GAL-urile Țara Oltului și Mărginimea Sibiului strâng relația cu partenerii de dincolo de Prut

Acasa >

Articol

Zilele trecute, o delegație ce a reprezentat grupuri de acțiune locală, unități administrativ teritoriale, autorități raionale și naționale din Republica Moldova, a efectuat o vizită în județul nostru, unde a fost primită de reprezentanții GAL Țara Oltului și GAL Mărginimea Sibiului.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Deplasarea în județul Sibiu s-a desfășurat în cadrul proiectului de cooperare „Acțiuni comune pentru promovarea tradițiilor și obiceiurilor străbune”, pe care cele două grupuri de acțiune locală sibiene, alături de GAL Microregiunea Valea Sâmbetei (județul Brașov), îl au în implementare împreună cu Grupul de Acțiune Locală Cișmeaua Căprioarelor și Grupul de Acțiune Locală Drumul Vechi Moldovenesc, din Republica Moldova.

În cadrul programului pregătit cu acest prilej, a fost inclus și cursul de instruire profesională „Promovarea tradițiilor și obiceiurilor străbune, consultanță, educație antreprenorială și dezvoltare rurală”, ce s-a desfășurat pe teritoriul GAL Țara Oltului, la Cârțișoara – Complexul Hanul Patrisiei.

Printre formatorii ce au susținut interesante comunicări în fața participanților s-au numărat prof Rodica Ispas, cunoscut creator popular din Avrig și prof. Adrian Stoica, specialist în etnografie și folclor, ce au prezentat compoziția și particularitățile costumului popular de femeie și bărbat din zona Avrigului, precum și detalii interesante despre tradițiile și obiceiurile locale din această regiune.

De asemenea, oaspeții au putut afla informații utile despre programele dezvoltate la nivelul grupurilor de acțiune locală din țara noastră, strategii de dezvoltare locală, legislația românească aplicată în domeniul de activitate al structurilor de acest fel, proiecte și exemple de bună practică etc.

La rândul lor, moldovenii au evidențiat similitudinile și diferențele organizatorice și legislative aplicabile structurilor grupuri de acțiune locală din Republica Moldova și România, au prezentat exemple de proiecte implementate în teritoriile „acoperite” etc.

După cursul desfășurat la Cârțișoara, cursuri similare au fost organizate și de celelalte două GAL-uri partenere din România.  

Din partea română, la cursuri au participat reprezentanți ai GAL-urilor, primari sau alți reprezentanți ai unităților administrativ teritoriale, alți invitați.

Informațiile ne-au fost oferite de Camelia Limbășan, manager GAL Țara Oltului.

Autor
10 august 2024 la 12:22

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 4 ore
(FOTO) Trofeul Festivalului ”Lucreția Ciobanu” pleacă la Giurgiu. Visul maestrului Ioan Macrea, împlinit după șase decenii…
Ediția a VIII-a a Festivalului-Concurs al Cântecului Popular Românesc ”Lucreția Ciobanu” a adus pe scena Centrului Cultural ”Ion...
Actualitate
5 min de citit
acum 7 ore
Muzeul în care se minunau academicienii români, s-ar fi mutat americanii, iar chinezii salutau „prietenia dintre popoare”
Între cele peste 1.500 de obiecte care formează colecțiile Muzeului Etnografic Rășinari, am găsit „Cartea de aur” în...
Actualitate
5 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 7 ore
1 Mai la Sibiu: de la Ziua Muncii, la o zi liberă: „Nu găseai mici și cârnați așa de ușor”
„Ziua Muncii” s-a transformat de-a lungul anilor, dintr-o zi de sărbătoare populară, într-o o zi liberă de relaxare....
Actualitate
3 min de citit