La mulți ani, domnului profesor Ilie Moise!

Centrul Cultural TRIBUNA a găzduit marți – 13 februarie -, prima dezbatere publică privind viitorul localităților „suburbane”. Deschiderea oficială a fost făcută de directorul general al cotidianului, domnul Mircea Bițu prezentând succint obiectivul general al manifestării. Dezbaterea a fost moderată de prof. univ. dr. Ilie Moise, care prin prezența sa a onorat întreaga manifestare. Domnia sa era așteptat la Institutul de Cercetări Socio-Umane, unde întreg colectivul se pregătea să-l sărbătorească, cu ocazia împlinirii a 76 de ani! A dorit să fie prezent în Centrul Cultural TRIBUNA, iar toți cei prezenți i-au urat un sincer și călduros „LA MULȚI ANI, DOMNULE PROFESOR!”.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

În discursul domniei sale, a subliniat că din cei 76 de ani împliniți, de peste jumătate de secol colaborează cu presa scrisă și-n principal cu cotidianul TRIBUNA. Pentru ca toți cititorii să cunoască locul pe care domnul profesor îl are în istoria cotidianului Tribuna, reproducem un pasaj din revista „ASTRA Dejeană” (2000):

«(…) Dr. Ilie Moise este primul cărturar român contemporan care a încercat și a reușit valorificarea activității cultural-literare și pedagogice a lui Septimiu Albini, profesor, scriitor, om politic și redactor – responsabil al ziarului sibian Tribuna, între anii 1886-1891. Tribuna și oamenii grupați în jurul ei, după cum scria Ilie Moise pe coperta de titlu a Scrierilor lui Albini „au înțeles că pe lângă misiunea social-politică, în vederea căreia au înființat acest organ, cel dintâi cu apariție zilnică peste munți, are de împlinit și o misiune cultural-literară”. În Tribuna, notează și Septimiu Albini, „a grupat în jurul ei pe toți tinerii culți din Transilvania, care nu numai în politica națională, dar și în mișcarea literară au devenit colaboratorii și continuatorii d-lui Slavici. Cei mai buni scriitori, ba am putea spune singurii scriitori buni din Ardeal, erau acum „tribuniștii” (…)». În „Cartea de Onoare” a cotidianului, păstrăm gândurile prof. univ. dr. ilie Moise: «Vreme de peste 140 de ani „Tribuna” s-a așezat în slujba cetățenilor prin atenția specială acordată comunităților și problemele lor. O misiune pe care și-o păstrează și astăzi. Tocmai de aceea am fost și sunt colaborator extern al „Tribunei” pe probleme legate de cultura și civilizația tradițională, de peste o jumătate de secol.

Îi felicit pe tribuniști pentru tot ce fac pentru societatea sibiană, pentru comunitățile din județul Sibiu! Ilie Moise».

La dezbatere au ținut să fie prezenți reprezentanți ai societății civile și ai instituțiilor publice județene, respectiv ai Asociației Sibiel 2000, Asociației Obștea Tălmăcel și Direcției Județene pentru Cultură Sibiu – director dr. Dan Nanu, respectiv Biblioteca Județeană ASTRA, dr. Ovidiu Calborean. Prezentarea celor două asociații – de la fondare până în prezent – cu toate greutățile și problemele întâmpinate au făcut-o cei doi președinți: Aurel Pau – Asociația Sibiel 2000 și col. Gabriel Stroilă – Asociația Obștea Tălmăcel, toți cei prezenți împărtășind auditoriului viziunea personală legată de tema dezbaterii. Dar, despre invitații prezenți și temele discutate, vom reveni în edițiile următoare! Marius HALMAGHI

13 februarie 2024 la 16:00

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 16 minute
Advertorial: PSD Sibiu: “Lupta împotriva căpușelor trebuie câștigată. Sănătatea, înainte de toate!”
"Consilierii PSD Sibiu se implică direct și activ în verificarea eficienței acțiunilor de dezinsecție împotriva căpușelor, a spațiilor...
Eveniment
2 min de citit
acum 17 ore
„Noaptea muzeelor” va fi ziua renașterii celei mai vechi gospodării dintr-un muzeu românesc
Dacă e miercuri, vorbim despre un loc încărcat de istorie și emoție. O poveste pe care am descoperit-o...
Cultură
5 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 18 ore
FC Hermannstadt pierde la mare luptă a doua finală de Cupa României
Sibienii au crezut până în ultimele secunde că pot trimite meciul în prelungiri, dar până la urmă au...
Actualitate
7 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 1 zi
„Ce înseamnă să am grijă de mine?”, atelier la Biblioteca ASTRA
Biblioteca Astra îi așteaptă pe tinerii cu vârsta între 10 – 13 ani la un atelier dedicat vârstei...
Actualitate
1 min de citit