Un uimitor de frumos Catehism al inteligenței mărturisitoare

Acasa >

Articol

Un gând de început de an. O carte a medicului Codruț Răduță, Cei chemați. Însemnările unui medic pelerin în Muntele Athos (Ed. Schitul Românesc Prodromu, 2021, 224 pg.). Ca un răsărit de zi, pe crestele nopții învolburate ce ne trece prin suflet. O căutare în adâncul de lumină al lagunei de Duh care este Prodromu- Schitul Românesc care ne este ambasadă de Duh în Grădina reală a Maicii lui Dumnezeu. o căutare de sine și a liniștii în care să-și poată desăvârși ascultarea și iubirea de Hristos. Întâlniri providențiale, povești de pelerin și minuni în spectrul pelerinajelor. Drumuri spre Cer. Se impune imaginea Părintelui iulian, cumintele suflet înflorit în taina pocăinței și rugăciunii, pentru mulți dintre noi Duhovnic și far de dumnezeiască lumină. Într-un limbaj viu, curățit de scepticisme, medicul Codruț Răduță ne aduce mai aproape de suflet Muntele Athos, versantul său românesc și universal deopotrivă. Sunt pagini de Pateric contemporan dar și sclipiri de sinaxar ad-hoc. Două nume din carte mi-au adus lacrima. Dintâi editorul- Părintele Gherasim Prodromitul, fratele Zâmbet ce s-a mutat la Domnul. Apoi amintirea Părintelui Serafim, cel care la Câmpulung Muscel veghea – cum cred că o face și acum- moaștele Sfântului Pantelimon, sfânt atât de drag autorului cărții. Avem dinainte un soi de jurnal la cald al unei inimi ce-și caută și află rugăciunea. Din carte, pagini bune, poți alege răspunsuri și cateheze despre viața cotidiană a creștinului. O carte frumoasă prin simplitatea ca de rugăciune a scriiturii și tonului său optimist. O mărturisire cu smerenie că orgoliul poate fi biruit.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Autor
01 ianuarie 2022 la 12:30

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 9 ore
(FOTO) Trofeul Festivalului ”Lucreția Ciobanu” pleacă la Giurgiu. Visul maestrului Ioan Macrea, împlinit după șase decenii…
Ediția a VIII-a a Festivalului-Concurs al Cântecului Popular Românesc ”Lucreția Ciobanu” a adus pe scena Centrului Cultural ”Ion...
Actualitate
5 min de citit
acum 12 ore
Muzeul în care se minunau academicienii români, s-ar fi mutat americanii, iar chinezii salutau „prietenia dintre popoare”
Între cele peste 1.500 de obiecte care formează colecțiile Muzeului Etnografic Rășinari, am găsit „Cartea de aur” în...
Actualitate
5 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 12 ore
1 Mai la Sibiu: de la Ziua Muncii, la o zi liberă: „Nu găseai mici și cârnați așa de ușor”
„Ziua Muncii” s-a transformat de-a lungul anilor, dintr-o zi de sărbătoare populară, într-o o zi liberă de relaxare....
Actualitate
3 min de citit