Hrana pacienților din Spitalul Județean. Precizările SCJU Sibiu după numeroasele nemulțumiri

În ultima perioadă au apărut nenumărate nemulțumiri cu privire la serviciul de catering pentru pacienții internați în Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu. Fie că erau sesizate probleme cu privire la modul de preparare, fie cu privire la transport și servire, fie cu privire la calitatea hranei.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Reprezentanții SCJU Sibiu spun că unitatea medicală a făcut și face permanent demersuri  pentru a îmbunătăți toate serviciile de care beneficiază pacienții, mai ales cel de hrană. 

„Asigurarea hranei pacienților într-o unitate sanitară de dimensiunile și cu specificul SCJU Sibiu este un proces complex pe care spitalul l-a tratat cu seriozitate încercând, cu resursele avute la dispoziție, să găsească cea mai bună soluție. Astfel, în contextul în care contractul firmei care a asigurat în anii anteriori hrana pacienților a expirat iar bucătăria spitalului, situată în partea nerenovată a Blocului Materno-Infantil, va intra în proces de reabilitare, SCJU Sibiu a scos la licitație serviciul de catering, conform reglementărilor legale în vigoare, respectând toți pașii necesari. Complexitatea acestei situații s-a evidențiat în momentul în care, la prima licitație organizată (Acord cadru prestare servicii de catering CN1037188/27.11.2021) nu s-a înregistrat nicio ofertă, fapt care a determinat anularea acesteia.  Ulterior, a fost necesară reluarea procedurii în data de 10.02.2022 (nr. anunț de participare CN 1039144). La cea de-a doua licitație s-a înscris o singură firmă participantă care, după evaluare, a fost declarată câștigătoare. Ca urmare, a avut loc atribuirea acordului cadru către SC ANSAMBLE CATERING & SERVICES SRL, contractul pe o perioadă de trei ani fiind încheiat în luna aprilie 2022, cu începere efectivă de la 1 mai 2022, cum de altfel SCJU Sibiu a mai anunțat prin comunicat de presă”, anunță reprezentanții SCJU Sibiu.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Disfuncționalități din prima lună

 

În prima lună de la intrarea în vigoare a contratului au fost semnalate unele disfuncționalități, sincope sau neconcordanțe în procesul de asigurare a hranei pe care spitalul, în calitate de autoritate contractată responsabilă atât de achiziție cât și de derularea contractului, le-a tratat cu celeritate transmițând firmei de catering necesitatea identificării și aplicării unor soluții care să optimizeze procesul.

„Din cauza numeroaselor șantiere deschise concomitent în pavilioanele Spitalului, a fost dificil de identificat o locație proprie de distribuție a alimentelor, fapt ce a generat unele mici întârzieri la livrarea alimentelor pe secții. În acest sens, spitalul a identificat deja un spațiu propriu de recepție a hranei, care se află in moment în fază finală de amenajare, urmând să devină funcțional în câteva zile. De asemenea, vă asigurăm că s-a solicitat constant îmbunătățirea calității hranei, cu toate că prețurile actuale ale produselor alimentare de bază creează dificultăți oricărui operator economic care derulează activități de restaurant și catering. Totodată, un aspect extrem de important asupra căruia dorim să atragem atenția este că mâncarea, colocvial denumită „de spital” are o specificitate aparte, trebuie adaptată contextului medical în care se află pacientul, trebuie să corespundă cerințelor nutriționiștilor și a celor privind regimurile alimentare, fiind cel mai adesea limitată dau chiar interzisă folosirea condimentelor și chiar a unor alimente, fapt care se reflectă atât în gust cât și în aspect”, mai arată reprezentanții SCJU Sibiu.

Aceștia spun, totodată, că mâncarea de spital nu poate fi asimilată sau comparată cu mâncare de restaurant și nici judecată în relație cu astfel de meniuri.   

 

Soluții pentru criză

 

Toate aceste dificultăți au venit pe fondul perioadei de adaptare a firmei de catering la  specificul SCJU Sibiu, care are tratează o gamă complexă de afecțiuni și ai cărei pacienți au regimuri alimentare diferite, transmit reprezentanții SCJU Sibiu. 

Tocmai de aceea, procesul de pregătire, porționare, ambalare și transport pentru hrana pacienților este unul laborios, fiind necesară asigurarea mai multor tipuri de meniuri. „După ce a fost desemnată câștigătoare a licitației, firma de catering a făcut demersurile necesare pentru a porni activitatea la termenul stabilit. Inițial, firma și-a desfășurat activitatea, timp de o lună, într-o locație temporară, situată în Șura Mare, avizată și autorizată atât de DSP Sibiu cât și de către DSVSA Sibiu, documente pe care SCJU Sibiu le-a deținut de la începutul colaborării, aceasta fiind o condiție contractuală.  În această perioadă, așa cum am subliniat, reprezentanții SCJU Sibiu s-au aflat în legătură permanentă cu reprezentații firmei de catering, le-au semnalat acestora toate situațiile apărute și au solicitat remedierea acestora. În toată această perioadă, pacienții internați nu au rămas în niciun moment fără hrană iar controalele efectuate de către DSVSA la sediul firmei de catering și la SCJU Sibiu au evidențiat faptul că mâncarea a corespuns din punct de vedere al calității, și nu i-a pus niciun moment în pericol pe cei internați. Ulterior, începând din data de 3 iunie, firma de catering care asigură hrana pacienților și-a relocat activitatea într-o nouă locație situată în proximitatea unității sanitare, fapt care va îmbunătăți și fluidiza circuitul de livrare a meselor zilnice, astfel încât pacienții să beneficieze de servicii prompte și de calitate”, adaugă reprezentanții spitalului.

Potrivit celor citați, pe fondul acestor dificultăți inerente întâmpinate, procesul de asigurare a hranei pacienților „nu este unul perfect”, dar cu siguranță este „unul perfectibil”.

„Suntem încrezători că, odată ce am depășit dificultățile inerente începutului colaborării și pe fondul recentelor modificărilor legislative care au crescut nivelul alocației de hrană, procesul de servire și calitatea produselor se vor îmbunătăți considerabil. În acest sens subliniem că acordul cadrul încheia cu firma de catering prevede posibilitatea de ajustare a prețului în funcție de modificările legislative, chestiune care s-a și întâmplat deja în urma Ordinului de ministru 1488/31.05.2022 emis în baza legii 133/2022, care prevede creșterea alocațiilor de hrană de la data de 1 iunie.  În acest sens îi asigurăm pe cetățeni că spitalul, în calitate de autoritate contractantă și responsabil de derularea contractului, va monitoriza cu atenție atât procesul de distribuire cât și calitatea hranei, care trebuie să reflecte aceste modificări”, potrivit surselor citate.

 

Autor
07 iunie 2022 la 12:44
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
ACS Champions Sibiu are patru jucătoare convocate la naționala U18 de beach volley. ”O confirmare a muncii și a viziunii unui club care crește frumos”
Sonia Rusu, Bianca Văcar, Draga Savu și Cătălina Vasilescu vor participa la Campionatul Balcanic, în perioada 18-22 iunie. Evoluțiile...
Actualitate
4 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 7 ore
Video: Gest emoționant al unei proaspete absolvente de Medicină, la Spitalul de Psihiatrie Sibiu
Irina Albean, proaspăt absolventă a Facultății de Medicină din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, a venit alături...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 8 ore
Tamponare pe strada Câmpului din Sibiu: un tânăr a ajuns la spital
Un accident rutier s-a produs sâmbătă după-masa pe strada Câmpului, din municipiul Sibiu. Din cauza neacordării de prioritate,...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 9 ore
Petru Fehervari, cel mai activ donator din Sibiu: 136 de donații din 1999 până azi
În 2024, peste 8.000 de persoane au donat sânge, iar în baza de date sunt înscriși peste 40.000...
Actualitate
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 10 ore
Aproape 300 de elevi au animat terenurile Bazei Sportive Obor
În după-amiaza zilei de vineri aproximativ 300 de elevi din clasele V–VIII de la Școala Gimnazială nr. 13...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 11 ore
Escală în literatură, istorie și artă la Aeroportul Internațional Sibiu
Spațiul „Readeron Board” din Aeroportul Internațional Sibiu s-a îmbogățit cu noi volume de carte, datorită unei inițiative susținute...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 12 ore
Foto/Video: Studentul la actorie Adrian Nicodin a emoționat publicul din Șura Mare: „Dacă oamenii nu pot ajunge la teatru, atunci să vină teatrul la ei”
Spectacolul „Ce-o fi și cu lumea asta”, inspirat din capodopera lui John Steinbeck, „Șoareci și oameni”, a strâns...
Actualitate
2 min de citit
acum 12 ore
11 urși „dintr-o lovitură”, pe Transfăgărășan
În ultimii ani, urșii au devenit o prezență obișnuită pe Transfăgărășan, sesiunile foto cu animalele sălbatice fiind sancționate...
Actualitate
1 min de citit
acum 12 ore
Încă o destinație de plajă, accesibilă direct de la Sibiu. O Palma binemeritată
O premieră pentru Sibiu s-a consumat sâmbătă dimineața: primul zbor către Palma de Mallorca a decolat la ora...
Actualitate
1 min de citit
Autor b.o.n.
acum 1 zi
Un mureșean de 49 de ani, dispărut de două luni de acasă, căutat de polițiștii sibieni
Poliţiştii sibieni au fost sesizați, vineri, 13 iunie, de către o femeie cu privire la faptul că numitul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
Sibianca Delia Velculescu, posibil premier tehnocrat al României. L-a avut profesor de fizică la ”Lazăr” pe Klaus Iohannis și a fost șefa misiunii FMI în Grecia afectată de criza financiară
Numele sibiencei Delia Velculescu se numără printre cele vehiculate în discuțiile liderilor PSD, PNL, USR și UDMR ca...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 zi
Weekend “puternic” pentru poliţie: percheziţii la Iaşi, urmărit prins la Porumbacu şi un acuzat de furt prins la Cisnădie
Vineri, polițiștii din Șelimbăr, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, au efectuat două...
Actualitate
2 min de citit