Foto: facebook/ANCOM
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) anunţă că în prima jumătate a acestui an a verificat 702.430 de echipamente radio și aparate care urmau să fie puse în funcțiune pe teritoriul României, ele provenind din afara spațiului comunitar. În urma verificărilor, ANCOM nu a permis intrarea pe piața din România a peste 50.000 de produse neconforme, care ar fi putut pot afecta comunicațiile.
Printre produsele verificate se numără diferite tipuri de echipamente radio și aparate, precum transmițătoare și receptoare UHF, modulatoare FM, camere video de supraveghere WI-FI, sonerii video cu WI-FI, caști wireless, smartwatch-uri, telefoane mobile, routere wireless, repetoare wireless, modemuri LTE, switch-uri, camere IP, hub-uri USB, adaptoare Bluetooth, surse benzi LED, telefoane DECT, amplificatoare auto, aspiratoare portabile etc.
În urma verificării a 538.710 produse, a căror valoare de piață se ridică la suma de aproximativ 47 de milioane de lei, personalul de specialitate al ANCOM nu a identificat neconformități, în astfel de situații fiind permisă punerea în liberă circulație.
În cazul a 50.616 produse, a căror valoare totală depășește suma de 2,7 milioane de lei, au fost însă identificate neconformități, ANCOM interzicând introducerea pe piața din România a acestora. Tot în urma investigațiilor preliminare, în prima jumătate a acestui an, ANCOM a constatat că peste 100.000 de produse din totalul produselor verificate, nu intră în sfera sa de competență.
Aparatele și echipamentele radio care provin din afara spațiului comunitar, din America de Nord sau Asia, spre exemplu, funcționează în benzi de frecvențe care în România sunt destinate altor servicii, cum ar fi cele de telefonie mobilă. În momentul în care un astfel de aparat este pus în funcțiune pe teritoriul României, el produce interferențe prejudiciabile care afectează în mod grav funcționarea serviciilor de telefonie mobilă: numărul utilizatorilor care pot folosi serviciul de telefonie sau internet mobil în zona respectivă scade semnificativ, apelarea devenind uneori imposibilă, iar apelurile în curs se întrerup.