Nemții nu mai vor mașinării „verzi”, așa că și-au luat un Merz

Acasa >

Articol

Corul cucuvelelor ce jeluiau, anunțând victoria celor pe care îi numesc extremiști în Germania, a rămas fără obiectul muncii. Nemții, ieșiți în număr mare la vot (de asta îi putem numi cetățeni), au reușit să spulbere temerile pripite ale multora și, totuși, să dea un semnal privind felul în care se raportează la politicile globaliste. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Sunt câteva lucruri de care ar trebui să se țină seama. Victoria lui Friedrich Merz și a creștin-democraților are două componente: pe de o parte, aceștia au împrumutat câte ceva din platforma celor de la AFD (formațiune catalogată extremistă, un fel de suveraniști de pe la noi), ceea ce se pare că le-a adus procente suplimentare, iar pe de altă parte, opoziția cu verzii i-a făcut pe mulți dintre germani să se orienteze către CDU. Inițiativele verzilor, multe dintre ele aberante, dacă e să ne gândim la nesustenabilitatea lor (vezi politicile imigraționiste, eliminarea surselor energetice convenționale și pledoariile pentru renunțarea la motoarele cu combustie internă) i-au exasperat pe mulți cetățeni ai celui mai puternic stat din Europa, explicându-se astfel ascensiunea CDU și AFD. 

Germania a dat un semnal: nu a alunecat în latura extremă și optează pentru o cale de mijloc, ce promite măsuri economice sănătoase, promovarea intereselor naționale și exclude politicile numite generic „progresiste”. Un alt lucru pe care alegerile din Germania l-au lămurit este cel referitor la influența pe care personaje din administrația de peste Ocean ar putea-o avea în Europa. Ideea că susținerea vicepreședintelui SUA ori a lui Elon Musk ar putea crește brusc procentele unor candidați a fost infirmată de realitatea de duminică: toată susținerea celor doi pentru AFD nu a reușit să propulseze formațiunea, nici măcar să o ridice deasupra procentelor din sondaje. Carevasăzică, ideea că vine cineva din SUA, pune mâna pe tine și alegătorii dau buzna în cabine să te voteze e ușor hazardată. 

Putem spune că alegerile din Germania au picat la țanc, reușind să pună ordine printre iluziile și speculațiile acestei perioade. Marile transformări intuite de unii par să nu fie, totuși, atât de mari; fără îndoială, există niște schimbări, dar nu atât de abrupte pe cât le anunțau entuziaștii sau interesații. 

Politicienii înțelepți din Europa ar putea învăța câte ceva din episodul alegerilor din Germania, doar că înțelepciunea e o trăsătură tot mai rară.  

Autor
24 februarie 2025 la 12:34

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 20 ore
Dezgropați și proptiți în geam
Vi-i mai amintiți pe cei 15 mii de specialiști ai Convenției Democrate, pe care ni-i fluturau pe sub...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 zi
Medic? Stetoscop? Bisturiu? Nu, dosar cu șină
Cine crede că dosarul cu șină a dispărut din biroul și din mentalitatea funcționărimii românești, nu a înțeles...
Editorialul zilei
2 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 3 zile
O altfel de bursă, o altfel de prăbușire, aceeași revenire
Sâmbătă, pe când Papa Francisc pleca din această lume, lăsând urii un adversar mai puțin, sub cupola de...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 6 zile
Uite, nu-ți iau lanțul de la gât, dar fac bani din telefonul tău vechi
Zilele trecute o voce plină de entuziasm anunța la radio că România ar putea obține două tone de...
Editorialul zilei
3 min de citit