FOTO: Unul dintre cele mai mari proiecte de regenerare a unui sit industrial din țară ar putea fi Independența Sibiu

Mai mult de 8 hectare de teren, situate în zona centrală a Sibiului, așteaptă idei din partea comunității pentru ceea ce poate deveni unul dintre cele mai mari proiecte de regenerare a unui sit industrial din România, pe sit-ul industrial al fostei platforme a fabricii Independența.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Fondul de investiții Transilvania Investments, ce deține pachetul majoritar al companiei ce are în administrare sit-ul industrial, anunță că începe procesul de reintegrare a acestuia în viața comunității.

Sit-ul are peste 8 hectare de teren, situate în imediata apropiere a zonei centrale a Sibiului.

Pentru reintegrarea lui în viața comunității, sunt așteptate idei din partea comunității, astfel încât acesta să poată deveni unul dintre cele mai mari proiecte de regenerare a unui sit industrial din România.

„Prin Casa Albă Independența, compania ce deține terenul de 8.75 hectare de pe fosta platformă industrială, Transilvania Investments a demarat un proces de consultare publică la care a invitat autorități locale, oameni de cultură și de afaceri, arhitecți, organizații din zona de mediu și patrimoniu, proprietari din imediata vecinătate. Scopul final al întregului proces este de a afla ce-și dorește comunitate locală să regăsească în această zonă cheie a orașului și de a defini împreună identitatea unui spațiu care, în acest moment, nu este utilizat decât într-o proporție foarte redusă”, se arată într-un comunicat transmis luni de Transilvania Investments.

„Potențialul acestui spațiu este foarte mare, iar responsabilitatea noastră ca principal acționar este de a ne asigura că destinația finală va fi în acord cu ceea ce sibienii își doresc. Situl Independența este o parte importantă din istoria Sibiului. Împreună putem să-i conferim un statut definitoriu pentru viitorul economic, cultural și social al orașului”, spune Radu Roșca, președinte Transilvania Investments.

În 27 iulie, în cadrul ansamblului industrial Independența, va avea loc cea de-a doua sesiune de întâlniri cu comunitatea. Consultările sunt structurate sub forma unui proces interactiv. Vor fi patru ateliere, care vor conduce către formularea unei soluții optime. Toți cei invitați își vor putea expune propriile idei asupra temelor puse în discuție.

„Rezultatele procesului de planificare participativă se vor regăsi atât în proiectul de plan urbanistic zonal pe care îl vom înainta autorităților, cât și într-un set suplimentar de recomandări pentru un masterplan al zonei”, spune Maria Gavozdea, arhitect în cadrul A. Plan, compania desemnată pentru a coordona întreg procesul. „Viitorul acestui sit trebuie gândit dincolo de normele rigide ale unui PUZ, iar efortul făcut de proprietar sperăm să consolideze acest mod nou de abordare a
reintegrării urbane a siturilor industriale din România și nu numai, cu implicarea prealabilă a comunității”.

Terenul de pe fosta platformă industrială este deținut de Casa Alba Independența și este utilizat, în prezent, doar în proporție de sub 10%, prin spațiile ocupate aici de Tribunalul Sibiu și centrul de afaceri dezvoltat de companie în fostul corp administrativ.

Terenul a fost folosit anterior de fabrica Independența Sibiu, o companie producătoare de utilaje pentru metalurgie din România, înființată în anul 1875 de către maistrul forjor Andreas Rieger. Uzina a fost naționalizată în 1948, când numele societății a fost schimbat în „Uzinele Independența”. Până în 1989 fabrica a avut 5.000 de angajați, iar în 2006, avea puțin peste 700. În 2008, compania s-a divizat.

Custom Image

 

Autor
18 iulie 2022 la 08:34

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 13 ore
„Noaptea muzeelor” va fi ziua renașterii celei mai vechi gospodării dintr-un muzeu românesc
Dacă e miercuri, vorbim despre un loc încărcat de istorie și emoție. O poveste pe care am descoperit-o...
Cultură
5 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 14 ore
FC Hermannstadt pierde la mare luptă a doua finală de Cupa României
Sibienii au crezut până în ultimele secunde că pot trimite meciul în prelungiri, dar până la urmă au...
Actualitate
7 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 23 ore
„Ce înseamnă să am grijă de mine?”, atelier la Biblioteca ASTRA
Biblioteca Astra îi așteaptă pe tinerii cu vârsta între 10 – 13 ani la un atelier dedicat vârstei...
Actualitate
1 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
Radu Carp: „Realitatea augmentată din mentalul uman are nevoie azi de lumina înțelepciunii”
Asistența prezentă, în sala Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA, la dezbaterea focusată pe logica stategiilor doctrinale paradoxale din...
Eveniment
5 min de citit