Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu s-a încheiat duminică seara cu Voltaj şi spectacolul dronelor! Sibiul a fost capitala mondială a teatrului timp de 10 zile

Cea de-a 30-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu s-a încheiat duminică după 10 zile în care orașul Sibiu a fost plin de mii de turiști și de zeci de mii de spectatori la show-urile din aer liber, la spectacolele din săli, la expoziții, concerte în biserici, conferințe și multe altele.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Ediția de anul acesta debutat cu un show de drone, care a fost programat și în ultima seară a Festivalului.

Publicul a putut participa la cele peste 800 de evenimente, cât a numărat ediția de anul acesta, a urmărit spectacole a mii de artiști veniți din toate părțile lumii.

În ultima zi a FITS au fost programate expoziții, conferințe și lansări de carte.
La ora 15:00, a avut loc spectacolul„ Consultații poetice”, o coproducție Théâtre de la Ville, Teatro della Toscana și Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, concomitent în Piața Huet și la Catedrala Luterană Evenghelică ,,Sf. Maria”.
„Eclectice și imprevizibile, spectacolele companiei Peeping Tom sfidează audiența, așa cum o fac și montările subversive ale lui Marthler și filmele tulburătoare ale marelui regizor David Lynch.” (La Repubblica) – aceasta este descrierea spectacolului care s-a jucat seara la Fabrica de Cultură UniCredit: Diptic: „Vise din camera pierdută” (Peeping Tom, Belgia).

De la ora 16:00, în Curtea Muzeului de Istorie, Musica Ricercata (România) a prezentat „Povestea soldatului”, un spectacol de Gabriel Bebeselea, pe un text de Charles Ferdinand Ramuz, muzica lui Igor Stravinsky, și cu participarea extraordinară a actorului Miklos Bacs.
„(Nu) e sfârșitul lumii” ne-a spus regizoarea Katie Mitchell, în spectacolul de Schaubühne Berlin (Germania), a doua reprezentație din FITS30.
Forumul Democrat al Germanilor a găzduit, de la ora 17:00, concertul unui adevărat copil-minune, fenomen al viorii, Antonio Piculeață, în duet cu Tony Yike Yang, cu un program remarcabil: Sonata de César Franck, Rondo Capriccioso de Saint Saens, Salut d’Amour de Edward Elgar, Syncopation de Fritz Kreisler și, nu în ultimul rând, Cantabile de Paganini.
Maia Morgenstern & Teatrul Evreiesc de Stat au adus-o pe scena FITS30 pe „Rose Ausländer, ultima psalmistă evreică de limbă germană”, la Filarmonica de Stat Sibiu, de la ora 19:00.
„Nostalgie”, un spectacol care explorează tema trecerii timpului, ne-a așteaptat în Piața Mică, la ora 19:00 și la ora 21:00, iar în Piața Habermann. De la ora 20:00 și 21:20, a fost programat „Anotimpul iubirii”, o comedie romantică exagerată, în stilul unui film mut tradițional.
Spectacolul „Stăpânii cheilor” (National Theatre of Brno, Republica Cehă) a fost un spectacol care a adus în prim-plan gesturi nobile și motive josnice. Aceasta este povestea lui Jiří Nečas care, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ascunde o fugară în apartamentul socrului său, ținând cheile în buzunarul de la pantaloni. Spectacolul înfățișează lumea noastră, dincolo de ale cărei ferestre naziștii continuă să mărșăluiască. Kundera dezvoltă temeinic moștenirea nerecunoscută a lui Cervantes și tradiția romanului central-european, explorând această artă deosebită din postura unui eseist strălucit care pune accentul pe o viziune a lumii satirică, rabelaisiană.
„In the Mood for Love (Internațional Stradivarius Tour/Alexandru Tomescu – România)” e titlul concertului care a avut loc la ora 20:00 în Curtea Muzeului de Istorie (Casa Altemberger).

Marie Chouinard ne-a prezentat, la Centrul Cultural „Ion Besoiu”, de la ora 21:00, spectacolul de dans „Femeie, Miracol, Femeie”, o deconstrucție cinică și ludică a feminității într-o lume filtrată în permanență de „privirea patriarhală”.
În Piața Mare, de la ora 21:00, publicul s-a bucurat de un recital de zile mari susţinut de trupa Voltaj, iar de la 21:45, pe Pietonala Nicolae Bălcescu, și de la 22:30, în Piața Mare, a avut loc spectacolul „Mo and the red ribbon” ( L’Homme Debout, Franța).
„Faust” în regia lui Silviu Purcărete s-a jucat din nou la această ediție FITS.
Ultimul spectacol programat a fost semnat EVSKY & KLS LASERS (România) show-ul de drone și lumini mult-așteptat de tot publicul care s-a aflat în aceste zile la Sibiu.

 Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

02 iulie 2023 la 21:27

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 1 oră
„Noaptea muzeelor” va fi ziua renașterii celei mai vechi gospodării dintr-un muzeu românesc
Dacă e miercuri, vorbim despre un loc încărcat de istorie și emoție. O poveste pe care am descoperit-o...
Cultură
5 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 2 ore
(ÎN CURS DE ACTUALIZARE) Sergiu Buș intră în marchează. Lupta pentru trofeul Cupei României se reaprinde cu un sfert de oră înainte de final
(LIVETEXT) 90+5 - schimbare la trecerea timpului, intră Matei Ilie la CFR 90+3 - Tiago trimite la vinclu, pe colțul lung, din lovitura...
Actualitate
5 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 11 ore
„Ce înseamnă să am grijă de mine?”, atelier la Biblioteca ASTRA
Biblioteca Astra îi așteaptă pe tinerii cu vârsta între 10 – 13 ani la un atelier dedicat vârstei...
Actualitate
1 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 23 ore
Radu Carp: „Realitatea augmentată din mentalul uman are nevoie azi de lumina înțelepciunii”
Asistența prezentă, în sala Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA, la dezbaterea focusată pe logica stategiilor doctrinale paradoxale din...
Eveniment
5 min de citit