S-a născut în Ghijasa de Jos, l-a tratat pe Ceaușescu, iar un spital din Sibiu îi poartă numele

Astăzi călcăm pe urmele unei personalități al cărei nume îl auzim des, însă despre care s-a vorbit prea puțin. Am descoperit povestea sa pe pagina de socializare a președintei CJ Sibiu, Daniela Cîmpean.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„Plecat tocmai din Ghijasa de Jos, județul Sibiu, un tânăr îmbrăcat în straie populare a intrat, în 1928, pe poarta Institutului de Medicină Militară din București pentru a deveni medic. Cu mândrie, purta o ie cusută după felul celor din Podișul Hârtibaciului și nimeni nu avea să bănuiască că viitorul student avea să devină general în Armata Română și una din cele mai proeminente figuri ale medicinei românești din secolul XX.

Alexandru Augustin a fost fiul unui plugar din Ghijasa de Jos, sat al comunei Nocrich, comună care în care s-au născut baronul Samuel von Brukenthal, academicianul Augustin Treboniu Laurian, Kurt Midl – maestru de cor al Operei Române, generalul Ioniță Botoș – primul comandat al Comandamentului Logistic al Armatei Române, generalul-maior Augustin Mihai și Ilie Botoș – procuror general al României între 2003 și 2006.

Alexandru Augustin s-a născut în 1908, an în care Traian Vuia își construia propriul avion, iar Nicolae Iorga ajungea în fruntea noii Universități Populare din Vălenii de Munte.

Părinții viitorului general, Ioan și Nița, mai aveau încă trei copii: Ioan, Maria și Ana. Deși era plugar, Ioan Alexandru a plecat în America și, în câțiva ani, a reușit să-și deschidă brutărie. De dorul soției și al celor patru copii rămași acasă, în Ghijasa de Jos, Ioan se întoarce pentru a-și lua familia în America. Doar că soția sa nu este de acord, astfel încât fostul brutar american redevine plugar în satul natal.

În 1937, pe când se întorcea de la fân alături de fiul său cel mic, se produce o tragedie: căruța se răstoarnă, iar Ioan moare sufocat sub claia de fân.

Fiul său cel mare, Alexandru, termină Liceul „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, în 1928, și intră prin concurs la Institutul Sanitar Militar din București. Urmează și cursurile Școlii de Aplicații Sanitare pentru ca, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, să devină medic combatant pe Frontul de Est. „Fără frică, la postul de prim ajutor, în ploaia de obuze, pansa și evacua răniții în minimum de timp (…) Pentru spiritul de sacrificiu de care a dat întotdeauna dovadă a fost propus și decorat cu Coroana României”, nota colonelul Georgescu, locțiitorul comandantului Diviziei 5 Infanterie, despre perioada în care medicul Alexandru Augustin participa la bătăliile pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei.

Cariera profesională a medicului sibian a fost una impresionantă: la 29 de ani devine medic-șef în Regimentul I Grăniceri, la 34 de ani ajunge chirurg-șef al Ambulanței Diviziei 9 Infanterie, la 50 de ani șeful Secției de Urologie din cadrul Spitalului Militar Central, la 58 de ani – Șeful Direcției Sanitare din Comandamentul Serviciilor și, la 63 de ani – șeful Direcției Medicale a Armatei Române.

Gradul de general-maior a fost obținut în 1969, pe când avea 61 de ani, iar în 1971 devine medic emerit al Republicii Populare Române. Între 22 și 26 mai 1973, la București are loc cel de-al XXI-lea Congres Internațional de Medicină și Farmacie Militară, eveniment coordonat de generalul Alexandru Augustin. Între participanți s-au aflat oameni de știință ai Organizației Mondiale a Sănătății și ai Comitetului Internațional de Cruce Roșie, la finalul evenimentului generalul sibian fiind ales președinte al Comitetului Internațional de Medicină Militară.

Alexandru Augustin a avut un fiu, Andrei, alături de soția sa Janeta, o farmacistă din București. Andrei a moștenit pasiunea tatălui său pentru medicină, iar după ce a obținut diploma de medic a plecat cu o bursă de studiu în Elveția, de unde a emigrat in Statele Unite ale Americii.

Fuga lui Andrei în America a dus la pensionarea forțată a generalului Alexandru Augustin, care avea să moară, în 1995, la vârsta de 86 de ani.

Șase ani mai târziu, în 2001, Spitalul Militar din Sibiu își schimbă denumirea în Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin”, în onoarea ghizășanului despre care se mai spune că l-ar fi tratat inclusiv pe Nicolae Ceaușescu.

Pe 28 mai ac, Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin”, care funcționează în fosta Școală de Cadeți de pe Bulevardul Victoriei, ridicată la 1859, în vremea Imperiului Austro-Ungar, va primi Drapelul de luptă într-o ceremonie organizată în Piața Mare a Sibiului.

Povestea medicului Alexandru Augustin am aflat-o zilele trecute de la un domn îmbrăcat în straie populare, venit în Dumbrava Sibiului, la „Noaptea Muzeelor”. Însoțea „mumele” din Tălmăcel la șezătoarea menită să arate orășenilor și tinerei generații felul în care trăiau și munceau străbunii noștri.

Gabriel Stroilă este președintele Asociației „Obștea” Tălmăcel, fost colonel al Armatei Române și autor de numeroase lucrări cu caracter militar și monografic. Între acestea se află și „Providența în slujba semenilor”, semnată în calitate de coautor, o lucrare despre parcursul spectaculos al unui tânăr sibian plecat din satul natal, îmbrăcat în straiele strămoșilor săi, care prin muncă și ambiție avea să devină unul dintre cei mai renumiți medici ai României.

Viitorul general Alexandru Augustin venea din Ghijasa de Jos, sat al județului Sibiu, cel cu oameni și locuri de poveste!”.

21 mai 2025 la 21:17

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Adrian POPESCU
acum 6 ore
Pesta porcină africană, confirmată în Micăsasa. Au fost stabilite interdicții și măsuri speciale de supraveghere
DSVSA Sibiu a confirmat ”Pesta porcină africană” ( boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă) în urma efectuării...
Administrație
4 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 7 ore
„Bătălia Cărților” – pentru medieșenii pasionați de lectură
O competiție aparte, dedicată celor ce sunt pasionați de beletristică și care dețin o fișă de înregistrare la...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 8 ore
Se caută lapte, fructe, produse lactate și de panificație pentru copiii din județul Sibiu. Urmează licitația
Consiliul Județean Sibiu vrea să asigure din timp contractarea serviciilor de livrare a legumelor, fructelor, produselor de panificație...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 9 ore
În 1 iunie, la Avrig e „Petrecerea Copilăriei”
Duminică, 1 iunie, cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului, Casa de Cultură a orașului Avrig va găzdui „Petrecerea...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 9 ore
Sportiva Stephanie & calul Karlos Z continuă să impresioneze prin rezultate
În zilele sfârșitului de săptămână ce a trecut, sportiva sibiancă Stephanie Viktoria Denghel (componentă a lotului național de...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 10 ore
Întâlnire pentru depunerea de proiecte cu finanțare europeană la primăriile din Slimnic și Șura Mare
Persoanele interesate de accesarea fondurilor europene au posibilitatea să afle informații utile joi, 22 mai, când la sediile...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 zi
Deocamdată, nu sunt condiții sigure pentru deschiderea circulației pe Transfăgărășan…
Iarna a venit, din nou, în zona alpină a Masivului Făgăraș, iar cel mai bun semn care susține...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 zi
Muzeul Satului Tălmăcel a împlinit un sfert de secol
În urmă cu mai bine de 25 de ani, tânăra creatoare populară Mariana Iulia Filimon (fostă Rotaru) a...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 zi
Medalii de bronz pentru popicarii din Tălmaciu, după finala Campionatului Național
Sportivii ce activează în cadrul echipei Clubului Sportiv Orășenesc Popice Tălmaciu au obținut, zilele trecute, o nouă performanță...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 zi
Fotbaliștii U19 din Tălmaciu își primesc tricourile și trofeul de campioni
Joi, 22 mai, începând cu ora 17.30, iubitorii fotbalului din Tălmaciu sunt așteptați pe Stadionul Orășenesc Tălmaciu pentru...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 1 zi
Generațiile corului CONCERTINO își dau întâlnire pe scena Centrului Cultural “Ioan Macrea” din Gura-Râului
Vineri locuitorii din Gura Râului sunt așteptați la un eveniment organizat de Școala Gimnazială „Aurel Decei” din Gura...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 2 zile
Obiectivele din Mediaș au atras peste 1.000 de vizitatori în „Noaptea Muzeelor”
Instituțiile muzeale din municipiul Mediaș au participat și în acest an la programul „Noaptea Muzeelor”. Muzeul Municipal Mediaș,...
Actualitate
1 min de citit