Patru comisii alcătuite din reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Sibiu, Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu, Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Sibiu, Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Sibiu, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu au verificat 15 centre sociale publice și private din județ.
Din datele centralizate la data de 12 iulie au fost aplicate 66 de sancțiuni contravenționale. Au fost date 14 amenzi, în valoare totală de 103.500 de lei și au fost emise 52 de avertismente.
„Sancțiunile au fost impuse, în principal, din cauza deficiențelor constatate în ceea ce privește condițiile de igienă, funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu, deficiențe la depozitare mărfuri alimentare, instalații electrice improvizate, stingătoare de incendiu cu termen de valabilitate expirat”, spun reprezentanții Prefecturii Sibiu.
De asemenea, între neregulile depistate în timpul verificărilor, se mai numără starea degradată a mobilierului, instalațiile sanitare neconforme și lipsa documentelor de transport și de conformitate pentru alimente.
Măsuri dispuse de premierul Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat încă de duminică măsurile care vor fi luate în cazul azilelor din România. Toate instituțiile vor fi verificate, iar cei vinovați vor plăti, a anunțat Ciolacu, după descoperirile făcute în București și Ilfov, in așa-numitele „azile ale groazei”.
Prim-ministrul a cerut judecarea și pedepsirea celor vinovați în regim de urgență.
De asemenea, Ciolacu a anunțat ce măsuri vor fi luate imediat în toată țara. Toate azilele vor fi verificate și reautorizate, cazurile de corupție și de abuzuri vor fi anchetate cu celeritate și se va solicita ajutorul bisericii și al organizațiilor nonguvernamentale.
„Avem trei priorități, toate centrele pentru copii, persoane în vârstă și persoane cu dizabilități trebuie verificate și reanalizate toate autorizațiille… termenul este de o săptămână sub coordonarea prefecților. Solicit toleranță zero față de persoanele care au jefuit aceste persoane neajutorate… în afară de tratament, le-au furat bunurile, casele și pensiile… Am stabilit cu Ministrul Justiției ca soluționarea acestor cazuri să fie o prioritate. Fac un apel către toate cultele din România cât și către ONG-uri, avem nevoie de implicarea dumneavoastră”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.
Mai multe descinderi au avut loc marțea trecută la trei cămine de bătrâni din Ilfov, unde au fost găsiți aproximativ 100 de vârstnici umiliți, flămânzi, neîngrijiți și lăsați în mizerie. Anchetatorii spun că este vorba despre un grup infracțional organizat care a obținut un profit de peste 5 milioane de lei cu aceste azile.