Vârstnicii din Ocna Sibiului și Topîrcea vor beneficia de un "Centru de zi de socializare și petrecerea timpului liber". Acesta va funcționa în fosta școală din Topîrcea, investiția fiind realizată cu fonduri europene și contribuție de la bugetul local al orașului Ocna Sibiului (3 milioane de lei din fonduri europene și aproximativ un milion de lei de la bugetul local). Cei care vor participa la activitățile organizate în spațiile Centrului de zi pentru persoane vârstnice trebuie să aibă peste 65 de ani și să fie într-o stare de vulnerabilitate. Activitățile propuse pentru vârstnici sunt de socializare și petrecere a timpului liber, de implicare în activități comunitare și culturale, de consiliere psihosocială și informare etc. La inaugurarea de la începutul săptămânii au participat președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, senatorul PNL, Nicolae Neagu, primarul orașului Ocna Sibiului, Claudiu Predescu, viceprimarul Camelia Cărăbulea, reprezentați ai constructorului, ai Asociației AS2001 care se implică în desfășurarea activităților, invitați.
Centrul este realizat la standarde europene, dotat cu echipamente moderne, aici regăsindu-se un cabinet medical, un spațiu multimedia, spații de socializare, o sală de mese, o bucătărie utilată, bibliotecă etc, totul fiind gândit în așa fel încât să le ofere beneficiarilor cele mai bune condiții. Activitățile desfășurate aici vor fi coordonate de personal specializat, cu experiență, prioritatea fiind integrarea vârstnicilor într-o atmosferă familială, plăcută.
Arc peste timp
Primarul Claudiu Predescu spune că investiția de la Topîrcea descrie un arc peste timp : „Cu câteva decenii în urmă, în locul în care ne aflăm se auzeau glasuri de copii, căci aici funcționa Școala din Topârcea. Iată că, într-un arc peste timp inaugurăm azi, în același spațiu, Centrul ce zi pentru persoane vârstnice. Ca într-o frumoasă și înțeleaptă înșiruire a evenimentelor, unii dintre cei ce s-au bucurat aici de anii copilăriei vor avea parte în același loc de clipe frumoase și la vârsta a treia. Centrul de zi pentru persoane vârstnice din Topârcea a fost gândit ca un spațiu în care părinții și bunicii noștri să socializeze, să desfășoare activități împreună sub supravegherea unor coordonatori. De ce am considerat oportună această investiție? Pentru că fără trecut nu ar exista prezent și viitor, pentru că le datorăm acestor oameni totul, iar comunitatea trebuie să le arate recunoștința și prețuirea pe care le merită. Nu voi intra în desișul pe care l-am străbătut de la primul până la ultimul pas al proiectului, vă spun doar că a fost o muncă titanică și că în spatele a ceea ce puteți vedea azi stau eforturile a mulți oameni dăruiți, cărora aș vrea să le mulțumesc, nu protocolar, ci cu toată sinceritatea. Îi mulțumesc doamnei ministru Raluca Turcan pentru implicare și sprijin, reprezentanților ADR Centru, echipei de implementare din Primăria Ocna Sibiului, condusă de administratorul public Constantin Ciocoiu, colegi fără de care nu am fi putut duce la bun sfârșit această investiție, constructorului, Asociației AS2001 care a donat un microbuz primit de la Compania Romgaz către Centrul de Zi, consilierilor locali care au sprijinit acest proiect și nu în ultimul rând locuitorilor care pe parcursul lucrărilor ne-au încurajat cu câte o vorbă bună. Parteneriatul cu unele instituții ale statului este vital în astfel de proiecte, și ca să exemplific această bună practică voi aminti aici colaborarea fructuoasă cu doamna președintă a Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, în realizarea unei alte investiții importante pentru Ocna Sibiului, modernizarea infrastructurii turistice. Am văzut pe parcursul derulării proiectului pe care îl prezentăm azi o implicare și o dorință de a face bine a tuturor celor ce au pus umărul la această reușită, ceea ce îmi dă motive de optimism și pentru viitoarele investiții. Se spune că dacă ai bani poți face orice; aș completa că e nevoie și de dăruire, pentru ca lucrurile să iasă foarte bine. Iar ceea ce vom vedea azi, locul unde viața vârstnicilor din Ocna Sibiului și Topârcea va fi mai frumoasă, este confirmarea faptului că acolo unde investiția materială e dublată de cea sufletească, succesul e deplin. Vă mulțumesc încă o dată tututor pentru implicare și vă mărturisesc că pentru mine e o zi deosebită văzând atâta mulțumire pe chipurile celor ce vor fi beneficiarii acestei investiții. Nu poate fi nimic mai frumos decât să oferi bucurie celor de lângă tine, în cazul de față persoanelor vârstnice”.
Daniela Cîmpean: "Aici sunt servicii și activități care țin de suflet"
Prezentă la inaugurarea Centrului de Zi pentru persoane vîrstnice de la Topîrcea, președinta CJ, Daniela Cîmpean, a declarat: "Vă felicit, domnule primar, pentru această investiți și pentru că ați înțeles că acei bani pe care Uniunea Europeană i-a lansat pe piață sunt bani cu care putem să îmbunătățim viața comunităților pe care le păstorim. Nu sunt multe localitățile în care liderii înțeleg că rolul unui primar este, dincolo de a face investiții, acela de a se preocupa de o componentă ce ține de sufletul comunității. Aici nu este reabilitată doar o clădire, și nu trebuie să vedem doar această clădire, redată vieții comunității, aici sunt servicii și activități care țin de suflet, de acea parte prin care noi, cei care suntem mai tineri un pic, venim și răsplătim munca de o viață și tot ceea ce ne-au oferit și ne-au lăsat ca moștenire bunicii noștri, pe care noi, cu toții îi prețuim și îi respectăm”.
Persoanele vârstnice din Ocna Sibiului, care vor beneficia de serviciile Centrului de la Topîrcea vor avea transportul asigurat cu un microbuz e care Asociația AS2001 l-a oferit, gratuit, instituției. Microbuzul a fost donat Asociației de compania RomGaz.