Vâscul (Vascum album)

Acasa >

Articol

Vâscul este un arbust semiparazit peren, întâlnit pe plop, salcie, carpen, mesteacăn, fag, stejar, măr pădureţ, prun, cireş, vişin, salcâm, arţar, păr, brad, castan brun, castan sălbatic, tei, frasin, etc.
Este răspândit în Europa, Asia, Africa de Nord. Tulpina poate atinge 60 cm.
Înfloreşte din martie până în mai. Fructul este o bacă albă unde este nucleul şi sămânţa. Sămânţa este toxică, fiind folosită extern la prepararea unei alifii pentru degerături.
Vâscul de pe plop, salcie, tei, arţar conţine viscotoxină, o substanţă toxică ce modifică tensiunea arterială, provocând creşterea temperaturii, tulburări nervoase, paralizie şi pierderea sensibilităţii.
În vechime, medicii foloseau vâscul pentru combaterea epilepsiei şi isteriei.
Vâscul influenţează benefic întregul sistem glandular, stimulând metabolismul. Are acţiune benefică asupra pancreasului şi, după un tratament susţinut, diabetul poate dispărea. În cazul tulburărilor hormonale se vor administra 2 ceşti pe zi, una dimineaţa şi alta seara. Vâscul se recomandă în arterioscleroză şi în apoplexie. În apoplexie se beau timp de 6 săptămâni, zilnic, câte 3 ceşti; timp de 3 săptămâni câte 2 ceşti şi timp de 2 săptămâni câte o ceaşcă. Prima ceaşcă înainte şi după micul dejun, a doua ceaşcă înainte şi după masa de prânz şi a treia ceaşcă înainte şi după cină, de fiecare dată numai câte o jumătate.
Senzaţia de ameţeală, ţârâitul în urechi şi tulburările de vedere, precum şi orice afecţiune cardiacă, pot fi tratate cu vâsc.
Vâscul se indică în dereglările menstruale, în indispoziţiile din timpul menopauzei însoţite de palpitaţii, stări de agitaţie, insuficienţă respiratorie. Ceaiul de vâsc se poate administra câţiva ani la rând, vâscul are proprietăţi antitumorale. Din vâsc s-au preparat medicamentele anti-cancer Isorel şi Iscador.
Ceaiul de vâsc se prepară din o linguriţă de vâsc la 1/4 litri de apă, care se lasă peste noapte. Dimineaţa se încălzeşte uşor şi se strecoară. Se poate păstra peste zi cald într-un termos.

Imagine intercalată
Imagine intercalată
Autor
24 ianuarie 2022 la 20:50

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 18 ore
Sute de oameni au ales să petreacă 1 Mai la înălțime, pe Aerodromul Măgura-Cisnădie
De 1 Mai, în timp ce mulți au ales clasicele grătare și ieșiri la iarbă verde, câteva sute...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 zi
Cinci ore, patru medici și patru asistente pentru salvarea unei vieți. Operație cu „repetiție”
Pentru un părinte, diagnosticul unei boli grave pus copilului său e o lovitură cruntă. Orizontul pare că se...
Sanatate
2 min de citit
Autor Mihai POP
acum 2 zile
Apare traseul „Brânzeturilor dumnezeiești” de pe „Via Transilvanica”
O ofertă interesantă pentru următorul week-end vine din partea Programului „Anii Drumeției” care, sâmbătă, 3 mai ac, lansează...
Știri
1 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 2 zile
Drumețiile din luna lui florar. Pe care le vom alege
Așa cum s-au obișnuit, și în luna mai sibienii care iubesc mișcarea în aer liber pot alege dintre...
Știri
2 min de citit