D.S.V.S.A. Recomandări pentru perioada Postului Paștilor

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

   În perioada Postului premergător Sărbătorilor de Paşte, populaţia care respectă această tradiţie creştină solicită pentru consum produse alimentare specifice, respectiv, produse de morărit şi panificaţie, soia, fasole, mazăre, alte sortimente de legume, fructe, verdeţuri proaspete, produse de patiserie şi zaha­roase, alimente conservate, ciuperci, produse naturiste, solicitare care determină operatorii din domeniul alimentar să pună pe piaţă cantităţi mai mari de astfel de alimente decât în mod obişnuit.

Având în vedere volumul mare de produse alimentare din aceste sortimente. care se regăsesc la procesare sau în distribuţie pe piaţa de consum, există riscul ca pe parcursul lanţului alimentar să fie supuse contaminării cu microorganisme sau prin substanţe chimice (contaminanţi naturali care sunt introduşi accidental sau prin tratarea inadecvată a alimentelor) respectiv prin : 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

– contaminare biologică – bacterii, fungii, viruşi sau paraziţi,

– contaminanţi chimici – care includ sub­-s­tanţe chimice provenite din mediu, conta­minanţi, metale grele sau alte reziduuri.

Din acest motiv este absolut necesar ca siguranţa produselor alimentare să poată fi obţinută şi controlată prin metode care să asigure identificarea şi înlăturarea pericolelor potenţiale de contaminare, înainte de consumul produsului finit.

Legislaţia şi regulile din domeniul siguranţei alimentelor pe întregul lanţ alimentar obligă operatorii din acest domeniu de activitate să garanteze că alimentele sunt sigure pentru consumatorul final şi nu prezintă risc pentru sănătatea populaţiei.

În aceeaşi măsură pentru prevenirea apariţiei unui disconfort alimentar, sau toxiinfecţii alimentare  sunt responsabilizaţi, în contextul normelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi consuma­torii de alimente specifice aceastei perioa­de, cu respectarea unor recomandări care se referă la:

– achiziţionarea alimentelor de origine non-animală specifice postului numai din spaţii sau unităţi înregistrate sanitar veterinar, care garantează, prin examen de specia­litate, calitatea şi salubritatea acestora, evitând comerţul "stradal";

– citirea cu atenţie a instrucţiunilor de pe etichetele produselor alimentare ambalate, care în mod obligatoriu trebuie să conţină informaţii privind elementele componente, modul de păstrare, preparare corectă şi termenul de valabilitate;

– păstrarea corectă a alimentelor pentru a evita deprecierea calitativă – în frigider, în spaţii uscate la temperaturi optime, după caz;

– evitarea manipulării alimentelor de către persoane care prezintă leziuni la nivelul degetelor de la mâini;

– păstrarea în condiţii de maximă igienă a tuturor suprafeţelor destinate preparării alimentelor (mese, blaturi,veselă, etc);

– folosirea la prepararea alimentelor numai a apei potabile;

– spălarea atentă a fructelor, a zarza­vaturilor şi verdeţurilor folosite în reţetele culinare sau când acestea se consumă crude;

– asigurarea condiţiilor de protecţie nece­sare evitării oricărui contact între alimentele destinate consumului şi insecte, rozătoare, sau alte animale;

– gestionarea corectă a resturilor menajere.

Cu referire la aprovizionarea cu peşte sau produse din peşte, alimente care se pot consuma în anumite zile din perioada Pos­tului premergător Sărbătorilor de Paşte, atenţionăm ca populaţia să cunoască următoarele:   

– Peştele se comercializează în stare vie, refrigerată, congelată, sărată, uscată, afumată, marinată, conservată etc.

– Comercializarea acestuia este admisă numai în unităţi specializate, sau secţii ale magazinelor alimentare înregistrate sanitar- veterinar.

– Nu cumpăraţi peşte dacă are ochii tulburi sau urechile dezlipite de branhii, dacă are un miros specific neplăcut, iar la apăsare degetul intră cu uşurinţă în carne lăsând urme care nu mai revin la normal.

– Nu cumpăraţi peşte refrigerat cu leziuni mecanice, cu consistenţă slab compactă, cu miros de fermentare în branhii, cu prezenţa stratului exterior mucilaginos (cleios).

– Nu cumpăraţi peşte congelat cu prospeţime îndoielnică, cu miros de rânced, cu nuanţă gălbuie a pielii şi a stratului de grăsime, precum şi cu gust amar.

– Nu cumpăraţi conserve fără etichete, în cutii ruginite, cutii deformate, bombate şi cu ermeticitatea deteriorată. 

– Sortimentele de peşte sunt însoţite obligatoriu de certificat de confirmitate privind calitatea, originea acestuia şi valabilitatea, eliberat sub responsabilitatea operatorului economic furnizor.

– În situaţia în care consumatorii constantă neconformităţi privind calitatea produselor alimentare achiziţionate se recomandă solicitarea medicilor veterinari arondaţi, sau a specialiştilor în domeniu din cadrul D.S.V.S.A. judeţeană, pentru a se interveni operativ şi eficient.

Dr. Ioan Viorel Penţea – Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari – Filiala Sibiu

28 martie 2022 la 19:56
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 51 minute
Cel mai promițător tânăr jucător rămâne la CSU Sibiu și în sezonul viitor. Continuă și ”grecul” Zetos
Clubul Sportiv Universitar a anunțat Elias Drăgan și Anastasios Zetos vor face parte și în sezonul viitor din...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 oră
Impresionant! Prima dată când un zimbru născut liber în Munții Făgăraș a dat naștere în sălbăticie
Un fenomen deosebit și emoționant a avut loc în Munții Făgăraș. Este vorba despre un  pui de zimbru...
Actualitate
1 min de citit
Autor Paul NEAGU
acum 1 oră
Peste 20.600 de pensionarii din județ vor plăti taxa de 10% pentru CASS. Cei mai mulți au pensii de până în 5.000 de lei
Pensionarii care primesc pensii mai mari de 4.000 de lei vor fi nevoiți să plătească o contribuție de...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 oră
Centrul Social Comunitar de Agrement și Sport Mediaș are program special în perioada verii
Aproximativ 7.500 de persoane au beneficiat de serviciile oferite în cadrul Centrului Social Comunitar de Agrement și Sport...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 ore
Videomapping pe fațada Muzeului de Istorie Naturală
Anul acesta Muzeul de Istorie Naturală Sibiu sărbătorește  130 de la inaugurare și  îi invită pe sibieni la o...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 2 ore
Sala de sport a Școlii Gimnaziale „George Popa” din Mediaș a fost reabilitată și modernizată
Primăria municipiului Mediaș continuă proiectele de investiții pentru unitățile de învățământ din oraș, iar recent a finalizat procedura...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 3 ore
Picnic Muzical la Agnita – „Anotimpurile” de Vivaldi în curtea Bisericii Fortificate CA
Melomanii, în mod deosebit, dar și ceilalți iubitori ai artei, vor avea parte de un eveniment artistic de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 3 ore
11 Luptători, parte din sezonul chinezesc vor face senzație în a șasea zi de FITS. Care sunt recomandările zilei
În a șasea zi de festival  publicul va avea parte de peste 15 spectacole captivante, mai mult de...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 4 ore
Zeci de copii din Laslea și Valchid, scoși din „ghearele” analfabetismului
Pentru 60 de copii din Laslea, Valchid și Seleuș (jud. Mureș) alfabetul nu mai e o necunoscută, chiar...
Actualitate
2 min de citit
acum 4 ore
Drumarii execută lucrări pe autostrada și drumurile naționale din județ
Reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov informează că lucrătorii companiei desfășoară lucrări de întreținere, care necesită...
Actualitate
1 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 4 ore
Bilstein continuă parteneriatul cu Raliul Sibiului: viteză, responsabilitate și o comunitate mai puternică
Ediția aniversară a Raliului Sibiului marchează 3 ani de parteneriat solid între Bilstein și unul dintre cele mai...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 5 ore
Peste 700 de contestații la BAC. La ce materie au fost depuse cele mai multe
Marți, 24 iunie, s-a finalizat etapa de depunere a contestațiilor la BAC, sesiunea iunie 2025, la nivelul celor...
Actualitate
2 min de citit