2X2 RACE Bâlea Lac – competiția de alergare montană a căror curse vor duce concurenții pe cele mai înalte vârfuri din țara noastră

Acasa >

Articol

Alergarea montană a devenit o activitate fizică foarte populară și în țara noastră, în ultimii ani fiind organizate competiții, unele chiar de nivel internațional, cu un nivel calitativ foarte bun, atât în ceea ce privește organizarea și desfășurarea, cât și din punct de vedere al concurenților. Recunoscută oficial ca și disciplină sportivă, alergarea montană este o combinație între alergare, jogging și mers pe jos (pe cărări de munte), ce se desfășoară în principal pe zone de teren accidentat (teren montan) și este practicată de sportivii care au o pregătire fizică adecvată, cunosc și respectă regulile drumeției montane.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Una dintre cele mai importante competiții de alergare montană organizate în zona de sud est a Europei este 2X2 RACE – Ultra Sky Marathon Bâlea Lac, ce cuprinde două curse (2X2 RACE – 46 kilometri și X2 RACE – 18 kilometri), dedicate atât sportivilor foarte experimentați cât și celor ce încă participă la primele competiții de acest fel. În 24 august, se va desfășura cea de-a XII-a ediție a competiției.

2X2 RACE este un eveniment care are ca scop principal promovarea activității de alergare montană în România, utilizând poteci marcate din Munții Făgăraș. Traseele 2X2 și X2 sunt poteci marcate, parțial amenajate și neprotejate, care includ pante cu înclinare mare și zone accidentate, trec prin gol alpin (creste, culoare, abrupturi, văi, grohotișuri, pășuni alpine) și parcurgerea lor necesită experiență și cunoștințe.

În cadrul 2X2 RACE, alergătorii pot alege să participe la unul din cele 2 evenimente distincte: 2X2 și X2. Fiecare eveniment este alergat într-o singură etapă și cu limite intermediare și finale de timp.

Traseul 2X2 RACE are aproximativ 46 de kilometri lungime, cu 4.200 de metri diferență pozitivă de nivel și este accesibil doar sportivilor care întrunesc cerințele minime de participare și au primit acceptul din partea organizatorilor. Este singura cursă de alergare montană organizată în România care se desfășoară integral la peste 2.000 de metri altitudine, fiind deosebit de tehnică și cu siguranță unul dintre cele mai dificile ultra-maratoane montane din lume. Traseul va purta concurenții pe cele mai înalte două vârfuri din România (Moldoveanu – 2.544 metri) și Negoiu (2.535 metri), din spectaculoasa creastă a Făgărașilor.

X2 RACE are aproximativ 18 kilometri lungime și 1.800 metri diferență pozitivă de nivel și este accesibil doar sportivilor care întrunesc cerințele minime de participare și au primit acceptul din partea organizatorilor. Este o cursă deosebit de spectaculoasă, prin traseul tehnic și diferența de nivel uriașă, ce se desfășoară integral la peste 2.000 de metri altitudine, în Munții Făgăraș, ajungând până pe al doilea cel mai înalt vârf din Carpații României, Negoiu (2.535 metri).

Pentru ambele curse, concurenții vor fi selecționați după îndeplinirea unor cerințe de acceptare, din care să releve faptul că au experiență în alergare montană, astfel încât organizatorii să se poată asigura că pot face față efortului fizic și psihic la care vor fi supuși.

Înscrierile pentru ediția din acest an a 2X2 RACE Ultra Sky Marathon Bâlea Lac sunt deschise până la data de 31 iulie, dar organizatorii au stabilit ca pentru fiecare cursă, numărul maxim de participanți să fie de 200.

Zona de Start și Sosire pentru ambele curse este Heliportul Bâlea Lac, situat în apropierea Cabanei Paltinu.

Informațiile ne-au fost oferite de reprezentanții Asociației Club Sportiv 2X2 Race, organizatoarea competiției.

Autor
03 iulie 2024 la 10:22

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 7 ore
Minor ajuns la spital după ce a intrat cu bicicleta-ntr-o mașină, pe Ulița de Sus
Polițiștii rutieri intervin la un eveniment rutier, produs în localitatea Ilimbav, din comuna Marpod. Din primele cercetări efectuate a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 10 ore
Baza Sportivă Obor, în centrul atenției în minivacanța de 1 Mai
Baza Sportivă Obor a fost vineri, un punct de atracție pentru iubitorii de sport, dar și pentru amatori....
Actualitate
1 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 10 ore
Un alt loc liniştit al Sibiului: pista de biciclete de pe Cibin sau despre cum nu le avem cu transportul “alternativ” prin oraş
La câtă gălăgie s-a făcut şi se face pe tema transportului aşa-zis "verde" în Sibiu, ar trebui ca...
Actualitate
7 min de citit
acum 11 ore
Afaceri de milioane de euro, scoase la vânzare în Sibiu. Cât costă un hotel în centrul orașului
Sibiul rămâne un oraș turistic, chiar dacă statisticile arată că numărul celor care îl vizitează e în scădere....
Actualitate
5 min de citit