În aceste zile Muzeul ASTRA este locul de întâlnire a minorităților etnice din România, în cadrul evenimentului ASTRA Multicultural, ajuns la ediția a X-a.
Vizitatorii sunt așteptați la ateliere meșteșugărești, la ateliere muzicale și de dansuri tradiționale multietnice, la un concert live, la tradiționalul maraton gastronomic multietnic sau la ateliere interactive pentru adulți și copii. La eveniment participă peste 300 de meșteri, artiști, muzicanți, dansatori și bucătari.
Cei care trec pragul Muzeului ASTRA în aceste zile sunt invitați tot în cadrul ASTRA Multicultural, să exploreze traseele tematice pe apă vâslind în canotci și să deguste preparate din gastronomia Deltei Dunării, iar cei mici să participe la ateliere interactive de construcție pagăi și de reciclare creativă din elemente naturale. În centrul atenției vor fi și plimbările cu canotcile organizate alături de ROWMANIA, un traseu tematic denumit sugestiv ,,Delta lui Ivan în Muzeul ASTRA”, care va fi inaugurat oficial vineri, 18 iulie, la ora 14,00.
„Muzeul ASTRA organizează evenimentul „ASTRA Multicultural”, ajuns la ediția a X-a. În acest an, programul ASTRA Multicultural cuprinde: ateliere meșteșugărești interactive; un târg al meșterilor din comunități multietnice; ateliere educaționale pentru copii – construcție pagăi, reciclare creativă, dans – „Patrimoniul intangibil european în mișcare” – Dance ICH, conservare preventivă; ateliere muzicale și de dans la Festivalul de muzică și dansuri tradiționale multietnice; workshop de dans și un atelier de dansuri tradiționale maghiare marca Dance ICH – animații muzicale pe Calea Minorităților Etnice, Memoria instrumentelor muzicale tradiționale (atelier); „Caval Battle” marca Subcarpați; concert live SUBCARPAȚI – NEAMURI – Vasil Ziu & The Soul of Myzeqe, Albania, Floare de maidan.
De asemenea, ca în fiecare an, va avea loc un maraton gastronomic multietnic, un periplu prin gusturile bucătăriilor sibiene din Țara Oltului, Valea Târnavelor, Țara Secașelor, dar și prin cele rome și maghiare.
Motto-ul acestei ediții este: „Împreună! Muzeul ASTRA și Comunitățile generatoare de patrimoniu!”. Muzeul ASTRA se alătură și susține eforturile întregii comunități locale pentru campania Împreună pentru Praid – Să menținem vie inima Ținutului Sării!, contribuind prin această invitație la campania de stimulare și promovare a turismului local din zona puternic afectată de inundații. Muzeul ASTRA își propune să sprijine comunitățile generatoare de patrimoniu din zona afectată și să aducă în atenția publicului vizitator și a specialiștilor în domeniu bogăția și diversitatea patrimoniului cultural local”, au transmis reprezentanții Muzeului ASTRA.