Articol
Camera Deputaților a adoptat modificările Codului Penal și Codului de Procedură Penală, dar fără schimbările care au inflamat USR şi societatea civilă. Astfel, nu s-a mai stabilit niciun prag pentru abuzul în serviciu, iar modificările au trecut cu 191 de voturi "pentru", 55 "împotrivă" şi 12 abțineri. Tot atunci s-au adoptat modificările aduse Codului de Procedură Penală, prin care se permite ca interceptările făcute de serviciile secrete să fie utilizate ca probe în procesele penale. Votul de la Cameră nu a fost unul fără "scântei", ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, intrând în conflict deschis cu Uniunea Salvaţi România.
"Aceste proiecte, așa cum au fost votate astăzi, au stat în mâna colegilor din opoziție aproximativ 12 luni. Ați stat și v-ați uitat la ele până ce au fost preluate de această coaliție care le-a dezbătut și le-a adoptat. Este bine ca dumneavoastră care stați, vorbiți și nu faceți nimic? Sau e bine ca noi care dezbatem, dar votăm și lăsăm ceva în Monitorul Oficial? Această coaliție a votat desființarea SIIJ, Legile Justiției, legea privind avertizorul de integritate, legea privind consolidarea ANABI și Codurile Penale. Am adoptat într-un an 7 legi pentru consolidarea justiției și opoziția, care nu face nimic, vine și ne dă lecții.", a spus Predoiu. serviciu, pasivitatea acestuia fiind de natură să determine apariţia unor situaţii de incoerenţă şi instabilitate, contrare principiului securităţii raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea şi previzibilitatea legii.”, a spus Predoiu.
USR a anunţat că modificările la Codul Penal nu s-au mai votat din liderii coaliției" au fost "speriaţi de reacţia societăţii civile". "Ceea ce ați făcut zilele astea arată exact de ce nu trebuie să mai conduceți țara asta”, a spus, la rândul lui, liderul USR, Cătălin Drulă.
Deputatul USR Stelian Ion a acuzat că Predoiu "nu a venit niciun minut să-și susțină proiectele de modificare a Codurilor penale, a venit doar pentru explicarea votului". "…A lipsit și Marcel Ciolacu, nu a condus ședința Camerei Deputaților în care articolele au fost votate, iar dna. Vicol, care a inventat o nouă procedură de adoptare a proiectelor în Comisia juridică, de respingere în bloc a tuturor modificărilor făcute la Senat și fără să fie votat niciun amendament depus de deputați, a lipsit de asemenea de la discuția pe articole".
El mai susţine că au fost "abuzuri cât Casa Poporului de mari, comise de coaliția PSD-PNL-UDMR în Comisia juridică și desăvârșite în plen! Fără a avea acces la raportul final al Comisiei juridice, fără dezbateri pe subiecte extrem de importante, de la pragul pentru abuz, până la reintroducerea posibilității ca înregistrările efectuate de serviciile secrete să poată fi folosite ca mijloace de probă în dosarele penale și cât de eficient este cadrul introdus pentru contestarea legalității acestora, așa cum a cerut CCR".
"În proiectele lui Predoiu care modifică CP și CPP se regăsesc foarte multe vulnerabilități, multe elemente de neconstituționalitate. Jalonul din PNRR nu este respectat, ci este pus în pericol de aceste proiecte vulnerabile și care pot pica oricând la Curtea Constituțională.
Singurul lucru pe care Predoiu îl avea de făcut prin aceste proiecte era să le pună în acord cu deciziile Curții Constituționale. Și nu a făcut acest lucru", a mai spus Stelian Ion, pe pagina de facebook.