De obicei, comercianții învață să facă tranzacții. Este o pregătire în prealabil pentru a deveni un specialist în domeniu. Dar în multe situații, această trăsătură este o moștenire de familie, se transmite din generație în generație, gena este aceeași, așchia nu sare departe de trunchi. Vei fi convins atunci când vei privi la meșteșugarii actuali și vei observa că au primit în familie înclinația spre meseria respectivă. Din tată în fiu, de la mamă la fiică se perpetuează acest comportament.
În vremurile noastre putem constata că suntem asaltați de acești comercianți, unii cumpără alții vând. Dacă nu poate cumpăra ceva de la tine, sigur va încerca să-ți vândă ceva. Se negociază, se duc tratative, se fac presiuni, se folosește persuasiunea, se inventează tot felul de strategii de marketing pentru a-și atinge scopul pe repede înainte. Mai concret: dacă nu te poate cumpăra, atunci fii sigur că te va vinde. Nu este nimic nou sub soare. Nu s-a inventat în generația noastră această metodă, ea a existat de când lumea, doar că atunci când avem de-a face cu acest tip de oameni, ne cuprinde lehamitea. Unii sunt mai slabi de îngeri și din cauza asta cedează și sunt de compătimit. Se obțin niște foloase pe care nu le-a fi obținut pe cale cinstită. Istoria este plină de exemple.
Au fost doi frați, gemeni, diferiți și la înfățișare, și la comportament. Caracterul lor era diferit. Unul și-a vândut toate drepturile, altul a devenit cumpărător iscusit. Iacov și Esau, doi oameni care au lăsat în urmă imaginea unei tranzacționări timpurii în familie, adică, fratele tău este gata să te vândă sau să te cumpere. Un obicei vechi, practicat în toate timpurile. Pentru că așchia nu a sărit prea departe, în familia lui Iacov se nasc mulți copii și fără să învețe aceasta, nu a făcut cursuri de marketing, ci pur și simplu, instinctul lor de supraviețuire sau de răzbunare i-a făcut să-l vândă pe fratele lor mai tânăr, pe Iosif. Așa au rămas în istorie, ca vânzători de frate! Dacă s-a putut face aceasta acum câteva mii de ani, sigur nu este greu să se întâmple și azi, poate o tranzacție mascată, dar sigură. De ce se întâmplă acest lucru? Din interes, de frică, pentru că inima nu este curată, din invidie, gelozie. „Să moară și capra vecinului…” este mentalitatea acestui tip de om, invidios, dornic să dețină puterea, face orice ca să ajungă unde își dorește. Vânzătorii sau cumpărătorii vor putere, se luptă să o obțină și pe termen scurt o obțin! Pași mărunți, cu răbdare, în tăcere, pregătesc strategia. Dacă analizăm comportamentul fraților lui Iosif ne punem întrebarea: Ce este mai bine, să fii vânzător sau cumpărător? Să îți vinzi fratele sau să îți cumperi tatăl cu o haină muiată în sângele străin de animal? Când totul este contrafăcut și scenariul este bine pus la punct, s-ar putea să îți meargă un timp, să nu se afle că ai fost vânzător, dar glasul conștiinței nu îți dă liniște, nu ai pace. Dacă ești sincer cu tine…, vei recunoaște în ascuns, într-o zi. Oricum, adevărul se va afla și vor afla toți că Iosif este viu și că a fost doar o înscenare ticluită bine de niște frați vitregi.
Nu te lăsa cumpărat de nimeni și cu nimic! De vândut, nu te asigur că nu vei fi vândut, nu ai ce să faci, nu-i poți opri, dar Dumnezeu este Cel care vede și va fi cu tine! Nu îți cumpăra frații și nu îți vinde semenii! Într-o zi, acești vânzători vor sta în fața ta și își vor da seama ce au făcut, dacă vor mai prinde acest har al redresării. Nu te lăsa îmbiat de zgomotul arginților, poate de o funcție sau de cine știe ce ți se oferă pentru ca să fii cumpărat, este cea mai josnică treaptă a umanității în care poți ajunge. Pentru ambele căderi este o singură soluție, pocăința sinceră și El îți asigură iertarea. Nu uita, Iosif și-a iertat frații!
Cigher Sorin