Colegiul Pedagogic „Andrei Șaguna” a finalizat prima etapă a proiectului de staff job shadowing ERASMUS + , cu titlul „PEDA GREEN – educație ecologică sustenabilă în învățământul vocațional pedagogic”
Nr. de referință: 2022-1-RO01-KA122-VET-000073570
Perioada de derulare: 01.12.2022 – 31.05.2024
În cadrul proiectului ERASMUS + cu titlul „PEDA GREEN – educație ecologică sustenabilă în învățământul vocațional pedagogic” au avut loc două mobilități în urma cărora s-a încheiat prima etapă a activităților.
Prima mobilitate din cadrul proiectului PEDA GREEN s-a desfășurat în perioada 27-31 martie 2023 în Leipzig și Schkeuditz, Germania, gazdele noastre fiind Leipzig International School (https://www.lis.school) și Centrul Educațional Vitalis (www.gut-wehlitz.de). La această parte a programului au participat 8 profesori: Bâtiu Susana Oana, coordonator flux, profesor pentru învățământul primar, îndrumător de practică pedagogică; Filip Mihaela, director, profesor metodist limba și literatura română; Păltineanu Mihaela, profesor TIC, responsabil monitorizare; Bîc Monique, profesor metodist limba și literatura română; Cândulețiu Astrid, profesor pentru învățământul primar, îndrumător de practică pedagogică; Oprișor Marilena, profesor pentru învățământul primar, îndrumător de practică pedagogică; Egri Alma, profesor pentru învățământul primar, îndrumător de practică pedagogică; Popesc Cornel, profesor metodist educație muzicală.
Principala secvență a acestei perioade a fost activitatea de job shadowing la Leipzig International Kindergarten și Leipzig International Primary and Secondary School, profesorii participanți urmărind acele aspecte care sunt relevante pentru creșterea calității actului educațional în domeniul educației pentru dezvoltare durabilă.
Profesorii participanți au descoperit sistemul educativ german, aspecte specifice de curriculum pentru educația ecologică, au asistat la activități didactice axate pe tematica schimbărilor climatice și pe modalități de educare în vederea dezvoltării încă de la vârste foarte mici a unor elemente de comportament ecologic.
O altă secvență importantă a mobilității a constituit-o descoperirea caracteristicilor culturale, istorice și arhitecturale, artistice și economice, ale orașului Leipzig. Aceste incursiuni culturale au aprofundat cunoștințele generale ale participanților și au făcut ca abordările didactice în vederea educării comportamentelor ecologice să dobândească o nouă dimensiune inspirată de cele văzute și trăite în școlile din Germania.
Zilele petrecute în mobilitate la Leipzig, la Grădiniță și la Școala Internațională ne-au făcut să reflectăm din nou la profesia pe care ne-am ales-o, cea de profesor, să ne încărcăm cu energie nouă și bună, să ne întoarcem la elevii noștri mai energici și mai inspirați.
Contact: coordonator de proiect, prof. Diana Zoppelt
Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna” Sibiu,
https://sites.google.com/cnandreisaguna.ro/peda-green-sibiu-ro