Iubitorii de teatru sunt așteptați săptămâna aceasta la două premiere pe scena Naționalului sibian.
Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu deschide seria premierelor pe care le va prezenta anul acesta cu „Livada de vișini”, de A. P. Cehov, un spectacol de Dumitru Acriș. Avanpremiera este programată în 9 februarie, ora 19:00, iar premiera va avea loc în 10 februarie, la Sala Mare a TNRS.
În noua producție a TNRS sunt distribuiți actorii: Ofelia Popii, Marius Turdeanu, Mariana Mihu-Plier, Adrian Matioc, Diana Văcaru-Lazăr, Pali Vecsei, Diana Fufezan, Horia Fedorca, Antonia Dobocan, Gabriela Pîrlițeanu, Ioana Cosma, Ali Deac, Ștefan Tunsoiu, Andrei Gîlcescu și Fabiola Petri.
În „Livada de vișini” viața zboară ca o furtună, secerând oamenii în calea ei. Pentru că oamenii sunt mult mai slabi atunci când i se împotrivesc și pentru că timpul nemilos se schimbă odată cu noi. „Livada de vișini” evocă frumusețea noastră cea de toate zilele, dar și copilăria care ne joacă feste și care ne aduce bucurii, dar și cele mai puternice traume. Este lumina și întunericul din fiecare dintre noi, paradisul pierdut și sursa tuturor necazurilor.
În acest tandru elogiu adus fragilității vieții, personajele se întâlnesc, se despart, iubesc și suferă, aruncându-se într-o luptă între generații, fără să conceapă pericolul iminent al degradării spirituale. Însă această luptă este superficială – timpul va trece, în timp ce ei se complac în pasivitate. Astfel, cu toții fug de problemele de zi cu zi, de realitatea pe care nu o pot schimba și de permanenta frică de moarte. În curând, vor afla că nimic nu e mai dureros decât adevărul unei lumi care se îndreaptă nebunește înspre un viitor necunoscut.
„Livada de vișini este un semnal de alarmă, care denunță lipsa dialogului adevărat, incapacitatea oamenilor de a-l înțelege pe celălalt și de a crea conexiuni profunde. Dar, poate cel mai important, Livada de vișini este un spectacol despre legături umane și dezrădăcinare, care se întâmplă azi, aici, acum, într-o lume amenințată de pericolul iminent al pierderii iubirii”, spune regizorul Dumitru Acriș.
Luna aceasta, „Livada de vișini” se va juca și în 26 februarie, ora 17:00.
Laborator de creație teatrală
Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) deschide, în acest week-end, un nou spațiu de joc, odată cu premiera spectacolului „Soră-sa”, de Lot Vekemans, un one-woman show Cristina Ragos, în regia lui Hunor Horváth. Publicul este invitat la noua producție în 11 și 12 februarie, ora 17:00, la Centrul Cultural HABITUS.
„Cu această premieră, care s-a născut la Centrul Cultural HABITUS, inaugurăm o nouă scenă a TNRS! Un spațiu în care publicul a avut, de-a lungul timpului, bucuria de a vedea numeroase spectacole-lectură, dar și un spațiu în care a luat ființă marele succes al TNRS, spectacolul Mamă. Un Laborator de creație teatrală. Sunt suficiente motive pentru a nu rata această emoționantă experiență, cu atât mai mult cu cât la fiecare reprezentație sunt disponibile doar 30 de locuri”, a declarat Constantin CHIRIAC, directorul general al TNRS și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.
„Soră-sa, o poveste ce pare neînsemnată, dar cu un efect răscolitor, cu care m-am identificat încă de la prima lectură, de parcă ar fi fost o radiografie a propriilor mele trăiri. Soră-sa, Ismena, un suflet rătăcit și hăituit, pe care atât de tare mi-am dorit să-l salvez cumva, să-l eliberez, spunându-i povestea și astfel… interpretându-l. De fapt… să o salvez pe Cristina Ragos, să mă salvez pe mine. Da, am vrut să-i fiu și să-mi fiu erou!”, spune actrița Cristina Ragos.
Este bine cunoscută povestea Antigonei și a destinului său tragic în lupta de a își afirma propriile convingeri. Însă prea puțini știu povestea surorii sale, Ismena – cea care, încercând să evite blestemul ce i-a secerat familia, rămâne singură să deplângă moartea celor dragi. Într-o confesiune dezarmantă, Ismena vine, așadar, să-și spună propria versiune. Ismena, adică Soră-sa, cea care supraviețuiește pentru a vedea cum toată fericirea ei nu este decât o farsă în mâna zeilor. Cu tandrețe și sinceritate, Cristina Ragos ne oferă un one-woman show sensibil despre durere și vindecare, despre pierdere și speranță, dar și despre fragilitatea unei lumi care, în fața setei de putere, își pierde propria umanitate.
Biletele sunt disponibile online, pe www.tnrs.ro și la Agenția Teatrală din Sibiu, str. Nicolae Bălcescu nr. 17.