Noiembrie, o lună plină la CJ Sibiu: de la alegerea vicepreședinților, la investiții în Educație și Sănătate

Luna noiembrie a fost una importantă pentru județ: s-a constituit noul Consiliu Județean Sibiu, Vlad Vasiu și Paul Kutesch fiind aleși vicepreședinți. Ceremonia de constituire a avut loc în 7 noiembrie, 31 de consilieri și președinta Daniela Cîmpean depunând jurământul.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Totodată, pe agenda Consiliului Județean din luna noiembrie s-au aflat puncte importante, precum achiziționarea microbuzelor electrice pentru școli și centre de educație incluzivă sau dotarea a 25 de unități școlare cu echipamente IT. De asemenea, CJ a pregătit în luna care s-a încheiat documentația necesară primei etape de construire a noului spital și a susținut promovarea meșteșugurilor din lână în județul Sibiu în cadrul unui proiect european. Agenda culturală a lunii noiembrie a fost plină de evenimente, printre ele numărându-se Festivalul Național de Folclor „Ioan Macrea”, Conferința europeană a muzeelor și Festivalul „Minunata Muzică Nouă”.

Învățământul sibian, în continuare o prioritate pe agenda CJ

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Tabla și creta devin amintiri pentru elevii din județul Sibiu. Consiliul Județean a dotat 25 de unități de învățământ cu echipamente IT: table interactive, scanere portabile, videoproiectoare, boxe și mixere audio, softuri educaționale, laptop-uri, tablete, ecrane pentru proiecție pe perete, multifuncționale, calculatoare. Valoarea echipamentelor se ridică la peste 6,4 milioane de lei. Sursa de finanțare a fost din fonduri UE, prin PNRR.

În luna noiembrie CJ Sibiu a distribuit o parte din microbuzele electrice școlare achiziționate pentru școli și centre de educație incluzivă. Microbuzele electrice vor fi folosite pentru transportul a peste 3100 de elevi care fac naveta. Ele sunt de 8+1 locuri și 16+1 și vor deservi 94 de școli și patru centre de educație incluzivă. Microbuzele sunt dotate cu aer condiționat, stație de sonorizare, climatizare, scaune și volan încălzite. Vor avea rampă electrică de acces pentru persoanele cu dizabilități, afișaj electronic și o autonomie de deplasare de 200 de km. Valoarea contractului pentru 56 de microbuze este de 35,9 milioane de lei, sursa de finanțare fiind PNRR.

Peste 200 de cadre didactice și specialiști în învățământul special au venit la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Turnu Roșu pentru un schimb de experiență privind dezvoltarea competențelor profesionale ale cadrelor didactice din învățământul special. La acest schimb de experiență au participat peste 200 de cadre didactice din Sibiu, Bicurești, Timișoara, Cluj, Alba, Brașov, Mureș, Dolj, Gorj, Argeș și Buzău precum și experți din Ministerul Educației și din Inspectoratul Școlar Sibiu.

„Educația și responsabilitatea pentru un mediu curat încep cu noi” este mesajul Consiliului Județean care a început luna trecută o nouă campanie de colectare selectivă a deșeurilor. Campania de conștientizare are loc în școlile din județul Sibiu, precum și în cadrul unor evenimente ale comunităților locale. Acțiunea face parte din proiectul „Recipiente de colectare a deșeurilor”. Finanațarea este europeană prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020 și Programul Dezvoltare Durabilă (PDD) 2021 – 2027.

Spitalele, sprijinite în continuare de CJ

CJ a pregătit în luna care s-a încheiat documentația necesară primei etape de construire a noului spital. Documentațiile actualizate se încadrează în suma maximă alocată de 2 miliarde de lei (400 milioane de euro). Indicatorii tehnici ai noului spital sunt: suprafața construită va fi de 16. 913 mp, iar suprafața totală desfășurată de 68.561,28 m. Proiectul va fi depus spre finanțare nerambursabilă prin Programul Național de Investiții în Sănătate și împrumut al statului de la Banca Europeană de Investiții. A doua etapă constă în atragerea de fonduri pentru Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu.

Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu a fost implicat, în luna care s-a încheiat, în organizarea Conferinței de Psihiatrie și Psihologie Medico – Legală inter și transdisciplinaritate, ajunsă la cea de a patra ediție. În cadrul acesteia invitați de renume au prezentat perspective inovatoare și noi descoperiri din psihiatrie și psihologie medicolegală.

Pista de biciclete dintre Sibiu și Rășinari, aproape finalizată

Locuitorii de pe Valea Hârtibaciului au primit luna trecută recipiente pentru colectarea deșeurilor. Cele 17.577 de recipiente au fost livrate în localitățile Agnita, Alțâna, Bârghiș, Brădeni, Bruiu, Chirpăr, Iacobeni, Merghindeal.

Stația de asfalt de la Șeica Mare, achiziționată de Societatea Drumuri și Poduri SA, a fost pusă în funcțiune luna trecută.  Aici s-au produs primele tone de material și emulsie necesare amorsării. Stația a fost achiziționată cu 1,6 milioane de euro.

În luna noiembrie s-a lucrat intens pentru finalizarea pistei de biciclete dintre Sibiu și Rășinari: s-a turnat asfalt, s-au montat o stație de reparații biciclete și o stație de autobuz. Valoarea lucrărilor de execuție a fost de 6.236.851,09 lei cu TVA, iar valoarea totală a investiției peste 7,35 milioane de lei cu TVA, sursa de finanțare fiind bugetul local.

Evenimentele culturale din noiembrie

Daniela Cîmpean i-a îndemnat pe oamenii de afaceri polonezi să investească în Sibiu, „Doinig business in Sibiu” fiind îndemnul președintei, în cadrul webinarului „Doinig business in Romania”.

CJ Sibiu susține promovarea meșteșugurilor din lână în județul Sibiu în cadrul unui proiect european.  În luna noiembrie au fost desfășurate workshop-uri pentru promovarea meșterilor care lucrează cu lână, fiind abordate teme precum: modalități eficiente și sustenabile pentru valorificarea lânii, identificarea meșterilor care lucrează cu lână, produse noi cultural-turistice care să promoveze tradiția din județul Sibiu.

O delegație a CJ a fost prezentă în Republica Moldova în cadrul Proiectului „Trei culori și o singură credință: românească”. Au avut loc întâlniri ale autorităților locale din raioanele Criuleni și Stășeni, cu reprezentanții GAL Plaiul Codrilor și ai Rețelei Naționale LEADER  din republica Moldova, precum și vizite la instituțiile de cultură, educație și sportive renovate cu fonduri europene și diverse granturi.

Evenimente culturale în luna noiembrie: Festivalul Național de Folclor „Ioan Macrea”, 6-8 noiembrie, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Cindrelul Junii Sibiu”; Conferința europeană a muzeelor, 10 – 12 noiembrie, organizată de Muzeul ASTRA în parteneriat cu rețeaua națională a muzeelor din România; Festivalul „Minunata Muzică Nouă”, 18 – 23 noiembrie, organizat de Filarmonica de Stat Sibiu; Festivalul „Șanselor Tale”, organizat de Școala Populară de Arte și Meserii „Ilie Micu” Sibiu.

(I.D.)

03 decembrie 2024 la 07:29
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 52 minute
9 posturi desființate la Filarmonica de Stat Sibiu. 4 partide politice au votat pentru scăderea cheltuielilor
Ședința extraordinară a consilierilor județeni organizată pentru ora 15.00 la zilei de luni, 30 iunie ac a avut...
Administrație
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
A început gazonarea primelor două terenuri de pe ”Voința”. De câți bani mai are nevoie ALMA pentru a duce la bun sfârșit lucrările
Lucrările începute în toamnă la Baza Sportivă ”Voința” se îndreaptă cu pași repeți de final. La începutul săptămânii...
Actualitate
6 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 2 ore
„Bujorul de Munte” înflorește cu drumeții, preparate tradiționale, cântece și jocuri populare
Experiențe unice se trăiesc în acest an la Festivalul „Bujorul de Munte” din comuna sibiană Gura Râului, căci...
Actualitate
6 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 7 ore
(FOTO) Aproape 370 de rutieri din 30 de companii sibiene la startul ”Cursei Sponsorilor”, competiția de debut a evenimentelor prilejuite de Turul Ciclist al Sibiului
Profitând de vremea excelentă, 369 de iubitori ai ciclismului, reprezentând 30 de companii sibiene, au pedalat, duminică, între...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 15 ore
Damian Drăghici și spectacolul cu drone au încheiat Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Mii de oameni au aplaudat momentul
Cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu s-a încheiat duminică seară într-un mod...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 1 zi
Delia Nistor, organizator de evenimente, despre întrebarea care ne frământă pe toți: Cât mai dăm la o nuntă?
Delia Nistor este organizator de evenimente și o prezență tot mai cunoscută în mediul online, unde a strâns...
Actualitate
6 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Drumeție în Țara Colibelor: zeci de participanți îmbrăcați în ii au avut parte de mișcare și bucate ca la bunica
Zeci de excursioniști îmbrăcați în ii tradiționale au luat la pas în weekend potecile pitorești ale Țării Colibelor,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Mihai POP
acum 1 zi
FOTO / VIDEO: Texanii în dialog cu romii despre integrare socială. Au discutat, apoi au dansat
Un grup de 9 studenți ai „Austin Community College” din Texas, Statele Unite ale Americii, se află în...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 zi
Cum debutează meteorologic luna lui Cuptor, la Sibiu
Luna lui Cuptor debutează la Sibiu cu temperaturi ridicate, uneori caniculare. Intervalul 30 iunie – 6 iulie va...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Recomandările ultimei zile de FITS 2025: Bill Murray, Faust și un cer plin cu „Mulțumesc”
Ultima zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu va aduce în fața publicului pe Bill Murray...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Video/ Spectacol de foc și lumini în Piața Mare. Mihai Mărgineanu a încheiat seara cu succes
Mii de oameni au umplut sâmbătă seară Piața Mare din Sibiu pentru a admira un spectacol impresionant  intitulat...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Scriitorul nigerian care a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu, fraierit de un taximetrist bucureștean. I-a luat 400 euro până în centrul Bucureștiului
Wole Soyinka este scriitorul nigerian, laureat al Premiului Nobel, care a primit sâmbătă o stea pe Aleea Celebrităților...
Actualitate
1 min de citit