Muzeul Naţional Brukenthal: Bruckenthalia – sau planta care poartă numele baronului Brukenthal

În al treilea episod în care vorbim despre importanța personalității Baronului Samuel von Brukenthal dar și a impresionantei sale colecții, vom aduce în prim plan colecția de mineralogie și faptul că o plantă – coacăza de munte, îi poartă numele: Bruckenthalia.
Baronul Samuel von Brukenthal a fost un iubitor al naturii și s-a preocupat îndeaproape de mineralogie și de înființarea unei colecții. În vremea sa, în Transilvania se dezvolta o intensă activitatea științifică în domeniul mineralogiei. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Încă din anul 1778, J. Fichtel, în lucrarea sa "Contribuție la istoria mineralelor din Transilvania", menționează faptul că Brukenthal este pe cale să pună și bazele unei colecții de minerale: "acest învățat conducător al țării se gândește acum la o colecție de naturale în legătură cu biblioteca sa… ce exemplu înălțător".

Peste 20 de ani, în 1798, Brukenthal este ales membru al Societății Mineralogice din Jena. Se cunoaște faptul că primele minerale din Transilvania au intrat în colecția baronului începând din anul 1780. Colecția sa a fost mai apoi inventariată de abatele Eder, care a realizat Catalogul mineralelor transilvănene și care menționează că Brukenthal deține cea mai importantă colecție de eșantioane de aur transilvănean și că, până atunci, nici una dintre țările europene nu avea atât aur nativ ca Transilvania. Astăzi, Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu deține colecția de minerale a lui Samuel von Brukenthal, colecție care numără peste 3400 de piese.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Interesul pentru exploatarea mineralelor s-a aflat în continuă creștere, fapt ce a dus la înființarea Societății pentru științele naturii. Această societate a promovat în special studiul florei din Transilvania, între susținătorii acesteia numărându-se și Brukenthal.  În semn de respect și apreciere pentru tot ceea ce a colecționat și pentru susținerea Societății, coacăza de munte îi poartă numele, în urma hotărârii membrilor acesteia. Astfel că de atunci planta este cunoscută și sub numele de Bruckenthalia sau Brukenthalia spiculifolia Rchb., o plantă lemnoasă din familia Ericaceae. Această plantă nu trebuie confundată cu coacăzul negru sau roșu. Brukenthalia spiculifolia Rchb. este o plantă scundă, de 100-200 mm, cu tulpini subțiri foarte ramificate și des acoperite cu multe frunze mici, ca niște ace, încadrată fitosociologic în Rhododendron-Vaccinion. Cresc câte 3-5 frunze la același nivel. Florile sunt mici, așezate ca spicele la vârful tulpinii, roz sau roșii și au un parfum dulce plăcut. Au o corolă ca un clopoțel cu patru dinți pe margine, din mijlocul căreia iese afară un stil lung. În România crește prin locurile ierboase, deschise, însorite în regiunile inferioare din munții Carpați și Apuseni. De obicei crește în pâlcuri pe solurile sărace.
Numele lui Brukenthal avea să însemne ceva și în botanică, fapt ce a dus ca în anul 1831 o plantă să primească numele după el – Bruckenthalia. 

Alexandru Constantin Chituță

Bibliografie:
Al. Beldie, C. Pridvornic, "Flori din munții noștri", Editura Științifică, București, 1959; Milea Preda, "Dicționar dendrofloricol", Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989; Lucy Mallows, Paul Brummell, "Transylvania, Bradt Travel Guides UK". The Globe Pequot Press INC, USA, 2017; Raluca Maria Frâncu, Raluca Maria Teodorescu, "Brukenthal 300, un om, un muzeu, o istorie", Ed. Muzeului Național Brukenthal, 2022; Rodica Ciobanu, "Samuel von Brukenthal-colecționar de minerale", în Convergențe transilvane, vol. 3, 1995.

16 februarie 2023 la 00:26
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 oră
Petru Fehervari, cel mai activ donator din Sibiu: 136 de donații din 1999 până azi
În 2024, peste 8.000 de persoane au donat sânge, iar în baza de date sunt înscriși peste 40.000...
Actualitate
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 oră
Aproape 300 de elevi au animat terenurile Bazei Sportive Obor
În după-amiaza zilei de vineri aproximativ 300 de elevi din clasele V–VIII de la Școala Gimnazială nr. 13...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 ore
Escală în literatură, istorie și artă la Aeroportul Internațional Sibiu
Spațiul „Readeron Board” din Aeroportul Internațional Sibiu s-a îmbogățit cu noi volume de carte, datorită unei inițiative susținute...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 3 ore
Foto/Video: Studentul la actorie Adrian Nicodin a emoționat publicul din Șura Mare: „Dacă oamenii nu pot ajunge la teatru, atunci să vină teatrul la ei”
Spectacolul „Ce-o fi și cu lumea asta”, inspirat din capodopera lui John Steinbeck, „Șoareci și oameni”, a strâns...
Actualitate
2 min de citit
acum 3 ore
11 urși „dintr-o lovitură”, pe Transfăgărășan
În ultimii ani, urșii au devenit o prezență obișnuită pe Transfăgărășan, sesiunile foto cu animalele sălbatice fiind sancționate...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 4 ore
Cât ne costă o ieșire la cafea, limonadă sau bere în Sibiu. Cappuccino, dublu față de Roma
A început sezonul ieșirilor la cafea, limonadă sau bere în centrul Sibiului și, ușor, ușor, terasele devin neîncăpătoare....
Actualitate
4 min de citit
acum 4 ore
Încă o destinație de plajă, accesibilă direct de la Sibiu. O Palma binemeritată
O premieră pentru Sibiu s-a consumat sâmbătă dimineața: primul zbor către Palma de Mallorca a decolat la ora...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 4 ore
Pentru iubitorii de teatru – festival la Mediaș
La Mediaș se fac ultimele pregătiri pentru cea de-a doua ediție a Festivalului Național de Teatru „Silvia Ponciu”....
Actualitate
2 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 5 ore
Proiect despre antreprenoriat, pentru liceenii avrigeni
La Centrul de Documentare și Informare din cadrul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Avrig se va desfășura luni, 16...
Actualitate
2 min de citit
Autor b.o.n.
acum 18 ore
Un mureșean de 49 de ani, dispărut de două luni de acasă, căutat de polițiștii sibieni
Poliţiştii sibieni au fost sesizați, vineri, 13 iunie, de către o femeie cu privire la faptul că numitul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 18 ore
Au fost finalizate lucrările de reabilitare a străzii Gării din Mediaș
Cea mai recent finalizată lucrare din programul de reparații și întreținere străzi al municipalității din Mediaș este cea...
Actualitate
2 min de citit
acum 20 ore
VIDEO: GRINZI DE 40 DE METRI TRANSPORTATE CU ESCORTĂ PE AUTOSTRADĂ. VIADUCTUL DE LA BOIȚA PRINDE CONTUR
Constructorul lotului 2 al autostrăzii Sibiu-Pitești, Asocierea MAPA/ CENGIZ ( Mapa Insaat Ve Ticaret AȘ  Turcia  / Cengiz Insaat Sanayi...
Actualitate
3 min de citit