Sibiul a primit o diplomă. Ce facem cu ea?

Acasa >

Articol

Vestea desemnării Sibiului drept destinația anului 2024 i-a făcut, cu siguranță, pe mulți să se simtă mândri că locuiesc într-un oraș apreciat. Dincolo de fireștile cârcoteli, trebuie să admitem că burgul e destul de bine rânduit, are ce le oferi turiștilor, stă mult mai bine decât alte orașe din țară, unele cu pretenții, zic eu, nejustificate. Oricât mi-ar lăuda cineva Timișoara sau Cluj Napoca (un oraș aglomerat, în care prețurile au luat-o razna) rămân la părerea că Sibiul e mai prietenos decât cele două municipii intens promovate.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Am prieteni din toată țara, care sunt încântați de Sibiu, îl compară cu orașe turistice din străinătate. E firesc să ai o astfel de percepție dacă vii 2-3 zile. Poate că te va deranja lipsa gratuității parcării în weekend, ți se vor părea mari prețurile de la restaurante, trotuarele înguste te vor enerva nițel, dar nu vei lăsa să-ți strice scurta vacanță niște amănunte de felul acesta.

Pentru cei ce locuiesc în Sibiu, neajunsuri precum lipsa locurilor de parcare, spațiile verzi pe cale de dispariție, prețurile mari de la terasele din centru și multe altele sunt nemulțumiri de zi cu zi. Lor li se adaugă multe altele, dar nu intrăm acum în amănunte. Lucrurile stau în felul următor: suntem peste unele orașe mari din România, altele ne-au luat-o înainte.

Putem privi echilibrat această realitate? Contează cum ne raportăm la diploma înmânată marți seara reprezentanților autorităților locale. Să nu ne îmbătăm cu apă rece, considerându-ne ”fruncea” României, căci acest patent e deja luat. Nici prețurile practicate la restaurantele și cafenelele din centrul istoric n-ar trebui să execute pas săltat spre praguri nesimțite, doar pentru că apărem în fruntea unui clasament. Nu e cazul nici să bagatelizăm neajunsurile orașului, unele cu impact puternic asupra stării de confort a locuitorilor.

E posibil ca vremelnica seducție a acestui titlu să declanșeze o atitudine de superioritate nocivă, care poate altera potențialul existent. În traducere liberă, n-ar trebui să ne-o luăm în cap, ci să privim, chiar critic, spre ceea ce nu funcționează tocmai bine. Dacă acest titlu va fi exploatat doar pentru a crește niște prețuri și a ridica niște baloane de săpun în căutarea îmbunătățirii imaginii, n-am făcut nimic. Nu de alta, dar cel mai corect barometru este cel al localnicilor, care nu vin în centrul istoric în calitate de turiști, ci se lovesc, zi de zi, de probleme ce nu apar în ghidurile turistice viu colorate, pline de mesaje cu ”vino încoace”. 

Autor
24 mai 2024 la 06:07

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 3 zile
Dezgropați și proptiți în geam
Vi-i mai amintiți pe cei 15 mii de specialiști ai Convenției Democrate, pe care ni-i fluturau pe sub...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 4 zile
Medic? Stetoscop? Bisturiu? Nu, dosar cu șină
Cine crede că dosarul cu șină a dispărut din biroul și din mentalitatea funcționărimii românești, nu a înțeles...
Editorialul zilei
2 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 6 zile
O altfel de bursă, o altfel de prăbușire, aceeași revenire
Sâmbătă, pe când Papa Francisc pleca din această lume, lăsând urii un adversar mai puțin, sub cupola de...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 săptămână
Uite, nu-ți iau lanțul de la gât, dar fac bani din telefonul tău vechi
Zilele trecute o voce plină de entuziasm anunța la radio că România ar putea obține două tone de...
Editorialul zilei
3 min de citit