Din Mârșa, la Sibiu: povestea porții ridicată pe banii fabricii de armament, cu intervenția unui diplomat avrigean și talentul unui maramureșean

Au trecut mai bine de 50 de ani de când cei veniți să viziteze cea mai mare expoziție în aer liber din Europa, găzduită de Muzeul Astra în Dumbrava Sibiului, intră și ies pe sub o poartă maramureșeană. Dintre milioanele de vizitatori sosiți aici de-a lungul timpului, puțin știu că poarta a fost zămislită pe banii unei fabrici de armament, sub îndrumarea unui renumit artist maramureșean și cu intervenția unui ambasador originar din Avrig.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Povestea porții maramureșene începe în anul 1940 la Mârșa, județul Sibiu, unde funcționa o fabrică de armament, cea care a precedat Întreprinderea „Mecanica”, un colos industrial al perioadei comuniste.

La conducerea fabricii se afla la acea vreme colonelul Ioan Popoviciu, prieten cu ambasadorul Vasile Stoica, originar din Avrig. Diplomatul avrigean a reprezentat România în Albania, Bulgaria și Țările Baltice, fiind totodată cumnat al cunoscutului artist maramureșean Traian Bilțiu Dăncuș.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

La rugămintea colonelului Popoviciu, Vasile Stoica îi cerecumnatului său să sprijine construirea unei porți maramureșene care să fie montată pe drumul de acces către localitatea Mârșa, după modelul pe care artistul o realizase, în 1936, în satul Mara, fiind așezată la intrarea propriu-zisă în Maramureș. „Spre muncă și reculegere”, era scris pe această poartă încrustată cu motive tradiționale, anunțând astfel trecătorii că intră într-o zonă cu oameni harnici și cu credință în Dumnezeu.

La Mârșa, Traian Bilțiu Dăncuș a fost angajat pe o perioadă de 3 luni, contra unui salar lunar de 8.000 lei, iar poarta a fost confecționată la doar 3 kilometri distanță, în atelierul de tâmplărie al Școlii Populare de Artă și Meserii din Racovița.

Potrivit specialiștilor în etnologie, motivele cioplite pe poarta de la Mârșa au funcții magico-mitice, de apărare împotriva spiritelor malefice, de purificare și punere sub semnul binelui a tot ce se află dincolo de poartă. Apar simboluri solare – cercul, vârtejul – însemnând soarele în mișcare, discuri sau romburi flancate de cercuri și rozete.

Funia răsucită – aspirația către înălțime, rozeta solară -simbolul soarelui ca izvor de lumină și de căldură, de care depinde însăși viața, sau pomul vieții, sunt elementele centrale.

Artistul maramureșean a sculptat personal o  țărancă îmbrăcată în port popular, care toarce din furcă și un bărbat îmbrăcat cu cojoc purtând o căciulă de blană pe cap, sprijinit pe un topor, pregătit parcă să plece la pădure.

Pe stâlpul median al porții este sculptat numele artistului, iar în unul din medalioanele porții, dictonul “Am fost și vom fi”.

În timpul lucrărilor, artistul maramureșean și-a reevaluat munca, astfel încât i-a trimis o scrisoare cumnatului său, ambasadorul Stoica, prin care îi cerea să intervină pe lângă colonelul Popoviciu pentru a obține mai mulți bani. Între motivele invocate se afla o lucrare amânată la biserica din Sighet, unde din cauza întârzierii pictura a fost distrusă în timpul iernii din 1940/1941 și trebuia refăcută de artist pe cheltuiala sau, și chiar pierderea în tren aunei pături din lână, deosebit de prețioasă, după spusele maramureșeanului.

De la cei 24.000 lei stabiliți inițial, câte 8.000 lei pe lună, timp de trei luni, pretențiile financiare au ajuns la 110.000 lei.

În răspunsul primit de la Uzinele Mârșa se arată că Traian Bilțiu Dăncuș era cel mai bine plătit angajat, că onorariul inițial stabilit era echitabil și că „la autoritățile de stat, elasticitatea utilizării sumelor este foarte redusă”.

În 1942, poarta maramureșeană a fost montată la intrarea în Mârșa, pe sub ea trecând de-a lungul timpului militari, muncitori și locuitori ai coloniei, dar și tancurile și camioanele produse aici.

La acea vreme, ineditul monument apărea inclusiv în tablourile generațiilor de absolvenți ai Liceului „Gheorghe Lazăr” din Avrig, fiind un motiv de mândrie pentru locuitorii acestei frumoase zone din Țara Oltului.

În 1974, poarta maramureșeană de la Mârșa este strămutată la intrarea principală a Muzeului Astra, fiind primul monument care se înfățișează privirii celor care vin să descopere „Mica Românie” din Dumbrava Sibiului.

„Zadarnic am călătorit peste ţări şi mări, setos de a învățași a vedea; am avut întotdeauna clară convingerea că frumusețile şi comorile altora ne pot îndemna doar să apreciem şi mai mult pe ale noastre”, nota, în 1969,artistul Traian Bilțiu Dăncuș, cel care a adus o parte din sufletul Maramureșului în județul Sibiu, cel cu oameni și locuri de poveste!

Sursă: Facebook/ Peședinta CJ Daniela Cîmpean

04 iunie 2025 la 19:22
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Nedeia Dicu
acum 2 minute
16 milioane de lei, investite în Turnul Sfatului. Ce vom găsi nou în monumentul istoric
Turnul Sfatului din Piața Mare intră în reabilitare, Primăria Sibiu obținând finanțare pentru începerea lucrărilor. Intervențiile sunt necesare pentru...
Actualitate
4 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 1 oră
Trei zile de „luptă” pentru Cupa României la Baschet în Fotoliu Rulant
În acest weekend, Sibiul devine capitala baschetului în scaun rulant. Sibienii sunt așteptați la Sala Transilvania să îi...
Actualitate
2 min de citit
Autor Mihai POP
acum 3 ore
Județul Sibiu împlinește astăzi 100 de ani. Vâlcenii se pot lăuda că au 633 de ani
Într-o postare pe pagina sa de socializare, Consiliul Județean  Sibiu amintește că pe 13 iunie 1925 a fost...
Actualitate
2 min de citit
acum 7 ore
Întreruperi de curent
Distribuție Energie Electrică Romania – Sucursala Sibiu anunță întreruperea alimentării cu energie electrică: Nr. crt. Data întreruperii Localitatea/Adresa Intervalul orar 1 16.06.2025 NOUL, Localitate...
Actualitate
1 min de citit
acum 12 ore
Cupa Mediașului la Kickboxing (ediția a VI-a)
Sâmbătă, 14 iunie, începând cu ora 10, la Sala Sporturilor „Octavian Șerban” din municipiul Mediaș se va desfășura...
Actualitate
1 min de citit
acum 12 ore
Flashmob „România Dansează”, la Mediaș
Municipiul Mediaș se va afla printre localitățile care vor găzdui sâmbătă, 14 iunie, flashmob-ul „România Dansează”, un eveniment...
Actualitate
1 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 13 ore
Trafic îngreunat în Slimnic. Care este cauza și cât durează
Coșmarul șoferilor se pare că nu ia sfârșit. A venit rândul celor care tranzitează comuna Slimnic să fie...
Actualitate
1 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 13 ore
Sfârșit de săptămână, cu vreme de vară: cald și fără ploi
În sfârșit vara își intră în drepturi. Weekendul care vine vom avea parte de mult soare, cu temperaturi...
Actualitate
1 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 13 ore
Ce facem în weekend: mergem în drumeții, la teatru sau participăm la activitățile din Muzeul ASTRA
Temperaturile sunt din ce în ce mai ridicate, semn că vara își intră tot mai mult în drepturi,...
Actualitate
5 min de citit
acum 16 ore
Întreruperi de curent
Distribuție Energie Electrică Romania – Sucursala Sibiu anunță întreruperea alimentării cu energie electrică: Nr. crt. Data întreruperii Localitatea/Adresa Intervalul orar   1 16.06.2025 NOUL, Localitate principala 09:00 –...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 16 ore
Premieră la Cristian: puii de barză albă vor fi inelați direct la cuib
Asociația Prietenii Berzelor a obținut prima derogare oficială din România pentru inelarea puilor de barză albă (Ciconia ciconia)...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 17 ore
Lotul 5 al Autostrăzii Sibiu-Pitești a fost finalizat cu trei luni înainte de termen
Lotul 5 al Autostrăzii Sibiu-Pitești a fost finalizat miercuri, cu un avans de aproximativ trei luni față de...
Actualitate
1 min de citit