Tribuna
Câștigătorul Concursului Enescu 2022, Benjamin Kruithof: „Sper să mă întorc la Sibiu!”
Câștigătorul Concursului Enescu 2022, Benjamin Kruithof: „Sper să mă întorc la Sibiu!”

Câștigătorul Concursului Enescu 2022, tânărul violoncelist luxemburghez Benjamin Kruithof, a fost solistul concertului simfonic de joi, 8 februarie, la Filarmonica de Stat Sibiu.

În deschiderea serii, domnul Daniel Plier, consul onorific al Marelui Ducat de Luxemburg la Sibiu, a prezentat salutul Excelenței Sale doamna Elisabeth Cardoso, ambasadorul acreditat al Marelui Ducat de Luxemburg în România.

 

oncertul s-a desfășurat sub conducerea dirijorului Carlo Jans, cu participarea unui număr de aproximativ 350 de spectatori.

Programul a debutat cu o lucrare a unui compozitor din Luxemburg, "Meiosis" de Ivan Boumans, după care Benjamin Kruithof a interpretat Concertul pentru violoncel în la minor, op. 129, de Robert Schumann, iar în a doua parte a programului s-a interpretat Simfonia I în Do major, op. 21, de Ludwig van Beethoven.

 

Pentru Benjamin Kruithof, prima colaborare cu Filarmonica Sibiu a însemnat o experiență specială. "Am interpretat un concert foarte frumos, aseară, aici, la Sibiu, cu Filarmonica de Stat Sibiu. A fost o adevărată bucurie! Am cântat alături de dirijorul Carlo Jans - și el luxemburghez - sala a fost destul de plină, iar publicul ne-a asigurat o primire călduroasă. Toată săptămâna m-am aflat în Sibiu și am explorat orașul, a fost foarte agreabil și toată lumea din orchestră și din administrație s-a străduit să ne simțim foarte bine pe scenă și să ne bucurăm de muzică, iar asta cred că este chiar important, fiindcă nu întotdeauna ai parte de așa ceva. Deci chiar mi-a plăcut și sper din suflet să mă întorc și să-i revăd pe acești oameni. Mulțumesc!", transmite artistul.

 

Evenimentul muzical a fost realizat în colaborare cu Ambasada Marelui Ducat de Luxemburg, Ministerul Culturii din Luxemburg și Consulatul onorific al Marelui Ducat de Luxemburg la Sibiu.

 

Reamintim că Benjamin Kruithof a câștigat Premiul I al secțiunii „Violoncel” a Concursului Internațional „George Enescu” din 2022. Născut în 1999, într-o familie de muzicieni, a început să cânte la violoncel la vârsta de 5 ani și a studiat în Luxemburg, Olanda și Germania, în prezent urmând cursurile Universității de Arte din Berlin sub îndrumarea profesorului Jens-Peter Maintz. Benjamin Kruithof cântă la un instrument prețios, din secolul al XVIII-lea, realizat de lutierul italian G.B. Guadagnini, pus la dispoziție de Universitatea de Arte din Berlin. De asemenea, el folosește arcuș rar realizat de arcușierul francez F.X. Tourte.

 

Următorul concert simfonic al Stagiunii 2023/2024 „Henry Selbing” îl aduce la pupitrul orchestrei sibiene pe dirijorul italia Giulio Marazia, joi, 15 februarie. În program: lucrări de O. Respighi, A. Casella. G.F. Malipiero și I. Pizzetti. Biletele se găsesc la casierie și pe www.iabilet.ro la prețul de 60 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari).

 

Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.

 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Q House

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Magazin
Licitatie publica

ACCENT MEDIA