O istorie a Sibiului în … vederi (4) – Piața Mare (I)

Acasa >

Articol

Piaţa exista încă din 1366 odată cu finalizarea centurii a 3-a. A fost menționată pentru prima dată în 1411, ca fiind principala piață de desfacere a cerealelor. Din sec. al XVI-lea devine centrul vechii cetăţi, ca element de legătură între cele patru străzi principale ale Orașului de Sus. Piaţa trebuia să alcătuiască scena marilor reuniuni publice, a târgurilor, judecăţilor, demonstraţiilor armate sau a manifestaţiilor populare. Prin aspect şi dimensiuni (un dreptunghi aproape regulat cu lungimea de 142 m şi lăţimea de 93 m) este cea mai frumoasă creaţie de acest gen din Transilvania. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Piaţa Mare avea, până la 1783, un monument gotic cu statuia lui Roland în vârf, expresie publică a dreptului autonom al oraşului.

Între anii 1721 și 1757, tot în Piaţa Mare, era amplasată „cuşca nebunilor” în care erau expuşi, pe timpul zilei, cei care tulburau liniştea publică pe timpul nopţii. Central, în faţa casei Haller (Piața Mare nr.10), era clădirea gărzii urbane, demolată în 1775.

Pe latura nordică a Pieţei Mari, în Evul Mediu, pe tot traseul de fortificaţii al incintei a II-a, au fost construite cele mai importante clădiri: Hala Croitorilor (construită în 1466), casa farmaciei oraşului, cântarul oraşului, casa breslei aurarilor şi clădirea în care, în sec. al XIV-lea a funcţionat prima primărie a oraşului. Piaţa era străbătută de un pârâu care venea din actuala stradă N. Bălcescu şi care se bifurca în dreptul casei Haller. O parte îşi continuă drumul spre actuala stradă Magheru, iar cealaltă tranversa piaţa şi îşi urma cursul între casele dintre strada Avram Iancu şi Piaţa Mică.

O parte din aceste construcţii au fost demolate pentru a face loc, pe latura de Nord, odată cu începutul stăpânirii austriece, a două edificii de mari dimensiuni, biserica romano-catolică şi seminarul iezuit (1726-1733). (va urma)

ing. Ioan Dejugan

 

11 martie 2024 la 12:20

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 zi
Studiu: la români, 1 Mai a devenit Ziua Naţională a Grătarului din fundul curţii
Din zi internaţională a celor ce muncesc, 1 Mai a devenit la români, conform unui studiu realizat de...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 4 zile
Sibiul, în amintirea Papei Francisc. A stat pe un tron realizat pe malurile Cibinului
Sâmbătă, omenirea își ia rămas bun de la Papa Francisc, unul dintre cei iubiți suverani pontifi. Sfântul părinte...
Actualitate
6 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 5 zile
O plimbare pe probabil cea mai puţin circulată stradă din Sibiu: străpungerea de la Tursib
Am văzut-o deseori din autobuz sau când ne plimbam pe calea Dumbrăvii. Ne-am întrebat sau nu ce e...
Actualitate
6 min de citit
acum 5 zile
Gata (din nou) cu lacătele de amor de pe Podul Minciunilor
Scriam, în urmă cu ceva zile, că "Ar trebui din nou ceva curăţenie pe la lacătele de la...
Actualitate
2 min de citit