Articol
Calităţile benefice ale dovleacului au fost demonstrate cu multe sute de ani în urmă de către medicina tradiţională chineză, dovleacul având proprietăţi anticancerigene şi antioxidante. De la seminţe până la mierea de dovleac sau tinctura de dovleac, totul conţine o cantitate semnificativă de vitamine şi microelemente care sunt benefice pentru ficat, inimă, prostată, articulaţie şi piele. Pentru prostată sunt indicate seminţele crude, acoperite cu pieliţă, şi nucile prăjite.
Pasta din seminţe de dovleac ameliorează până la vindecare adenomul de prostată, gută şi elimină paraziţii intestinali. Se iau 2 linguri de seminţe decojite, păstrându-se pieliţa pe ele, şi se pun la înmuiat 12 ore, într-un pahar cu apă caldă. Apoi se scurg seminţele timp de 15 minute, se trec prin maşina de tocat, după care se amestecă cu apa în care au stat la înmuiat până la obţinerea unei paste omogene. Se consumă pe parcursul unei zile. Cura durează 3-4 săptămâni. În timpul tratamentului se ţine regim vegetarian şi nu se va consuma alcool.
Pentru tratamentul ficatului, se recomandă mierea de dovleac. Se ia un dovleac de 4 kg şi 2 kg miere de salcâm sau 2 kg zahăr brun. Dovleacul se spală bine şi se taie un capac, pe unde se scot seminţele din interior cu ajutorul unei linguri de lemn. Se umple dovleacul cu mierea de salcâm sau zahăr brun, până când mai rămân 2-3 degete până la marginea tăiată. Se pune capacul la loc, după care se lipeşte cu scoci, ca să nu pătrundă aerul. Se pune dovleacul într-un lighean în bucătărie, timp de 10 zile. După 10 zile se curăţă dovleacul şi se pune împreună cu sucul într-un blender. "Mierea" formată se ţine în borcane de sticlă, în cămară. Se administrează câte o lingură de "miere", cu 1/2 oră înainte de mesele de dimineaţă şi seară, timp de 30 de zile. Acelaşi tratament se poate administra în afecţiunile cardiovasculare şi edemul pulmonar. Cu ajutorul tincturii de dovleac, se poate scăpa de ascită. Se ia un dovleac de 3 kg şi 500 ml alcool dublu rafinat. Se lasă la macerat 30 zile şi se agită în fiecare zi. Se amestecă totul în blender, precum în reţeta anterioară. Se strecoară şi se pune în borcane la rece. Se iau 3 linguri pe zi, cu 15 minute înaintea celor 3 mese principale. Cura durează 30 zile, apoi se face o pauză de 20 de zile, după care se poate repeta.