Foto: Noapte "albă” la CNM ASTRA: peste 11.000 de vizitatori s-au bucurat de bucate tradiționale, meșteșuguri și atmosferă de sărbătoare

Muzeul ASTRA  a înregistrat sâmbătă, 14 mai, un număr de 11.311 de vizitatori, care au participat la evenimentul “Noaptea Muzeelor”. Sibienii și oaspeții orașului având acces gratuit între orele 18 și 00.30.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Muzeul ASTRA  a venit cu surprize speciale și a desfășurat 12 ateliere meșteșugărești și gastronomice. Vizitatorii s-au răsfățat cu bucate alese și au aflat secretele meșterilor populari.

Gospodinele din satele Alma, Șmig și Giacăș au fost gazdele sibienilor și le-au oferit mâncărurile tradiționale. Vizitatorii au putut să afle mai multe rețete și să asiste la prepararea celor mai delicioase bucate din zona Văii Târnavelor.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Femeile au gătit zamă de păpăradă cu gâscă (o mâncare rapidă, de primăvară în care salată de pădure și leurda vor fi folosite pentru a da gustul proaspăt de verdeață) și zamă aită sau de’ntins – o mâncare hrănitoare servită cu mămăligă.

Pe lângă aceste preparate, bucătăresele au dezvăluit și alte rețete, precum zamă de himei (din lujerii cruzi de hamei), borșul din tărâțe de grâu îmbogățit la gust cu tarhon și usturoi, ciorbă de fasole cu borș, coci pe plită, felii de mămăligă prăjite pe plită și unse cu silvoi și plăcintele împăturate.

Rețetele gospodinelor iscusite

“La întoarcerea de la munca câmpului, în drumul spre casă, femeile din Alma culegeau lujeri de hamei, rupându-i până în locul în care erau cruzi. Ajunse acasă, ele preparau o ciorbă rapidă asemănătoare celei de fasole verde. Se puneau la fiert rădăcinoase: morcov, pătrunjel, țeler, când acestea erau fierte, se adaugă sare, hameiul și se mai lasă la fiert zece minute. În acest timp, se făcea un rântaș dintr-o lingură de făină prăjită în trei linguri de ulei care se stingea cu ciorbă; după ce mai fierbea puțin, se adăugau multe frunze verzi de pătrunjel”, este rețeta zamei de himei.

O altă gospodină a dezvăluit cum se prepară plăcinte împăturate: “Din apă și făină albă se făcea un aluat ce se întindea subțire, apoi se ungea cu untură de porc și se presăra cu sare mai multă și se rula. Din sul se tăiau felii subțiri care se întindeau și se coceau în tigaie cu ulei sau untură”.

Muzică și voie bună

Ansamblul Poienița din Șmig a însuflețit atmosfera prin cântecele lor populare.

“Activitatea ansamblului reprezintă o modalitate de transpunere a tezaurului folcloric din Șmig într-un spectacol de obiceiuri populare, de îmbinare a cântecului, a dansului și a versului popular din sat precum și din celelalte localități din zona lor. Prin activitatea ansamblului se dorește păstrarea și valorificarea bogăției culturale a valorilor tradiționale, care aparțin unui sat de oameni gospodari, omenoși, plini de creativitate si talent”, au explicat soliștii ansamblului.

Obiceiuri vechi, “reînviate” la Noaptea Muzeelor

Tot sâmbătă, gospodarii din Alma au reconstituit un obicei de primăvară: Păpălura care se practica în toate satele comunei Alma în ziua de Sfântul Gheorghe.  În această zi, fetele mergeau pe hotar și culegeau primele flori de primăvară, iar noaptea împodobeau cu saschiu, dădăței și frunze de fag o capră de depănat, iar cu această păpălură colindau satul din poartă în poartă.

La finalul ritualului Păpălura era aruncată în apele Târnavei în timp ce se spunea: Doamne, fă grâne! Doamne păzește hotarul de gheață, de primejdie și furtuni.

Fierarul din Șmig a desfășurat la fierăria funcțională din Muzeul în aer liber un atelier prin care în sunetele ritmate ale bătăii fierului va îmblânzi și va căli fierul pentru a confecționa vătraie și potcoave din fier.

Localnicii și turiștii au degustat și au cumpărat  cele mai bune produse de la producătorii sibieni, expuse pe tarabele de la Târgul de Țară: pâine, produse apicole, preparate calde, siropuri și gemuri, kurtoș colac.

„Simțim că trăim, respirăm și nu mai suntem izolați”

“Am revenit cu drag la Muzeul Astra, mai ales, după pandemie. Am venit cu mai mulți prieteni ca să mai ieșim din bula noastră și să vedem ceva frumos, ceva fresh și plăcut ochiului. Cred că o să stăm până la sfârșit”, spune Sebi, un turist din Oradea.

“Am profitat puțin de gratuitate și am venit cu gașca să ne distrăm, să prindem apusul lângă lac și să mai mâncăm ceva gustoșel”, a remarcat Mona, o turistă din Bistrița.

“Nu am ratat nicio ediție. E atât de fain să te plimbi și să te bucuri de viață. În sfârșit, am revenit la viața de dinainte, cu evenimente, concerte. Simțim că trăim, respirăm și nu mai suntem izolați. M-am ambiționat să particip la cât mai multe evenimente, să nu mai stau acasă”, a afirmat Raul.

*Într-o mobilizare fără precedent, foarte multe muzee, entități culturale, dar și spații neconvenționale din România au pregătit pentru vizitatori peste 210 evenimente, expoziții și activări pe 14 mai, la Noaptea Muzeelor. Cea de a 18-a ediție a Nopții Muzeelor a fost prezentă în toate colțurile țării, în 87 de localități (orașe, comune, sate) din 39 de județe, unde vor fi deschise pentru public nenumărate stații culturale, cu activități diverse și interactive, adaptate tuturor vârstelor și intereselor culturale.

Foto: Răzvan NEGRU, Muzeul ASTRA

 Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

 

 

 

 

15 mai 2022 la 10:42
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 1 minut
Ce ne aduce vremea în a doua jumătate a lui iunie
A doua jumătate a lunii iunie debutează cu vreme caldă, tendință ce se va păstra pe tot parcursul...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 20 ore
ACS Champions Sibiu are patru jucătoare convocate la naționala U18 de beach volley. ”O confirmare a muncii și a viziunii unui club care crește frumos”
Sonia Rusu, Bianca Văcar, Draga Savu și Cătălina Vasilescu vor participa la Campionatul Balcanic, în perioada 18-22 iunie. Evoluțiile...
Actualitate
4 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 20 ore
Video: Gest emoționant al unei proaspete absolvente de Medicină, la Spitalul de Psihiatrie Sibiu
Irina Albean, proaspăt absolventă a Facultății de Medicină din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, a venit alături...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 21 ore
Tamponare pe strada Câmpului din Sibiu: un tânăr a ajuns la spital
Un accident rutier s-a produs sâmbătă după-masa pe strada Câmpului, din municipiul Sibiu. Din cauza neacordării de prioritate,...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 22 ore
Petru Fehervari, cel mai activ donator din Sibiu: 136 de donații din 1999 până azi
În 2024, peste 8.000 de persoane au donat sânge, iar în baza de date sunt înscriși peste 40.000...
Actualitate
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 23 ore
Aproape 300 de elevi au animat terenurile Bazei Sportive Obor
În după-amiaza zilei de vineri aproximativ 300 de elevi din clasele V–VIII de la Școala Gimnazială nr. 13...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Escală în literatură, istorie și artă la Aeroportul Internațional Sibiu
Spațiul „Readeron Board” din Aeroportul Internațional Sibiu s-a îmbogățit cu noi volume de carte, datorită unei inițiative susținute...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Foto/Video: Studentul la actorie Adrian Nicodin a emoționat publicul din Șura Mare: „Dacă oamenii nu pot ajunge la teatru, atunci să vină teatrul la ei”
Spectacolul „Ce-o fi și cu lumea asta”, inspirat din capodopera lui John Steinbeck, „Șoareci și oameni”, a strâns...
Actualitate
2 min de citit
acum 1 zi
11 urși „dintr-o lovitură”, pe Transfăgărășan
În ultimii ani, urșii au devenit o prezență obișnuită pe Transfăgărășan, sesiunile foto cu animalele sălbatice fiind sancționate...
Actualitate
1 min de citit
acum 1 zi
Încă o destinație de plajă, accesibilă direct de la Sibiu. O Palma binemeritată
O premieră pentru Sibiu s-a consumat sâmbătă dimineața: primul zbor către Palma de Mallorca a decolat la ora...
Actualitate
1 min de citit
Autor b.o.n.
acum 1 zi
Un mureșean de 49 de ani, dispărut de două luni de acasă, căutat de polițiștii sibieni
Poliţiştii sibieni au fost sesizați, vineri, 13 iunie, de către o femeie cu privire la faptul că numitul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
Sibianca Delia Velculescu, posibil premier tehnocrat al României. L-a avut profesor de fizică la ”Lazăr” pe Klaus Iohannis și a fost șefa misiunii FMI în Grecia afectată de criza financiară
Numele sibiencei Delia Velculescu se numără printre cele vehiculate în discuțiile liderilor PSD, PNL, USR și UDMR ca...
Actualitate
2 min de citit