Autoritățile pot începe exproprierile pentru secțiunea dintre Curtea de Argeș și Pitești a Autostrăzii Sibiu – Pitești. În cadrul ședinței de Guvern a fost aprobată hotărârea privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum şi aprobarea listei imobilelor proprietate publică a unităţilor administrativ – teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Autostrada Sibiu-Piteşti” – Secţiunea 5 Curtea de Argeş – Piteşti.
În luna mai stadiul fizic era de 35-40%
Potrivit reprezentanților Asociației Pro Infrastructura, secțiunea dintre Pitești și Curtea de Argeș este în grafic. La jumătatea lunii mai, cei de la Pro Infrastructura au filmat cei 30,35 kilometri ai Secțiunii 5 a celei mai așteptate autostrăzi din țară, Sibiu-Pitești.
„Șantierul arată bine. Estimăm că stadiul fizic este în intervalul 35-40%, în lipsa cifrelor oficiale CNAIR care au fost actualizate ultima dată în urmă cu peste două luni. Pe câțiva kilometri umpluturile sunt gata, iar în unele puncte s-a așternut stratul de formă, primul nivel al structurii rutiere, peste care vine fundația de balast, apoi balastul stabilizat și la final cele 3 straturi de asfalt. Și structurile arată decent, multe fiind practic pregătite pentru grinzi. Parcă se vede și luminița de la capătul… stâlpilor. Câteva linii electrice aeriene au fost mutate și se poate lucra nestingherit sub ele, semn că antreprenorul WeBuild (aproape) a terminat dezbaterile sterile cu responsabilii CNAIR legate de cine trebuie să le mute. Dar încă sunt mulți stâlpi LEA care tronează pe aliniament sau imediat lângă, plus că nici exproprierile nu sunt 100% rezolvate”, spun cei de la Pro Infrastructura.
Un lot greu
Această secțiune ar urma să fie inaugurat în primăvara anului 2025.
Lotul dintre Curtea de Argeș și Pitești nu este unul ușor. Are peste 30 de km și, deși nu traversează un relief accidentat, traseul „croșetează” prin zone mlăștinoase și/sau inundabile pe lângă acumulările de pe râul Argeș. Asta se traduce în terasamente (ramblee) foarte înalte, podețe fără număr și peste 5 kilometri de poduri și viaducte pe autostradă (fără a se socoti pasajele peste A1 și pe cele din nodurile rutiere).