„Vaccinul natural” de la Tălmăcel. Tradiția merge mai departe

Imediat după Bobotează, de Sfântul Ioan, la Tălmăcel se sărbătorește „Udatul Ionilor”.  În fiecare an, cei ce poartă prenumele Ioan, Ioana ori derivatele acestora sunt „botezați” în apa pârâului ce străbate satul, indiferent de cât de frig e afară. Anul acesta, vremea blândă, cu temperaturi pozitive, i-a cruțat pe protagoniști de neplăcerile unui „botez” geros. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Pe vremuri, când temperaturile erau negative, era nevoie să fie spartă gheața care se forma la suprafața apei, dar iarna cu temperaturi de primăvară din acest an a simplificat lucrurile. Cu toate acestea, cei din Tălmăcel spun că niciodată nimeni nu a răcit după ce a fost „botezat” în apa pârâului din localitate.  „E un vaccin natural botezul din satul nostru”, a spus, sâmbătă, unul dintre tinerii care au participat la procesiune. Și în acest an, „botezul Ionilor” de la Tălmăcel a strâns, la un loc, numeroși participanți, localnici și turiști, evenimentul devenind, în timp un brand cultural local. 

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Cum se desfășoară botezul Ionilor

 

Pregătirile încep de dimineață, pentru ca totul să decurgă ca la carte. Potrivit reprezentanților CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu, evenimentul e unul ce presupune mobilizarea întregii comunități.

 

„Pregătirile încep dis-de-dimineaţă, puncte centrale fiind gospodăriile unde se împodobesc caii și carulalegoric, tras de boi. Doi brazi sunt așezați pe car și pe oiştea acestuia, fiind împodobiți cu covoare ţesute, „culmi” lungi de 5-6 metri, feţe de masă și macrameuri lucrate de femei; la final, pe aceste „hăiciugi” se pun sorcove și icoane. În paralel, sunt pregătiți caii, cu chindeauă, faţă de masă, batiste de mire, sorcove, cu busuioc și tricolor. Fete și feciori îmbracă haineromânești, iar călărașii poartă „beata”, aşezată de-a curmezişul peste piept. 

La orele amiezii, tineri și vârstnici pornesc în alai spre pârâul ce străbate satul. Procesiunea este deschisă de primarii cetelor, care duc steagul împodobit cu sorcovă, urmați fiind de feciorii călări, de carul alegoric și de „belehoi”, un atelaj format din doi măgăruşi ce trag după ei o roată de car, pe care se găsesc două păpuşi din paie. Cântecul „Frunzuliţă verde, verde de stejar” este interpretat pe tot parcursul drumului de ceata de feciori şi fete. 

La pârâu, toți cei care poartă numele Ioan sunt luaţi pe braţe de doi sau trei feciori, sunt scufundaţi cu picioarele în apă, pentru a avea un an bun, apoi sunt cinstiți cu colaci şi o gură de vin sau de rachiu. După ce Ionii şi-au primit botezul, pe Uliţa Mare, se încinge jocul, cu sârbe, învârtite, haţegane, jiene și hore. 

Începuturile practicării acestui obicei nu sunt cunoscute cu exactitate: sunt oameni care povestesc că ar fi strâns legat de Marea Unire de la 1918, alţii spun că ar fi legat de construirea bisericii din sat, în secolul al XVIII-lea” se arată într-o postare pe pagina de facebook a Centrului Creaţiei Junii Sibiu.

 

D.B.

Sursa foto: Facebook.Centrul Creației Junii Sibiu

08 ianuarie 2023 la 10:53
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Nedeia Dicu
acum 1 oră
Un bărbat din Poplaca a blocat Valea Oltului pentru aproape o oră
Din primele verificări efectuate la fața locului, polițiștii rutieri au stabilit faptul că în timp ce conducea un...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 2 ore
Doi under-i, singurele noutăți ale lui Hermannstadt la plecarea în cantonamentul de la Bolu. Ce jucători n-au mai făcut deplasarea…
Patrick Vuc - atacantul care s-a aflat în pregătiri cu sibienii și în urmă cu un an -...
Actualitate
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 5 ore
Foto/Video: O zi la Zoo Sibiu. Intrare ieftină și suveniruri la suprapreț
Cunoscută ca fiind cea mai veche grădină zoologică din România, Zoo Sibiu rămâne în continuare un loc ideal...
Actualitate
2 min de citit
acum 6 ore
Zece sfaturi utile pentru posibila întâlnire cu ursul
Întâlnirile cu urșii sunt tot mai dese în această perioadă, așa că e bine să ținem cont de...
Eveniment
3 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 6 ore
Repartizați la Spitalul Clinic Militar de Urgență ,,Dr.Alexandru Augustin” din Sibiu
Centrul de Perfecţionare Medico-Militară Sebeș este o structură subordonată Direcției medicale a Ministerului Apărării Naționale, care asigură la...
Actualitate
1 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 6 ore
Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est împlinește cinci ani de la înființare
Aniversarea din Piața Mare, conform organizatorilor ceremoniei militare dedicate împlinirii a cinci ani de la înființarea Comandamentului Corpului...
Actualitate
1 min de citit
acum 6 ore
Lecție ucraineană: cum să treci peste graniță 1,4 milioane de dolari
Lucrătorii de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret au avut parte de o experiență neobișnuită: de această...
Eveniment
1 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 7 ore
Ce ne aduce vremea în a doua jumătate a lui iunie
A doua jumătate a lunii iunie debutează cu vreme caldă, tendință ce se va păstra pe tot parcursul...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
ACS Champions Sibiu are patru jucătoare convocate la naționala U18 de beach volley. ”O confirmare a muncii și a viziunii unui club care crește frumos”
Sonia Rusu, Bianca Văcar, Draga Savu și Cătălina Vasilescu vor participa la Campionatul Balcanic, în perioada 18-22 iunie. Evoluțiile...
Actualitate
4 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Video: Gest emoționant al unei proaspete absolvente de Medicină, la Spitalul de Psihiatrie Sibiu
Irina Albean, proaspăt absolventă a Facultății de Medicină din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, a venit alături...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Tamponare pe strada Câmpului din Sibiu: un tânăr a ajuns la spital
Un accident rutier s-a produs sâmbătă după-masa pe strada Câmpului, din municipiul Sibiu. Din cauza neacordării de prioritate,...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Petru Fehervari, cel mai activ donator din Sibiu: 136 de donații din 1999 până azi
În 2024, peste 8.000 de persoane au donat sânge, iar în baza de date sunt înscriși peste 40.000...
Actualitate
3 min de citit