Automatele de parcare de pe Calea Dumbrăvii au devenit măr al discordiei. Ce spun reprezentanții Primăriei despre investiția de peste 110.000 de euro

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Cele 5 automate de parcare, amplasate pe Calea Dumbrăvii, au stârnit nemulțumirea unui sibian, care a trimis presei o sesizare, în care sunt semnalate mai multe disfuncționalități. Autorul sesizării invocă prețul mare al acestor parcometre și faptul că ele sunt nefuncționale. La solicitarea Tribunei, reprezentanții Primăriei Sibiu au răspuns acuzațiilor cuprinse în sesizarea sibianului. 

„În data de 30.06.2023, primăria SIBIU, Serviciul Public de Administrare al domeniului public și privat a demarat procedura de achiziție a 5 automate pentru plata parcării pentru str. Calea Dumbrăvii, procedura SEAP SCN1127319, achiziția fiind estimată la un preț de 571.428,58 RON fără TVA.

Procedura a fost câștigată de firma HISTRIA INTERNATIONAL S.R.L. – unic ofertant oferind un preț de 571.175 RON care reprezintă 99,95 % din valoarea totală estimată.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Prețul unui parcometru stradal conform contractului de atribuire este de 114.285 RON fără TVA , aproximativ 22.857 EURO, prețul unui autovehicul nou.

Conform caietului de sarcini al procedurii de achiziție termenul de livrare, montare si punere in funcțiune cerut de beneficiar este de maxim 150 de zile de la data semnării contractului.

Data semnării contractului conform procedurii este 10 august 2023.  Astăzi 26/02/2023 după 166 de zile de la semnarea contractului parcometrele instalate pe strada Calea Dumbrăvii arată ca în poze:

 Custom Image Custom Image

Toate 5 parcometre sunt nefuncționale, lipite cu banda adezivă, consumând inutil curentul electric plătit de contribuabili. Calitatea parcometrului stradal la preț de mașina este una îndoielnică, cu un aspect nefinisat. Atenția o atrag fantele din plastic în locul eliberării tichetului și în zona efectuării plății cu bancnote. Plasticul este abraziv plin de așchii PVC cu un aspect nefinisat:

Custom Image

Oare așa trebuie să arate un aparat la preț de autovehicul nou? 22 de mii de euro fără TVA Eficiența gestionarii banilor publici? Ofertant unic la 99,95% din valoarea maximă a contractului? Achizitia a 5 aparate nefuncționale, fiecare la pret de SUV nou nouț ? (pret cu TVA 27.199 EURO/bucata, fără TVA – 22.857 )” se arată în sesizarea trimisă luni presei.

Reprezentanții Primăriei explică situația

Tribuna a solicitat un punct de vedere referitor la acuzațiile care se aduc în sesizarea prezentată mai sus. 

„Pentru achiziția acestor 5 automate de parcare destinate instalării pe Calea Dumbrăvii (tronsonul reabilitat) au fost organizate 6 proceduri de achiziție transparente,  prin intermediul platformei SICAP. Astfel orice, operator economic interesat putea să depună ofertă. La primele 5 proceduri fie nu au fost depuse oferte, fie au fost depuse oferte declarate neconforme. În cadrul celei de-a șasea proceduri a fost depusă o singură ofertă, de către Histria International S.R.L, aceasta fiind declarată conformă și finalizându-se prin încheierea unui contract de achiziție. Prin urmare, prețul de achiziție a acestor automate a rezultat dintr-o procedură publică, desfășurată conform legislației în vigoare.
Cele 5 automate au fost livrate și instalate de furnizor în teren. Acestea sunt dotate cu panouri solare cu acumulatori din care se alimentează cu energie ca sursă principală, iar secundar acestea au fost conectate și la rețeaua de iluminat public, în cazul în care panoul solar și acumulatorul nu produce suficientă energie atunci când este înnorat pentru o perioadă mai lungă.
Automatele sunt în prezent conectate și sunt în funcțiune pentru realizarea testărilor și reglajelor software-ului de la distanță, pe fiecare dintre acestea fiind amplasat un anunț privind faptul că automatele sunt în probe și deci indisponibile publicului, instalarea lor nefiind finalizată. La această dată se lucrează la integrarea software-ului acestora în modulul de control al aplicației Parcare Sibiu, ceea ce va permite efectuarea de plăți și înregistrarea acestora.
Pentru finisarea aspectului acestora, automatele vor fi apoi colantate cu instrucțiuni și alte elemente vizuale, dându-le un aspect unitar cu restul automatelor din oraș.
După finalizarea acestei etape tehnice, automatele vor parcurge procedura de recepție, în cadrul căreia se va verifica conformitatea tuturor elementelor cu prevederile caietului de sarcini. Conform procedurilor tehnice uzuale, în cazul în care anumite elemente nu corespund calitativ și tehnic, produsele sau anumite elemente vor fi refuzate la recepție, dispunându-se înlocuirea lor sau remedierea deficiențelor.    
Odată încheiate toate aceste proceduri, automatele vor putea fi puse la dispoziția publicului, Primăria Sibiu urmând să anunțe data la care sunt pregătite pentru utilizare, așa cum se procedează de altfel în cazul fiecărei investiții finalizate” au explicat reprezentanții municipalității. 

26 februarie 2024 la 18:46

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 4 ore
Noaptea în care a răsunat “Hristos a Înviat” (şi) la biserica de pe Mihai Viteazu
Sărbătoarea Învierii, ca orice sărbătoare a creştinătăţii, este, în desfăşurarea ei, aceeaşi. Nu e ceva diferit de la...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 23 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit