În primăvara acestui an, când legislativul local Tălmaciu a aprobat bugetul local, a inclus în categoria investiţiilor prevăzute a fi derulate în 2023 şi modernizarea staţiei de epurare a oraşului, o componentă a acestui proces fiind construirea în curtea obiectivului a unui parc fotovoltaic, care să asigure, chiar şi numai parţial, energia electrică necesară funcţionării acesteia. Parcul fotovoltaic din curtea Staţiei de Epurare Tălmaciu constituie doar unul din obiectivele prin care conducerea administrativă a oraşului îşi propune să-şi dezvolte şi să-şi modernizeze propria infrastructură energetică.
În urmă cu doar câteva zile, structura de producţie a energiei electrice, construită la Staţia de Epurare Tălmaciu, a fost finalizată şi pusă în funcţiune, iar în perioada următoare, se preconizează şi încheierea altor investiţii similare, prin care micul oraş se aliniază trendului şi normativelor europene în domeniul producţiei de energie electrică din surse regenerabile, nepoluante.
Printr-un comunicat postat pe pagina de socializare, primarul Tălmaciului, Ioan Oancea, anunţă încheierea acestei investiţii, precum şi planurile pentru viitorul apropiat.
"Primăria Oraşului Tălmaciu a finalizat primul proiect de instalare panouri fotovoltaice pe raza UAT Tălmaciu. Cu o putere de 50 kW/oră, acesta a fost finanţat prin fonduri nerambursabile, cu scopul de a reduce şi a acoperi consumul electricităţii din cadrul Staţiei de Epurare Apă Tălmaciu. Primăria Tălmaciu a căutat să reducă atât costurile cu energia, cât şi emisiile de CO2 ale staţiei de epurare, instalând panouri solare care totalizează 50 kW/oră pentru a oferi electricitate din surse regenerabile instalaţiilor de pompare. Parcul fotovoltaic se află în incinta staţiei de epurare a apei, un spaţiu deschis, acesta fiind un aspect important pentru energia solară. Valoarea totală aferentă achiziţionării şi instalării echipamentelor se regăseşte în proiectul "Modernizare sistem de alimentare cu apă şi modernizare Staţie de Epurare Tălmaciu", în valoare de 2.636.073 lei, finanţare nerambursabilă 100%, asigurată prin Programul Naţional de dezvoltare locală. Până la finalul anului, Primăria Tălmaciu va implementa un proiect de anvergură, care constă în construirea unui parc fotovoltaic la sol, ce va acoperi atât consumul iluminatului stradal din Tălmaciu, cât şi montarea de panouri fotovoltaice pe nouă clădiri publice de pe raza UAT Tălmaciu. Proiectul, în valoare de 4.629.859 lei, a fost câştigat prin Programul Operaţional Infrastructura Mare", menţionează edilul şef din Tălmaciu. (D.F.)