Cocoşi, găini, iepuri şi raţe, unde era fabrica Balanţa

Ca la fiecare final de iarnă – început de primăvară, a devenit o tradiţie ca iubitorii de păsări şi animale "de curte", arât crescători cât şi iubitori, să se întâlnească, undeva într-un loc din oraş, nu totdeauna acelaşi din păcate că sprijinul pentru organizatori e mic, pentru a vedea ce mai e "nou" în materie de rase de găini, raţe, sau iepuri. Aşa a fost şi anul acesta.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Expoziţia s-a bucura, aşa cum am zis, de un succes enorm la public (şi neaşteptat, având în vedere condiţiile meteorologice) dovadă că omul "de oraş" indiferent de vârstă, are tot mai multă nevoie de natural şi de viaţă, ca o evadare din artificialul vieţii cotidiene. 

Organizatorul, Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Păsări şi Animale Mici Sibiu este o organizaţie obştească cu scopul principal de a conserva rasele valoroase de păsări şi anmale, rezolvarea operativă a cererilor de material genetic pentru crescătorii privaţi şi asigurarea asistenţei tehnice de specialitate. "Fiind rodul muncii susţiinute depuse de membrii asociaţiei noastre, care îmbină utilul cu plăcutul, expoziţia îşi propune să atragă la o astfeld e activitate şi alţi oameni pasionaţi de creştera păsărilor şi animalelor micid e casă", spun organizatorii.

Expoziţia de Păsări şi Iepuri, sau "Expoziţia Anuală județeană de Păsări și Animale Mici în Rasă Pură" a avut loc weekendul acesta, de vineri până duminică, într-un spaţiu de la parterul unui bloc de pe Calea Guşteriţei, pe locul fostei fabrici "Balanţa", în spatele supermarketului "Penny". Succesul a fost ca de obicei, unul extrem de mare exponatele făcând deliciul atât adulţilor cât, mai ales, copiilor. 

Expoziţia, organizată de Asociația Județeană a Crescătorilor de Păsări și Animale Mici, cu sprijinul Direcţiei Agricole Judeţene Sibiu şi Consiliului Județean Sibiu este la cea de-a 27-a ediție. Aici s-au putut admira nu mai puţin de 106 "exponate" de găini (şi cocoşi) din rasele  Brahma, Orpington, Sussex, Wiandotte, Plymouth, Australorp, Marans, La Bresse, Araucană (cea cu ouă verzi fără colesterol) sau Olandeză moțată şi alte rase pitice, în total 26 de rase cu mai multe varietăţi, la care s-au adăugat iepuri, gâște şi rațe, toate crescute şi aduse de cei 14 producători expozanţi.

"Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Păsări şi Animale Mici din Sibiu a luat fiinţă în 1986, iar în 1987 a fost prima expoziţie. De atunci ne-am străduit, în fiecare an să facem aceste expoziţii. Bineînţeles că au fost câţiva anu în care nu s-a putut organiza, nu am avut condiţii, nu am avut sală, dar ne bucurăm şi anul acesta că am putut organiza expoziţia de păsări în rasă pură şi iepuri. Suntem bucuroţi că am putut aduce exponate frumoase, sănătoase, bine întreţinute, în rasă pură, pentru ca sibienii să poată veni să vadă frumuseţi, să vadă pasiunea unor oameni. (…) Încercăm să mai aducem şi alţi crescători, să facem asociaţia mai mare, să o refacem. Mulţi oameni care vin în asociaţie cred că se îmbotăţesc, dar acesta este un hobby care nu e pentru bani", ne-a declarat Felicia Troancă, vicepreședintele Asociației Județene a Crescătorilor de Păsări și Animale Sibiu. Ea a subliniat în mod special că membruii asociaţiei sunt crescători-colecționari care cresc câteva familii de păsări de rasă și iepuri şi nu sunt fermieri care caută profit prin aceasta, iar asociația este una nonprofit.

Autor
04 martie 2024 la 08:50

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 14 ore
„Noaptea muzeelor” va fi ziua renașterii celei mai vechi gospodării dintr-un muzeu românesc
Dacă e miercuri, vorbim despre un loc încărcat de istorie și emoție. O poveste pe care am descoperit-o...
Cultură
5 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 15 ore
FC Hermannstadt pierde la mare luptă a doua finală de Cupa României
Sibienii au crezut până în ultimele secunde că pot trimite meciul în prelungiri, dar până la urmă au...
Actualitate
7 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 1 zi
„Ce înseamnă să am grijă de mine?”, atelier la Biblioteca ASTRA
Biblioteca Astra îi așteaptă pe tinerii cu vârsta între 10 – 13 ani la un atelier dedicat vârstei...
Actualitate
1 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
Radu Carp: „Realitatea augmentată din mentalul uman are nevoie azi de lumina înțelepciunii”
Asistența prezentă, în sala Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA, la dezbaterea focusată pe logica stategiilor doctrinale paradoxale din...
Eveniment
5 min de citit