La Palatul Brukenthal Avrig a debutat "Festivalul Cartofului"

De la orele amiezii şi până la lăsarea întunericului, oaspeţii domeniului au avut posibilitatea de a se relaxa în acest spaţiu special dedicat cartofului, leguma ce a salvat omenirea de la foamete, sau de a servi diverse preparate gătite pe bază de cartofi, pregătite la plită, cu mare pricepere, chiar în faţa vizitatorilor. Printre preparatele pregătite pentru gurmanzii ce şi-au dorit o experienţă culinară deosebită, demnă de titulatura de membru în Historic Cafes Route (rută culturală recunoscută oficial de Consiliul Europei), primită de restaurantul palatului în urmă cu doar câteva luni, s-au aflat cartofii gratinaţi, cu brânză şi smântână, cartofii umpluţi cu şuncă şi plăcinta cu cartofi. (Reprezentanţii Palatului Brukenthal Avrig ne-au informat că această zonă specială va fi deschisă publicului în fiecare zi de sâmbătă şi duminică, până în 8 octombrie.)
Timp de peste patru săptămâni, în cadrul "Festivalului Cartofului", la Palatul Brukenthal Avrig se vor desfăşura mai multe activităţi, caracterul sărbătorii nefiind unul exclusiv culinar, gastronomic. Aşadar, pe lângă prezentările unor preparate exclusiviste bazate pe cartofi, sesiunile de degustări, lansarea unui meniu periodic special, cu recomandările de asezonare cele mai potrivite, experienţe culinare complexe, reprezentanţii Palatului Brukenthal Avrig intenţionează şi organizarea unor activităţi altfel, menite să omagieze cartoful, pentru acestea fiind solicitat sprijinul unor colaboratori şi potenţiali parteneri din diverse domenii de activitate.
În decursul istoriei, cartoful a reuşit destul de greu să fie acceptat între plantele ce merită cultivate şi consumate, dar acum, la câteva secole după ce s-a făcut cunoscut pe toate continentele, a ajuns vedeta farfuriei peste tot în lume, fiind considerat în multe locuri "pâinea săracului" ori "biruitorul foametei".
"Cercetătorii istorici şi unii biologi interesaţi de această categorie de plante au stabilit că, pe teritoriul ţării noastre, cartoful a fost cultivat prima dată la Avrig, în 1776, pe terenurile deţinute de baronul Samuel von Brukenthal, pe atunci Guvernator al Transilvaniei. De aici, în câteva decenii, cartoful a ajuns şi în celelalte provincii învecinate, Moldova şi Ţara Românească.
Având în vedere importanţa deosebită pe care o are cartoful pentru alimentaţia românilor, dar şi pentru că istoria românească a acestei plante are ca punct de origine Avrigul, considerăm că aceasta trebuie cinstită prin diverse activităţi desfăşurate aici, la Palatul Brukenthal Avrig. Pentru că, aici în Transilvania, în grădinile noastre s-au plantat primii bulbi de cartofi, credem că avem datoria morală de a marca aşa cum se cuvine perioada recoltării cartofilor şi, la fel ca în sezoanele anterioare, organizăm "Festivalul Cartofului" la Palatul Brukenthal Avrig. Ne alăturăm astfel celorlalte entităţi, publice şi private, care iniţiază sau vor iniţia activităţi cu această temă", ne-a declarat Arnold Gunter Klingeis, reprezentantul complexului.
"În calitate de reprezentant al administraţiei locale, doresc să salut şi să urez bun venit tuturor celor ce vor ajunge la Avrig şi pentru a participa la Festivalul Cartofului. Ţinând cont că primul cartof din Transilvania a fost cultivat chiar aici, în grădina Palatului Brukenthal, este locul cel mai potrivit pentru un eveniment dedicat iubitorilor de cartofi.
Cartoful este prezent în gastronomia noastră de când ne ştim. Aproape că nu ne închipuim bucătăria românească fără cartofii prăjiţi sau rumeniţi la cuptor, fără ciorba tradiţională de cartofi cu tarhon şi afumătură sau chiar fără banala tocană de cartofi cu care ne-au crescut mamele sau bunicile noastre.
Festivalul Cartofului este o atracţie turistică în sine, care alături de celelalte atracţii din zonă, poate aduce mai mulţi vizitatori în oraşul nostru. Iar asta se va traduce prin venituri mai mari la bugetul local, creştere economică şi un trai mai bun pentru noi toţi.
Felicit organizatorii pentru iniţiativa de a valorifica acest brand local. Din punctul meu de vedere, Festivalul Cartofului nu este doar despre delicatesele din farfurii, ci şi despre conservarea tradiţiilor şi despre timpul de calitate petrecut împreună cu cei dragi.
Poftă bună tuturor şi dacă vă e teamă că prea multe preparate pe bază de cartof vă vor afecta silueta, nu vă faceţi griji. Vă recomand să vizitaţi împrejurimile şi să profitaţi de timpul frumos ca să faceţi o drumeţie pe Valea Avrigului sau până la Cabana Bârcaciu. Sau, de ce nu, să faceţi câteva ture de bazin la Corabia Piraţilor, că tot e aici aproape", a declarat Ciprian Stoişor, viceprimarul Avrigului, prezent în prima zi a "Festivalului Cartofului".

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată
Autor
12 septembrie 2023 la 19:58
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Comunicat de presa
acum 10 ore
Aventura îndrăgitelor personaje din fimul “ Sirenele” continuă cu seria 2 “Sirenele: Insula Misterioasă”
Ajunse pe insula misterioasă, cele 3 sirene încearcă prin toate mijloacele să renunțe la puterile lor magice, însă...
Actualitate
2 min de citit
acum 12 ore
Întreruperi de curent
Distribuție Energie Electrică Romania – Sucursala Sibiu anunță întreruperea alimentării cu energie electrică: Nr. crt. Data întreruperii Localitatea/Adresa Intervalulorar   1 17.06.2025 CRISTIAN, strada XVII partial, strada...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 12 ore
CJ Sibiu caută diriginte de șantier pentru modernizarea drumurilor din județ
Consiliul Județean Sibiu a lansat un anunț prin care solicită serviciile unui diriginte de șantier pentru lucrările de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 12 ore
Incendiu puternic la intrarea în Cristian. Un cap de tractor a ars în totalitate
Un incendiu a izbucnit luni pe DN 1, la intrarea în Cristian, unde un autocamion staționat a fost...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 13 ore
De câți bani avem nevoie pentru o zi „cu de toate” la Ocna Sibiului
După o lună mai puțin prietenoasă, vremea bună a revenit, iar turiștii și localnicii au început să se...
Actualitate
3 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 1 zi
Un bărbat din Poplaca a blocat Valea Oltului pentru aproape o oră
Din primele verificări efectuate la fața locului, polițiștii rutieri au stabilit faptul că în timp ce conducea un...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
Doi under-i, singurele noutăți ale lui Hermannstadt la plecarea în cantonamentul de la Bolu. Ce jucători n-au mai făcut deplasarea…
Patrick Vuc - atacantul care s-a aflat în pregătiri cu sibienii și în urmă cu un an -...
Actualitate
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Foto/Video: O zi la Zoo Sibiu. Intrare ieftină și suveniruri la suprapreț
Cunoscută ca fiind cea mai veche grădină zoologică din România, Zoo Sibiu rămâne în continuare un loc ideal...
Actualitate
2 min de citit
acum 1 zi
Zece sfaturi utile pentru posibila întâlnire cu ursul
Întâlnirile cu urșii sunt tot mai dese în această perioadă, așa că e bine să ținem cont de...
Eveniment
3 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
Repartizați la Spitalul Clinic Militar de Urgență ,,Dr.Alexandru Augustin” din Sibiu
Centrul de Perfecţionare Medico-Militară Sebeș este o structură subordonată Direcției medicale a Ministerului Apărării Naționale, care asigură la...
Actualitate
1 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est împlinește cinci ani de la înființare
Aniversarea din Piața Mare, conform organizatorilor ceremoniei militare dedicate împlinirii a cinci ani de la înființarea Comandamentului Corpului...
Actualitate
1 min de citit
acum 1 zi
Lecție ucraineană: cum să treci peste graniță 1,4 milioane de dolari
Lucrătorii de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret au avut parte de o experiență neobișnuită: de această...
Eveniment
1 min de citit