În numărul precedent al „Tribunei” informam citiorii cu câteva din acțiunile dedicate unui moment aniversar din istoria burgului de pe malurile Târnavei Mare, ziua de 2 iunie, data primei mențiuni documentare. Ne revine astăzi plăcuta ocazie de a informa pe medieșeni și nu numai, cu privire la manifestarea cultural științifică, cu o participare internațională, conferința cu titlul „Mai aproape de Creator. Arhivele și bibliotecile parohiale din perioada premodernă (cca.1350-1650), acțiune premergătoare manifestărilor programate cu ocazia Zilelor Mediașului.
La conferință, parte integrantă a unui proiect în plină derulare, cu titlul „Cultura scrisului și lecturii la Mediaș în secolele XIV-XVI. Protejare, reconstrucție virtuală și analiză științifică a unei biblioteci parohiale și gimnaziale transilvănene”, au participat specialiști de seamă (istorici, filologi, arhiviști) din Portugalia, Italia, Germania, Elveția, Austria, Regatul unit al Marii Britanii, Republica Cehă, Canada și țara noastră. La închegarea și buna desfășurare a evenimentului, cu reale valențe academice dar și comunitare, și-au dat concursul Forumul Democrat al Germanilor din Mediaș, Facultatea de Istorie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Asociația Locului Natal Mediaș, Parohia Evanghelică C.A.Mediaș, Primăria Municipiului Mediaș, Institutul de Istorie „George Barițiu” și Centrul TransScript, ambele din Cluj-Napoca. Dintre participanți reținem câteva nume : Flavia Bruni (Italia), Maria Amelia de Campos (Portugalia), John Craig (Canada); Bill Duba (Elveția); Dalibor Havel, Eduard Lazorik și Myroslav Myšáĸ din Republica Cehă, Beat Kinuni (Marea Britanie); Fanni Hende și Attila Verók din Ungaria ș.a. Proiectul este asigurat financiar printr-un sprijin generos al instituției Bundesbeauftrage für Kultur und Medien–BKM ( Mandatara Federală pentru Cultură și Media), aflată sub oblăduirea guvernului german. Ecoul pozitiv al conferinței, la doar câteva zile de la încheierea acesteia, este exprimat prin poziția Academiei de Științe din Viena (Ősterreichische Akademie der Wissenschaften – Institut für Mittelalterforschung) , cea care elogiază inițiativa și importanța acestei întruniri pentru cercetarea culturii medievale.
Este locul, acum și aici, a face câteva precizări. Biserica „Sfânta Margareta” din Mediaș, atestată documentar în anul 1414, a fost ridicată de coloniștii germani (sași) pentru a deservi, în aceeași măsură, necesitățile vieții religioase dar și ca mijloc de apărare a cetății. Fortificațiile sale împrejmuiesc astăzi centrul orașului de pe Târnava Mare. Turnul Funarilor situat pe latura nordică a bisericii adăpostește și un important fond de carte veche deținut inițial, în mare parte de către biblioteca Gimnaziului Evanghelic, menționat în anul 1604 ca școală confesională, până în anul 1948 când aceasta a fost desființată. După dispariția breslei funarilor în urma unei devastatoare epidemii de ciumă, în anul 1604 breasla curelarilor solicită senatului orașului cedarea turnului. În secolul al XIX-lea acesta devine turn al slăninilor în care întreaga comunitate săsească depozita slănina afumată. Turnul adăpostește în prezent arhiva Bisericii „Sf. Margareta” cu biblii și cărți vechi de sute de ani. Repertorierea și descrierea acestora are ca țintă realizarea unui instrument de lucru precum și protejarea și scoaterea la lumină a unor bunuri culturale inestimabile.
Primatul în demersul de valorificare, parțială, a acestei „comori bibliofile” din Turnul Funarilor, aparține unei studente din Sibiu, Nadia Comnac (Cerghizan) de la specializarea Biblioteconomie și Știința informării,care sub coordonarea unui cadru didactic, a realizat un catalog intitulat „Carte de patrimoniu din colecțiile Bisericii Evanghelice „Sfânta Margareta”secolul XVIII, o teză de licență susținută în vara anului 2011. Catalogul cuprinde descrierea a 60 de lucrări, diverse ca prezentare artistică, cu o tematică variată, incluzând domeniile religie, filozofie, istorie și literatură. Limbile în care se găsesc tipăriturile sunt germană, latină și franceză, tipărite în Germania, Franța, Italia și Olanda. Abia peste un deceniu, cercetătorii clujeni au re/descoperit acest bogat fond de carte și documente care, grație proiectului redactat și etapizat, va fi cercetat, valorificat și protejat în integralitate. Îi felicităm pentru inițiativă și implicare în acest proiect remarcabil.
Festivitățile finale dedicate aniversării Zilelor Mediașului au avut loc în sediul Primăriei Municipiului. În holul principal au fost expuse 10 panouri cuprinzând date privitoare la viața și activitatea unor personalități ale orașului: Ioan Raica, Gustav Servațius, Horia Lupu, Hermann Oberth, Emil Mureșan.
Punctul central l-a constituit simpozionul pe teme istorice dedicat Zilelor municipiului Mediaș. Acesta s-a desfășurat în Sala de festivități, acțiunea fiind deschisă de cuvântarea prof.dr. Dan Sima, viceprimarul Mediașului, și moderată de prof.dr.Viorel Ștefu de la Muzeul municipal Mediaș. Din programul de nouă intervenții, au fost prezentate comunicările susținute de: dr.Mihai Chiriac, Considerații istorice și arheologice privind încetarea locuirii din vicusul roman de la Mediaș – Gura Câmpului, locul Hăsmaș; dr.Vasile Mărculeț, Mediașul și societatea medieșeană de la mijlocul secolului al XVII-lea reflectate în însemnările călătorului turc Evlyia Çelebi; sighișoreanul dr. Nicolae Teșculă, Câteva aspecte din viața și activitatea protopopului ortodox Dionisie Chendi (1820-1887); dr. Viorel Ștefu, 150 de ani de la înființarea Școlii profesionale pentru ucenici Industriali și Comerciali (Mediascher Gewerbeschule),azi Colegiul S.N.G. Mediaș; dr. Răzvan Mihai Neagu, Contribuția comunității românești din Mediaș la Marea Unire; prof. Helmuth Julius Knall, Preocupări privind punerea în valoare a istoriei orașului Mediaș (1990-2023). Lucrările prezentate, interesante din punct de vedere informațional, au reținut atenția celor prezenți.
În același context au fost lansate și un număr de patru volume, prima semnată de Hans Barth, lansarea cărții fiind realizată de Robert Adams, președintele Fundației Hermann Oberth din Feucht și Hansotto Drotloff din partea Asociației Locului Natal Mediaș, ambii din Germania. Hans Barth (1934-2011) este cel care a realizat prima monografie, publicată în limbile română și germană, referitor la viața și activitatea lui Hermann Oberth (Hermann Obert Titan der Weltraumfahrt, București, 1974). Volumul lansat, postum, al lui Barth, intitulat :„Dragă, mult stimate unchiule Hermann. Corespondență cu Hermann Oberth și familia sa (1971-1989”este constituit din 230 de scrisori, documente de o reală importanță deoarece ilustrează modul în care a fost acceptat savantul în România, a modului de abordare și percepere a lumii de către acesta, precum și detalii din finalul vieții sale.
A doua lucrare lansată poartă semnătura profesorului, scriitorului și jurnalistului Ion Mihai Ionescu, cu titlul East Wind Rain, o analiză a preliminariilor atacului japonez de la Pearl Harbor, bazată pe documente inedite, publicate acum în premieră în istoriografia română. Autorul este absolvent al Liceului teoretic Roth-Oberth și licențiat al Universității din București, în istorie și filosofie. Este autorul unor valoroase și apreciate volume: În linia întâi (2011), Negru de fum (2012), Bătălia pentru Mediterana, trei volume (2013, 2015, 2018), Game Over , Grup social și Portavioane la atac (2014), Țara lui Murphy (2016), Graffitti (2019), Operațiunea „Hawai”, patru volume, ș.a. A publicat studii de strategie și artă militară în cadrul prestigioasei colecții Bibliotheca Historica, Philosophica et Geographica.
Lucrarea „Arta menținerii sănătății omului” este semnată de inginerul și cercetătorul terapeut naturist Lucian Răzvan Faloba, autor al unui sistem holistic de menținere a unei sănătăți optime. Lucrarea se adresează unui cerc larg de persoane, dorindu-se un ghid care ne direcționează în sensul adoptării unor practici sănătoase în vederea recâștigării și menținerii sănătății trupului și a minții. Totodată, ea reprezintă o sinteză a principalelor modalități terapeutice și de comportament, prin mijlocirea cărora omul zilelor noastre, labil în fața diferitelor „boli ale civilizației”, poate dobândi o viață calitativ superioară și mult mai sănătoasă.
În fine, last but not least, cartea publicistului, coleționarului și filatelistului Liviu Pintican-Juga, intitulată „Evenimente și personalități din istoria Mediașului oglindite în filatelie”, un volum bilingv divizat în 42 de capitole ce cuprind valoroase informații despre evenimente și personalități ale Mediașului contemporan, reflectate în filatelia anilor 2017-2022.
În integralitatea lor, aceste manifestări organizate și dedicate momentului aniversar au, pe lângă valențele cultural informative, și menirea de a cultiva și întări în mentalul locuitorilor Mediașului, sentimentul de mândrie și atașament față istoria și cultura acestei străvechi urbe transilvane. Felicitări tuturor pentru implicare !
Lucian Giura