La Palatul Brukenthal Avrig a debutat "Festivalul Cartofului"

De la orele amiezii şi până la lăsarea întunericului, oaspeţii domeniului au avut posibilitatea de a se relaxa în acest spaţiu special dedicat cartofului, leguma ce a salvat omenirea de la foamete, sau de a servi diverse preparate gătite pe bază de cartofi, pregătite la plită, cu mare pricepere, chiar în faţa vizitatorilor. Printre preparatele pregătite pentru gurmanzii ce şi-au dorit o experienţă culinară deosebită, demnă de titulatura de membru în Historic Cafes Route (rută culturală recunoscută oficial de Consiliul Europei), primită de restaurantul palatului în urmă cu doar câteva luni, s-au aflat cartofii gratinaţi, cu brânză şi smântână, cartofii umpluţi cu şuncă şi plăcinta cu cartofi. (Reprezentanţii Palatului Brukenthal Avrig ne-au informat că această zonă specială va fi deschisă publicului în fiecare zi de sâmbătă şi duminică, până în 8 octombrie.)
Timp de peste patru săptămâni, în cadrul "Festivalului Cartofului", la Palatul Brukenthal Avrig se vor desfăşura mai multe activităţi, caracterul sărbătorii nefiind unul exclusiv culinar, gastronomic. Aşadar, pe lângă prezentările unor preparate exclusiviste bazate pe cartofi, sesiunile de degustări, lansarea unui meniu periodic special, cu recomandările de asezonare cele mai potrivite, experienţe culinare complexe, reprezentanţii Palatului Brukenthal Avrig intenţionează şi organizarea unor activităţi altfel, menite să omagieze cartoful, pentru acestea fiind solicitat sprijinul unor colaboratori şi potenţiali parteneri din diverse domenii de activitate.
În decursul istoriei, cartoful a reuşit destul de greu să fie acceptat între plantele ce merită cultivate şi consumate, dar acum, la câteva secole după ce s-a făcut cunoscut pe toate continentele, a ajuns vedeta farfuriei peste tot în lume, fiind considerat în multe locuri "pâinea săracului" ori "biruitorul foametei".
"Cercetătorii istorici şi unii biologi interesaţi de această categorie de plante au stabilit că, pe teritoriul ţării noastre, cartoful a fost cultivat prima dată la Avrig, în 1776, pe terenurile deţinute de baronul Samuel von Brukenthal, pe atunci Guvernator al Transilvaniei. De aici, în câteva decenii, cartoful a ajuns şi în celelalte provincii învecinate, Moldova şi Ţara Românească.
Având în vedere importanţa deosebită pe care o are cartoful pentru alimentaţia românilor, dar şi pentru că istoria românească a acestei plante are ca punct de origine Avrigul, considerăm că aceasta trebuie cinstită prin diverse activităţi desfăşurate aici, la Palatul Brukenthal Avrig. Pentru că, aici în Transilvania, în grădinile noastre s-au plantat primii bulbi de cartofi, credem că avem datoria morală de a marca aşa cum se cuvine perioada recoltării cartofilor şi, la fel ca în sezoanele anterioare, organizăm "Festivalul Cartofului" la Palatul Brukenthal Avrig. Ne alăturăm astfel celorlalte entităţi, publice şi private, care iniţiază sau vor iniţia activităţi cu această temă", ne-a declarat Arnold Gunter Klingeis, reprezentantul complexului.
"În calitate de reprezentant al administraţiei locale, doresc să salut şi să urez bun venit tuturor celor ce vor ajunge la Avrig şi pentru a participa la Festivalul Cartofului. Ţinând cont că primul cartof din Transilvania a fost cultivat chiar aici, în grădina Palatului Brukenthal, este locul cel mai potrivit pentru un eveniment dedicat iubitorilor de cartofi.
Cartoful este prezent în gastronomia noastră de când ne ştim. Aproape că nu ne închipuim bucătăria românească fără cartofii prăjiţi sau rumeniţi la cuptor, fără ciorba tradiţională de cartofi cu tarhon şi afumătură sau chiar fără banala tocană de cartofi cu care ne-au crescut mamele sau bunicile noastre.
Festivalul Cartofului este o atracţie turistică în sine, care alături de celelalte atracţii din zonă, poate aduce mai mulţi vizitatori în oraşul nostru. Iar asta se va traduce prin venituri mai mari la bugetul local, creştere economică şi un trai mai bun pentru noi toţi.
Felicit organizatorii pentru iniţiativa de a valorifica acest brand local. Din punctul meu de vedere, Festivalul Cartofului nu este doar despre delicatesele din farfurii, ci şi despre conservarea tradiţiilor şi despre timpul de calitate petrecut împreună cu cei dragi.
Poftă bună tuturor şi dacă vă e teamă că prea multe preparate pe bază de cartof vă vor afecta silueta, nu vă faceţi griji. Vă recomand să vizitaţi împrejurimile şi să profitaţi de timpul frumos ca să faceţi o drumeţie pe Valea Avrigului sau până la Cabana Bârcaciu. Sau, de ce nu, să faceţi câteva ture de bazin la Corabia Piraţilor, că tot e aici aproape", a declarat Ciprian Stoişor, viceprimarul Avrigului, prezent în prima zi a "Festivalului Cartofului".

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată
Autor
12 septembrie 2023 la 19:58

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 5 ore
Măldărășanu: ”O săptămână aproape perfectă. Sunt 3 puncte care ne dau liniștea să pregătim finalul sezonului”
Antrenorul echipei sibiene, Marius Măldărășanu, a răsuflat ușurat după victoria cu UTA, scor 3-0. Tehnicianul a spus încă...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 5 ore
Sibianul Ioan Suciu, noul președinte al Federației Române de Gimnastică. ”Nu am de gând să fiu eu în lumina reflectoarelor”
Ioan Suciu a fost ales cu 38 de voturi, în vreme ce contracandidata lui, Ingrid Istrate, a fost...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 5 ore
CSU Sibiu termină sezonul regular cu o victorie pe terenul ”lanternei”, dar pierde duelul indirect cu Mureșul pentru locul 10
”Galben-albaștrii” s-au impus la o diferență de două posesii la Ploiești, dar aveau nevoie ca ”tigrii” să piardă...
Actualitate
4 min de citit
Autor Cosmin Rus
acum 1 zi
Biciclist rănit în munții Cindrel
Un bărbat de 63 de ani a avut nevoie de ajutorul echipei Salvamont după ce a căzut cu...
Eveniment
1 min de citit