Tarafu-i nebun, dansatorii faliți

Acasa >

Articol

Duminică dimineața ne-am trezit în bubuitul știrilor ce anunțau – pentru a câta oară? – pericolul izbucnirii celui de-al treilea război mondial. Iranul încercase să lovească Israelul cu o mulțime de rachete și drone, atacul fiind respins și nesoldându-se cu pagube foarte mari. Imediat au fost treziți din somnul duminical analiștii neamului și chemați să sloboade păreri despre ceea ce urmează să se întâmple. Printre mesajele lor, ba grave, ba liniștitoare, picurau reacțiile statelor lumii care îndemnau la cumpătare. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Orice scenariu pozitiv, care elimina posibilitatea escaladării conflictului atenta la panica productivă a reporterilor și realizatorilor pentru care războiul e un subiect numai bun de mestecat, chiar dacă, după câteva ceasuri, îi piere gustul pregnant. Mă rog, pentru jurnaliști și floarea analiștilor de tot felul, conflictul armat înseamnă o pâine caldă. Însă pentru telespectatorul sătul de mutări stupide pe tabla de șah a planetei, încă un front înseamnă o neliniște în plus. Și nu pentru că vreo rachetă ar putea cădea în bătătura românului, spaniolului, neamțului sau francezului, ci pentru că războiul înseamnă alte prioritizări, prețuri mai mari, bani investiți în armament. Dintotdeauna nebunii puternici ai planetei au încercat să-și pună în operă obsesiile hegemonice, nenorocind popoare (inclusiv pe ale lor), însă o dată cu trecerea timpului și modernizarea tehnicii militare, odată cu dezvoltarea strategiilor de război economic, efectele manifestării bolii acestor smintiți lovesc și mai mult în omenire. Pentru – să zicem – cincizeci de nebuni ce vor să controleze planeta e dată peste cap viața câtorva miliarde de oameni ce resimt usturător efectele ambițiilor nebunești. 

Trebuie să strângem cureaua, să renunțăm la confort pentru înflorirea industriei armamentului, căci războiul e o afacere profitabilă pentru unii (foarte puțini), decontată de noi toți. Aproape că nu contează cine pune la cale conflictele, cine sunt păpușarii din umbră, cert este că lupta pentru resurse, pentru putere ia cu arcanul la oaste întreaga omenire. 

Nu, nu îmbrăcăm cu toții uniforma militară, nu săpăm tranșee, dar contribuim, fără să vrem, cu PIB, cu austeritate și toate cele la întreținerea unei afaceri sângeroase, pusă la cale de niște inși bolnavi de putere, inumani, cu mintea rătăcindă. Pentru noi, distanța e un avantaj, din fericire nu ne amenință rachetele și dronele, ci doar efectele economice. Ceea ce, dacă vrem să privim partea plină a paharului, e o lovitură mai blândă decât moartea. 

Autor
14 aprilie 2024 la 10:15

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 2 zile
Dezgropați și proptiți în geam
Vi-i mai amintiți pe cei 15 mii de specialiști ai Convenției Democrate, pe care ni-i fluturau pe sub...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 3 zile
Medic? Stetoscop? Bisturiu? Nu, dosar cu șină
Cine crede că dosarul cu șină a dispărut din biroul și din mentalitatea funcționărimii românești, nu a înțeles...
Editorialul zilei
2 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 5 zile
O altfel de bursă, o altfel de prăbușire, aceeași revenire
Sâmbătă, pe când Papa Francisc pleca din această lume, lăsând urii un adversar mai puțin, sub cupola de...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 săptămână
Uite, nu-ți iau lanțul de la gât, dar fac bani din telefonul tău vechi
Zilele trecute o voce plină de entuziasm anunța la radio că România ar putea obține două tone de...
Editorialul zilei
3 min de citit