Medicina naturistă: Valeriana (Valeriana officinalis)

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Este o plantă erbacee, perenă, cultivată în flora spontană, care poate atinge înălţimea de 1,80 m. Creşte prin tufărişuri, zone umede cu semiumbră.

 

Este recunoscută ca plantă medicinală din antichitate, având efecte sedative. Este răspândită în aproape toată Europa. Conţine o serie de compuşi, precum: alcaloizi, uleiuri eterice, parafine, antibiotic, răşini minerale, acizi etc. Partea aeriană conţine uleiuri eterice, în cantitate mică. În medicină este folosită la tratarea afecţiunilor cardiace, vomă, colici abdominale, astm bronşic, insomnii, palpitaţii, isterie, epilepsie. Se indică a fi folosite radăcina şi rizomii de doi ani care se adună toamna. Se consideră că valeriana din Himalaia ar fi planta cu cele mai complexe efecte. Valeriana se indică pentru combaterea durerilor menstruale cu efectul antinevralgicului. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă pulbere rădăcină, peste care se toarnă o cană de apă clocotită. Se acoperă 15 minute. Se strecoară. Se bea în cursul unei zile.

În magazinele naturiste, valeriana se găseşte sub formă de capsule care se administrează în special sera, în cazul insomniilor, sau sub formă de tinctură.

Valeriana se recomandă şi în combaterea viermilor intestinali, colici andominale, ateroscleroză, gastrită hiperacidă, ulcer gastric, afecţiuni hepatobiliare. Valeriana se foloseşte în homeopatie pentru calmarea sistemului nervos, insomniilor şi stărilor de iritabilitate accentuată. Planta se recoltează toamna târziu. Se înmulţeşte prin seminţe.

Autor
16 noiembrie 2023 la 19:50

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 3 ore
O introducere în lumea lui Jules Verne, deasupra Sibiului
Fotograful Dan Tarcea a surprins în imagini spectaculoase un balon cu aer cald și un avion de agrement,...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 zile
Sute de oameni au ales să petreacă 1 Mai la înălțime, pe Aerodromul Măgura-Cisnădie
De 1 Mai, în timp ce mulți au ales clasicele grătare și ieșiri la iarbă verde, câteva sute...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 2 zile
Cinci ore, patru medici și patru asistente pentru salvarea unei vieți. Operație cu „repetiție”
Pentru un părinte, diagnosticul unei boli grave pus copilului său e o lovitură cruntă. Orizontul pare că se...
Sanatate
2 min de citit
Autor Mihai POP
acum 3 zile
Apare traseul „Brânzeturilor dumnezeiești” de pe „Via Transilvanica”
O ofertă interesantă pentru următorul week-end vine din partea Programului „Anii Drumeției” care, sâmbătă, 3 mai ac, lansează...
Știri
1 min de citit