Momentul istoric din 24 Ianuarie 1859, care a pus piatra de temelie a devenirii statului național România, a fost aniversat la Agnita prin două evenimente culturale.
Primul a avut loc în 22 ianuarie, la Muzeul de Istorie „Valea Hârtibaciului”, organizat de muzeografa Mihaela Nevodar și profesoara Angelica Banu, ai cărei elevi au realizat un moment teatral dedicat Micii Unirii, interpretând legendara scenetă a lui Moș Ion Roată, scrisă de Ion Creangă.
Momentul artistic a fost încheiat cu Hora Unirii cântată și jucată de toți cei prezenți la acest moment comemorativ.
Al doilea eveniment s-a desfășurat la Casa de Cultură „Ilarion Cocișiu” printr-un frumos spectacol de cântece și jocuri populare, realizat de profesorii Doina Părău și Ioan Sârbu.
Cei care au venit la acest spectacol au admirat în holul Casei de Cultură o minunată expoziție de costume populare de pe Valea Hârtibaciului, din colecția interpretului de muzică populară Marcel Părău Brâncoveanu.
Pe scenă i-au admirat și i-au aplaudat pe membrii grupului vocal „Flori Hârtibăcene” și ansamblurile de jocuri populare „Hârtibaciul” și „Cununa” care au bucurat publicul cu o suită de jocuri de pe Valea Hârtibaciului.
Alte momente dedicate Unirii Principatelor au fost organizate la Colegiul Tehnic „August Treboniu Laurian” și la Gimnaziul „GD Teutsch” din Agnita.
I Bârsan