Sfatul medicului: Cum ne protejăm în sezonul rece

Din cauza schimbărilor de temperatură, imunitatea organismului scade producând apariția răcelilor, iar cei mai vizați sunt pacienții care suferă de boli respiratorii cronice, precum bronșitele, astmul bronșic ori BPOC. Metodele prin care ne putem proteja sănătatea și remediile potrivite, le vom afla de la dr. Lavinia Danciu, medic primar pneumolog și director medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Tratamentul trebuie respectat

Contează foarte mult stilul de viață, hidratarea, mișcarea în aer liber și respectarea tratamentului recomandat de doctor.

„Printr-un mod de viață sănătos să avem o alimentație echilibrată, o hidratare adecvată, cu lichide suficiente, o bună calitate a alimentelor (produse naturale), să facem mișcare în aer liber, să evităm expunerea la fum, la pulberi. Dacă ne plimbăm, să evităm zonele centrale, unde este poluare și să mergem mai degrabă într-un parc, în Muzeul Satului, în zone cu aer curat. La fel de recomandat este să facem tratamentul prescris de doctor. În momentul în care nu respectăm tratamentul sau îl respectăm doar parțial, riscul de agravare a unei boli cronice este extrem de mare atât în cazul bolilor pulmonare, cât și în cazul celor cardiovasculare”, potrivit dr. Lavinia Danciu, medic primar pneumolog.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Ce remedii naturale pot diminua simptomele

După recomandarea medicului specialist pot fi consumate ceaiuri cu lămâie, cu un pic de miere, un compot, o supă caldă, dintre ceaiuri efect foarte bun pentru tuse având ceaiul de cimbru, de cimbrișor, ceaiul de muguri de brad, de pătlagină, toate sunt utile. Apoi, mierea, propolisul, legumele, fructele neprelucrate termic, care conțin vitamina C, cătina este un foarte bun stimulator al imunității.

„Dacă avem un aparat de aerosoli în casă este forte util, facem aerosoli cu ser fiziologic, cu respisan, sunt produse simple care ne ajută până ajungem la doctor”, potrivit dr. Lavinia Danciu, medic primar pneumolog și director medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

Cât de benefic este sportul pentru bolnavii cronici

Pentru bolnavii cronici, sportul nu este contraindicat, problema sunt intensitatea și durata. Deci efortul trebuie gradat, discutându-se în prealabil cu doctorul ce poate să facă. Sigur că un astmatic nu va alerga, pentru că alergatul poate să declanșeze o criză. Dar poate să se plimbe, să facă înot, poate să facă alte sporturi. Pentru pacienții cu boli cronice, mersul pe jos este extraordinar de bun în anotimpul rece, mersul pe bicicletă nu se mai indică, dar mersul pe jos este foarte util în ritmul în care poate fiecare, se arată într-un comunicat transmis de reprezentanții Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

Recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirii în sezonul rece

Dr. Lavinia Danciu, medic primar pneumolog transmite pacienților următoarele recomandări pentru a se feri de bolile respiratorii și de răceli.

„După cum am spus, prima recomandare este să avem un stil de viață sănătos. A doua recomandare este să avem încredere în doctori, în medicul de familie, în medicii specialiști, pentru că toți își doresc binele pacientului. De asemenea, reabilitarea respiratorie, mai ales în bolile cronice, este esențială, așa că vă recomand cu încredere să apelați la ea. Prin intermediul reabilitării respiratorii, pacientul va învăța exerciții de respirație, cum să își dreneze secrețile și multe alte lucruri importante, cel mai bine este, potrivit studiilor, ca această reabilitare să se înceapă într-un centru specializat, iar apoi va fi continuată acasă. Așteptăm, așadar, și la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, în cadrul compartimentului de Reabilitare respiratorie, bolnavii cu afecțiuni cronice respiratorii, pentru a fi ajutați să aibă o calitate mai bună”, a transmis aceasta.

Autor
02 octombrie 2024 la 05:31

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Paul NEAGU
acum 1 săptămână
O inimă mică strigă după ajutor. Maria are nevoie de tine ca să trăiască
La doar 1 an și 2 luni, Maria a învățat ce înseamnă suferința. S-a născut cu o boală...
Actualitate
3 min de citit
acum 1 săptămână
Vulpe moartă pe marginea drumului. Atenție la copii și animale de companie!
Cadavrul unei vulpi stă de peste o săptămână pe marginea drumului forestier de la Curmătură spre Șanta (aproximativ...
Actualitate
1 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 săptămână
Birouri mai confortabile în Pavilionului S de la Spitalul Clinic Militar de Urgență a fost finalizat
În cazarma 1044 Sibiu funcționează Spitalul Militar de Urgență „dr. Alexandru Augustinˮ Sibiu care asigură servicii medicale de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 săptămână
Moment rar pentru Biserica Ortodoxă: a fost sfințit Marele Mir. Câte și ce ingrediente conține acesta
Moment special în Joia mare, pentru ortodoxia română: a fost sfințit Mare Mir,  pentru a 23-a oară în...
Actualitate
2 min de citit