Cartoful – "Ambasadorul” ce uneşte teritorii şi oameni din Franţa, Polonia şi România

Delegaţia franceză a fost compusă din următorii membri: Thibaut Guignard – primarul comunei Ploeuc-L’Hermitage, Pascal Allo – preşedintele Asociaţiei “ La Belle du Lié”, Frédéric Houee – viceprimar al comunei Ploeuc-L’Hermitage şi producător de cartofi, Frédéric Écobichon – producător de cartofi, Michel Robert – membru al Asociaţiei “La Belle du Lié”, Jean-François Herve – membru al Asociaţiei “La Belle du Lié”, Nolwenn Huby – responsabilă cu gestionarea proiectelor europene în cadrul Primăriei comunei Ploeuc-L’Hermitage şi Margot Visdeloup – coordonatoarea proiectului de creere a Centrului European pentru Valorizarea Cartofului al Primăriei comunei Ploeuc-L’Hermitage, iar din delegaţia poloneză au facut parte Grzegorz Kastrau – viceprimar al comunei Ostróda, consilierii locali Marek Szostek, Józef Wiśniewski, Dominik Serafin, Łukasz Wolf şi consultanta Hanna Kavalek.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Un program în care s-a îmbinat utilul cu plăcutul

Şederea celor două grupuri europene a fost asigurată la Pensiunea La Curtea Pormbăceană, iar programul pregătit pentru oaspeţi a fost realizat printr-o colaborare strânsă între mai mulţi parteneri din Ţara Oltului (agricultori, crescători de animale, antreprenori, reprezentanţi ai administraţiilor publice locale din zonă, persoane fizice etc). În cele cinci zile ale sejurului petrecut în ţara noastră, oaspeţii francezi şi polonezi au avut un program deosebit de divers, coordonatorii români ai proiectului încercând să îmbine cât se poate de inspirit utilul cu plăcutul. Astfel, n-au fost pierdute din vedere vizitele la Centrul de selecţie şi ambalare al cartofilor de la Vişea de Jos, Ferma Angus Sibiu din Mârşa, societatea Agro Service & Bondi Giani SRL din Arpaşu de Jos (cea mai importantă prestatoare de servicii agricole din regiune), Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Sibiu, dar nici la micii agricultori din Porumbacu de Sus, vizite în urma cărora oaspeţii au putut să-şi facă o imagine destul de clară despre potenţialul agricol al judeţului şi zonei. N-au lipsit întâlnirile cu primarii din Porumbacu de Jos (Georgeta Maria Poşa), Avrig (Adrian Dumitru David) şi Arpaşu de Jos (Constantin Aurelian Văcariu), ce au oferit vizitatorilor europeni posibilitatea de a-şi îmbogăţi cunoştinţele despre economia, turismul, tradiţiile, cultura şi geografia teritoriului. Un alt segment important al activităţilor incluse în programul pregătit pentru francezi şi polonezi a fost cel de cunoaştere a câtorva dintre antreprenorii locali. Astfel, delegaţiile au efectuat vizite deosebit de interesante la Fabrica de bere Avrig (unde se produce berea Augusta), la societatea Valencia Trading din Arpaşu de Jos (cea mai importantă fabric de pâine şi produse de panificaţie din această parte a judeţului), la distileria societăţii Badea Cârţan din Cârţişoara (cea mai modernă şi importantă distilerie din Ţara Oltului). Partea de turism şi relaxare din program a fost “ocupată” cu vizitele la o gospodărie tradiţională în reconstrucţie din Arpaşu de Sus, la “cazanul” tradiţional de rachiu din Porumbacu de Sus, la brutăria tradiţională din Arpaşu de Sus, vizitarea zonei centrale a oraşului Sibiu, vizitarea Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale Astra Sibiu, dar şi a Cetăţii Făgăraşului, a Mănăstirii de la Sâmbăta de Sus şi a Mănăstirii Cisterciene de la Cârţa. În aceeaşi categorie a intrat şi întâlnirea cu membri ai Ansamblului Folcloric “Purtata Avrigului”, recitalul oferit de cele câteva perechi de dansatorii fiind considerat surpriza extraordinară ce a încununat seara festivă pregătită pentru aceşti vizitatori.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Alături de refugiaţii ucaineni

Aproape firesc, ţinând cont de conjuctura în care ne aflăm, în programul delegaţiilor a fost inclus şi o vizită la grupul de refugiaţi ucraineni găzduiţi în Zona Turistică Cârţişoara – Glăjărie. A fost un moment deosebit de emoţionant şi în ciuda nodului din gât şi a lacrimilor din ochii tuturor, oficialii europeni au reuşit să transmită tuturor celor ce au fugit din calea războiului cuvinte frumoase de îmbărbătare şi susţinere.

Impresii deosebit de frumoase..

La finalul vizitei în România, reprezentanţii celor două delegaţii au ţinut să transmită şi prin intermediul nostru, sincere mulţumiri pentru primirea deosebită şi ospitalitatea de care au avut parte. Oaspeţii au fost foarte onoraţi, încântaţi şi mulţumiţi de vizită, informaţiile interesante primite cu acest prilej, de oamenii pe care i-au cunoscut. Pe de altă parte, gazdele din Ţara Oltului şi-au exprimat speranţa şi încrederea că programul pregătit pentru această mobilitate a adus o contribuţie importantă la succesul general al proiectului. Împreună, toţi “actorii” români implicaţi în organizarea acestui sejur au reuşit încheierea cu succes a unei „misiuni” importante şi destul de delicate, impresia lăsată în urmă fiind una deosebit de bună, atât în ceea ce priveşte oamenii care trăiesc şi muncesc aici, cât şi cea referitoare la aceaste locuri, judeţul şi ţara noastră.

Un proiect şi multe ambiţii importante

Asociaţia „La Belle du Lie” Ploeuc –L`Hermitage, a iniţiat proiectul „Promotion of the potato: a local product, a quality product” din dorinţa de a promova importanţa cultivării şi consumului de cartofi. Activitatea economică în zona din jurul comunei franceze Ploeuc –L`Hermitage este în cea mai mare parte agricolă, o mare pondere a acesteia fiind constituită de cultura cartofului, în special producţia de cartofi de sămânţă. Având în vedere importanţa deosebită a acestei activităţi,ce adus faimă zonei, Asociaţia „La Belle du Lie”şi Primăria din Ploeuc –L`Hermitage a decis organizarea „Sărbătorii cartofului”, manifestare desfăşurată odată la trei ani, care adună în acelaşi loc peste 30.000 de participanţi, pentru diverse activităţi culturale, sportive, gastronomice, educative, schimburi de experienţă, comerciale etc. În urma desfăşurării acestui proiect, iniţiatorii doresc , de asemenea, să pună bazele primului centru european de resurse pentru cultura cartofului, un loc ce va fi deschis publicului larg și profesioniștilor, în care să fie reprezentate toate sectoarele, domeniile ce au legătură cu cartoful și care să reunească toți actorii acestuia. Începând cu anul 2021, la acest proiect s-au alăturat parteneri din Polonia (autoritatea publică din oraşul Ostroda, Pomorkie Masurian Potato Breeding din Strzekecin – Branch – Szyldak, un prestigios institut de cercetare şi producţie pentru cultura de cartofi de sămânţă, cu o activitate în domeniu de peste 60 de ani , dar şi alţi colaboratori) şi România (mai mulţi producători din zona de sud a judeţului Sibiu, Ţara Oltului – Ţara Făgăraşului).

Poftiţi la masă! Cu cartof…

Pentru mobilitatea desfăşurată în Ţara Oltului, cei implicaţi în organizarea programului au încercat să pună accent pe importanţa culinaro – gastronomică a cartofului pentru regiune. Astfel, şi de aceea, în agendă au fost incluse vizite la brutării (pentru a vedea cum se produce sortimentul de pâine cu cartofi), iar în colaborare cu diverşi funizori de servicii, s-a încercat ca, pentru fiecare masă de prânz sau cină, cel puţin un fel de mâncare servit să fie bazat pe cartof.

Autor
10 mai 2022 la 12:43
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Nedeia Dicu
acum 1 oră
Mituri și povești pline de mister în „Jocuri în Olimp”, la Teatrul „Gong”
Olimpul a fost dintotdeauna plin de mister, miturile și poveștile despre el făcând parte din viața oamenilor, încă...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 2 ore
Întâlniri pe teme interesante, la Biblioteca ASTRA
Biblioteca ASTRA le oferă tinerilor o vară de neuitat și pregătește pentru cei cu vârsta între 14 și...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 3 ore
SVSU Sadu – pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la concursul profesional
Pentru al doilea an consecutiv, membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei comunei Sadu au...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 14 ore
FC Inter a câștigat și Cupa României
Noua campioană județeană, FC Inter, a câștigat, în această seară, și trofeul Cupei României, faza județeană. La capătul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 17 ore
Zăpada încă face victime la munte. O femeie, salvată cu elicopterul din Munții Făgăraș
O femeie de 63 de ani din Brașov a cerut astăzi ajutorul salvamontiștilor sibieni, ea suferind un accident...
Actualitate
1 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 19 ore
Mai multe parcări închise în perioada FITS. Unde și pentru cât timp nu se mai ridică bariera
Între 20 și 29 iunie în Sibiu va avea loc o nouă ediție a Festivalului Internațional de Teatru. Pentru...
Actualitate
1 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 19 ore
Voluntarii din echipa SVSU Racovița, printre cei mai buni
Comuna Racovița se poate mândri cu cei mai buni voluntari din echipa SVSU, aceștia aducând acasă premiile obținute...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 19 ore
ACS Champions Sibiu are patru jucătoare convocate la naționala U18 de beach volley. ”O confirmare a muncii și a viziunii unui club care crește frumos”
Sonia Rusu, Bianca Văcar, Draga Savu și Cătălina Vasilescu vor participa la Campionatul Balcanic, în perioada 18-22 iunie. Evoluțiile...
Actualitate
4 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 19 ore
Video: Gest emoționant al unei proaspete absolvente de Medicină, la Spitalul de Psihiatrie Sibiu
Irina Albean, proaspăt absolventă a Facultății de Medicină din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, a venit alături...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 20 ore
Culmea hoției: să furi cablul electric de la tramvai și să te „curenteze” poliția. S-a întâmplat în Dumbravă
Trei bărbați, din Sibiu și Mediaș au fost prinși de polițiști în timp ce tăiau aproximativ 240 de...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 20 ore
Tamponare pe strada Câmpului din Sibiu: un tânăr a ajuns la spital
Un accident rutier s-a produs sâmbătă după-masa pe strada Câmpului, din municipiul Sibiu. Din cauza neacordării de prioritate,...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 22 ore
Petru Fehervari, cel mai activ donator din Sibiu: 136 de donații din 1999 până azi
În 2024, peste 8.000 de persoane au donat sânge, iar în baza de date sunt înscriși peste 40.000...
Actualitate
3 min de citit