Joia trecută, a avut loc o conferință de presă la care a participat și Emil Prundurel, cel ce și-a anunțat deja în spațiul public intenția de a candida la funcția de primar al orașului Avrig. La această întâlnire, avrigeanul a avut o intervenție în cadrul căreia a reamintit reprezentanților presei că, în cursul lunii noiembrie a anului trecut, a efectuat o vizită pe terenul fostei Întreprinderi Mecanice Mârșa și a fost surprins să găsească acolo o groapă de gunoi, unde sunt depozitate deșeuri cum ar fi haine uzate, componente și accesorii auto și la o primă vedere, chiar deșeuri medicale, alte deșeuri plastice, feroase și neferoase. Deși a menționat că a discutat cu multe persoane despre situația întâlnită, acesta a spus în fața jurnaliștilor că nu a făcut nicio sesizare referitoare la aceasta, așteptând ca autoritățile cu atribuții în gestionarea acestor probleme să se sesizeze din oficiu. Considerând și observând că, la aproape două luni de la vizita în teren, situația pare neschimbată, Emil Prundurel a anunțat că partidul pe care îl reprezintă este hotărât să facă anumite demersuri pentru a afla care este situația reală. Conform unor informații primite din surse anonime, despre care viitorul candidat spune că nu le poate confirma, deșeurile ar proveni din Germania, domnia sa menționând că nu dispune de mijloacele și abilitățile necesare pentru a face aceste verificări, autoritățile în domeniu fiind cele ce pot cerceta acest fapt… Spre finalul intervenției referitoare la acest subiect, avrigeanul a declarat următoarele: „Doresc și cer, poate mai aștept o săptămână, instituțiile să se sesizeze cu această problemă, care este destul de gravă. Nu în sine că este o groapă de gunoi acolo ne deranjează; groapa aceea de gunoi mi se pare mie, sau personal, prin simțuri proprii, că este un focar de infecție și un pericol pentru sănătatea publică. Și acolo intervin și alte legi speciale, pe care organele abilitate trebuie să le cunoască”.
Înregistrarea video a conferinței de presă a fost promovată pe rețelele de socializare și cum era de așteptat, a adunat multe comentarii din partea utilizatorilor de internet.
La o zi după această întâlnire cu presa, reprezentanții Primăriei orașului Avrig au transmis jurnaliștilor un comunicat de presă în cuprinsul căruia informează că situația referitoare la depozitul de deșeuri de pe platforma fostei uzine de la Mârșa este cunoscută și că, în urma verificărilor efectuate, instituția a întreprins mai multe demersuri pentru ca cei responsabili de nerespectarea legislației să fie sancționați. Mai mult, Primăria orașului Avrig a aplicat mai multe sancțiuni contravenționale, printre care și amenda maximă posibilă, celor ce au înființat acest depozit ilegal de deșeuri.
Redăm mai jos comunicatul transmis vineri de Lidia Bădilă, purtătorul de cuvânt al Primăriei orașului Avrig:
„Ca urmare a informațiilor apărute în mass – media locală și pe rețelele sociale despre depozitul de gunoi din localitatea Mârșa, pentru o corectă informare a opiniei publice, facem următoarele precizări.
În data de 04.09.2023, primarul orașului Avrig, Adrian David, a făcut o primă sesizare către Garda de Mediu, împotriva SC Unitrans SRL, după ce, în 31.08.2023, reprezentații administrației publice locale, cu atribuții în domeniul protecției mediului, au întocmit un proces verbal de constatare privind identificarea depozitului de deșeuri și lipsa unei autorizații emisă de autorităţile pentru protecţia mediului iar Serviciul de Poliție Locală Avrig a sancționat societatea, conform art. 12 lit. b) din HCL nr. 64/2019, cu amenda maximă de 2.500 de lei, pentru depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor. Sesizarea transmisă Gărzii de Mediu a vizat desfăşurarea activităţilor existente precum şi începerea activităţilor noi, cu posibil impact semnificativ asupra mediului, funcţionarea fără autorizaţie de mediu și faptul că titularul activităţii are obligaţia de a informa autorităţile publice teritoriale competente pentru protecţia mediului cu privire la rezultatele automonitorizării emisiilor de poluanţi reglementaţi, precum şi cu privire la accidente sau pericolele de accidente.
Astfel, s-a solicitat verificarea și sancționarea conform prevederilor legale, a activității operatorului economic, din punct de vedere al prevederilor în domeniul protecției mediului și luarea măsurilor care se impun în această situație.
În data de 15.09.2023, Garda de Mediu a răspuns sesizării, confirmând existența depozitului de deșeuri, în urma verificărilor efectuate în teren și faptul că operatorul economic nu deține autorizație de mediu emisă în condițiile legii. Societatea a fost sancționată cu amendă contravențională în valoare de 40.000 de lei, s-a interzis colectarea/depozitarea de deșeuri pe amplasament până la obținerea actului de reglementare emis de APM Sibiu și s-a dispus valorificarea/eliminarea întregului stoc de deșeuri nepericuloase deținute pe amplasamentul din Mârșa.
Ulterior, în data de 13.11.2023, primarul Adrian David a transmis o nouă sesizare, în care a informat Garda de Mediu că operatorul economic nu s-a conformat și a cerut clarificări privind procesul de emitere a autorizației de mediu și privind activitatea societății. De asemenea, a cerut efectuarea unor noi controale, în baza OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului, pentru a evita depozitarea ilegală a deșeurilor.
“Noi nu am eliberat autorizație de funcționare pentru acest operator economic. Societatea Unitrans SRL a făcut obiectul verificărilor efectuate de serviciile responsabile din cadrul Primăriei orașului Avrig, respectiv Serviciul Public de Poliție Locală Avrig, Serviciul Urbanism și Amenajare Teritoriu, încă din data de 01.08.2023. În urma acestora, au fost înregistrate 3 procese verbale de constatare, respectiv 6 procese verbale de sancționare a contravențiilor, însumând 13.000 de lei, la care se adaugă amenda de 40.000 de lei, aplicată de Garda de Mediu. Vom continua controalele și verificările, pentru a ne asigura că societatea respectă măsurile impuse de autoritățile de mediu.”, declară Adrian David, primarul orașului Avrig”.
D.F.