Medicina naturistă: Cartoful

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Originar din America, a fost adus în Europa prin sec. XVI-lea, apoi adus în Germania, Spania, Italia şi Franţa. La început, cartoful era folosit în Italia la hrănirea porcilor, în Germania era dat mai mult pe la închisori, iar în Franţa era considerat aducător de lepră. Cel care a promovat folosirea cartofului în Franţa a fost un om al regelui, numit Parmantier, care a dat dovadă de mult curaj în lupta pentru susţinerea cartofului în alimentaţie. Însuşi regele Franţei, Ludovic al XVI-lea, l-a susţinut pe Parmantier oferindu-i un teren în jurul Parisului spre a cultiva cartofi. Toată grădina a fost jefuită din dorinţa de a ştii ce gust au aceşti cartofi. Cartofii au fost pregătiţi după cărţile lansate de Parmantier. Ca semn al apobării strădaniei lui Parmantier, cu ocazia serbării date în saloanele de la Versailles, regele a apărut având în mână un buchet de flori de cartofi. Acest gest a atras atenţia nobilimii care, spre a fi pe placul regelui, a început să poarte la butonieră flori de cartofi şi, bineînţeles, să folosească această legumă în alimentaţie.

Cartofii cei mai căutaţi sunt cei mici şi galbeni, aşa-zişi de Olanda, care nu se fărâmă la fiert, având o cantitate mare de minerale, materii albuminoase, sunt şi cei mai hrănitori. După aceştia, uşor de mistuit şi destul de nutritivi, sunt cartofii roz, care nu se fărâmă. Specia de cartofi galbeni, asemănători cu cei de Olanda, dar fiind mai mari, nu sunt recomandabili ca hrană a omului, au puţine minerale şi se aparg la fiert, iar puţinul gust pe care-l au se risipeşte. Nu sunt recomandaţi celor care se hrănesc numai cu vegetale. Compoziţia chimică a cartofului variază după an şi după teren. Cartofii cei mai uşor de digerat sunt cartofii copţi în coajă la cuptor sau în spuză, deoarece păstrează toate elementele. Cartoful este o legumă ce nu cunoaşte contraindicaţii, constituind un aliment de bază pentru populaţie.

Autor
12 iulie 2022 la 19:00

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dan FRÂNCU
acum 7 ore
În slujba muntelui – studenți de la ULBS au curățat poteci și refăcut marcaje turistice în Masivul Ciucaș
Studenți ai Facultății de Științe Economice din cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu, coordonați de lectorul dr. Dumitru Troancă,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 22 ore
Drama unui Sibiu turistic fără taxă hotelieră: mai puțini oaspeți, o porție de papanași la două farfurii
Când spui Sibiu, nu te gândești neapărat la zonele industriale, la infrastructura rutieră sau la proiectele de digitalizare...
Administrație
5 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 1 zi
Ce facem în weekend: mergem la muzee, la teatru, în drumeții sau urmărim parada moto
 Weekend-ul care se apropie aduce cu el multe evenimente, la care sibienii sunt așteptați să ia parte. Printre...
Actualitate
5 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 3 zile
Mănăstirea Turnu Roșu – Vf. Chica Pietrelor, tura de duminică
Duminică este zi de plecat în excursie, Anii Drumeției pregătind tura Mănăstirea Turnu Roșu – Vf. Chica Pietrelor...
Actualitate
2 min de citit