Face mâncare pentru 600 de copii, iar pe chef Scărlătescu l-a surprins cu „scoica de Rășinari”

Oamenii și locurile de poveste din județul Sibiu continuă să ne surprindă și în 2025. Prima relatare din acest an regăsită pe pagina de socializare a președintei CJ, Daniela Cîmpean, aduce în prim-plan un personaj fascinant care sigur ne va inspira: 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

„Probabil că nu este casă în care cineva să nu se întrebe: eu ce să mai gătesc? Aflați că problema aceasta nu există în cazul unei doamne din Rășinari care gătește pentru 600 de copii. În fiecare zi.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Din spatele Căminului Cultural din centrul comunei răzbate un miros de legume proaspăt fierte, împletit cu cel de friptură. Urmându-l, ajungi la bucătăria căminului, loc în care doamna Cornelia Lungu, alături de colegele sale, prepară masa caldă pentru 607 copii din grădinițele și școlile Rășinariului. Numărul mesenilor diferă de la o zi la alta, în funcție de prezență, ajungând până la 620.

„Astăzi avem supă de legume și piure cu friptură de mușchiuleț de pui. Este cea mai îndrăgită combinație”,spune doamna Cornelia în timp ce scoate din cuptor tava aburindă plină cu friptură. 

Bucătăria sa ar putea fi lesne comparată cu un stup. Este un du-te-vino continuu, început dis-de-dimineață: „La ora 5 ne apucăm de curățat legume și punem ciorba la foc. Apoi, urmează felul doi. Întotdeauna folosim carne proaspătă pe care o cumpărăm de la un producător local. Și fructele le luăm tot din sat”.

Acesta este unul dintre secretele pe care bucătăresele din Rășinari le au atunci când gătesc pentru cei mici: evită carnea și semipreparatele congelate. „Când gătești pentru copii, dă pe răzătoare toate legumele din supă. Rădăcina de pătrunjel este esențială, iar aceasta, alături de morcov și țelină, vin rase și se combină foarte bine cu tăițeii. Și încă ceva: după ce fierbe, ceapa trebuie scoasă din supă”, mai spune doamna Cornelia care se apucă de umplut caserolele cu mâncare. Rând pe rând, fix 1.214 recipiente cu mâncare proaspătă sunt umplute. Cele mai multe vor rămâne în Rășinari, iar aproape 100 sunt duse la școala din cătunul Prislop.

Programul guvernamental  „Masă sănătoasă”, cel care a luat locul fostei „Mese calde”, asigură o finanțare de 15 lei pentru masa zilnică a fiecărui elev. La Rășinari, programul funcționează foarte bine, copiii savurând fiecare porție. „Avem și cazuri în care, pentru unii copii, masa de la școală este singura mâncare gătită pe care o consumă. Porțiile sunt suficiente, diverse, proaspete și sănătoase”, spune prof. Daniela Secu, directoarea Școlii Gimnaziale „Octavian Goga”.

Feedback-ul este important pentru doamna Cornelia: „O colegă bucătăreasă are băiatul la școală și zilnic ne spune dacă lui și colegilor săi le-a plăcut mâncarea. Mai spune și ce și-ar dori pentru zilele următoare”.

Și dacă nu vă era prea clar ce preferă copii, aflați că topul este următorul: supă de pui, ciorbă de legume cu carne de pui, ciorbă de fasole boabe cu afumătură, piure de cartofi (musai cu unt și lapte din belșug), spanac cu ochiuri, orez cu legume, friptură de porc împănată cu morcov. „Nu dăm copiilor prăjeli. Carnea este fiartă sau preparată la cuptor. Este important să mănânce cât mai sănătos, iar la desert le dăm fructe de sezon. Acum au portocale, mandarine sau banane, însă toamna primesc mere proaspete, de Rășinari”.

Femeia care hrănește peste 600 de copii, participă și la diferite evenimente ale comunității, prilej cu care l-a avut la masă și pe cunoscutul bucătar Cătălin Scărlătescu, căruia i-a gătit o scoică. „A rămas mirat când s-a trezit în farfurie cu bulzul ciobănesc căruia noi îi spunem „scoică”. Era îndesat cu brânză de munte, din aceea grasă. A mai cerut la pachet, pentru că i-a plăcut mult”, spune doamna Cornelia, care a mai desfătat papilele gustative ale echipei de la „România, te iubesc!”, condusă de Alex Dima.

Caserolele sunt deja încărcate în cutiile termice și, în scurt timp, vor ajunge la copii. Pe lângă ingrediente, mâncarea conține și o parte din sufletul celor care au gătit-o: „Sunt două feluri de bucătari pe lumea asta: cei care fac mâncarea după rețetă și cei care o fac din ce au dar adaugă suflet”.

Cornelia Lungu îi este recunoscătoare Celui de Sus pentru cele două fiice ale sale care, la rândul lor, i-au îmbogățit familia cu cinci nepoți. Este comoara sa cea mai de preț și-și dorește doar sănătate pentru a o putea veghea. „M-ați prins în penultima zi de activitate. Rămân în pensie, vreau să petrec cât mai mult timp cu nepoții. Aici, la bucătărie, rămâne o echipă minunată”.

Totuși, doamna Cornelia nu va dispărea complet din peisajul gastronomic al Rășinariului întrucât, alături de fiica sa Carmen, este sufletul, dar și gustul, „Zilei Vărzarului”, celebra plăcintă cu urdă și mărar căreia localnicii i-au dedicat un festival organizat de 1 iunie, taman de Ziua Copilului.

Așadar, când întrebarea „eu ce să mai gătesc azi” revine obsesiv în casa dumneavoastră, gândiți-vă că există o școală unde o mână de femei trudesc de cu zori pentru ca peste 600 de guri pofticioase și vesele să se înfrupte din bunătăți proaspete și sănătoase, mai ales că întotdeauna copiii sunt cei mai exigenți jurați. 

Iar în acest caz, școala cu pricina se află în comuna Rășinari a județului Sibiu, cel cu oameni și locuri de poveste!”

 

14 ianuarie 2025 la 17:40
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 9 ore
România mai pierde un mare campion. A murit Mihai Leu!
Cu puțin înainte de miezul nopții s-a stins din viață Mihai Leu, primul român campion mondial de box...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 12 ore
Dragoș Albu a ajuns sub comanda lui Măldărășanu. Ce obiectiv își propune și care sunt motivele pentru care a ales Sibiul
Dragoș Albu, fostul căpitan al echipei lui Mititelu, FC ”U” Craiova, jucător împrumutat, sezonul trecut, la FC Buzău,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 14 ore
Tamponare în lanț pe Vasile Milea: trei mașini implicate
Un accident rutier s-a produs marți după-amiază pe Bulevardul Vasile Milea din Sibiu, unde trei mașini au fost...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 14 ore
Liber la film! Singurul cinema în aer liber din Sibiu și-a deschis porțile. Cât costă un bilet
Începând de marți, 1 iulie, Terasa cu Flori a Centrului Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu își deschide porțile...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 17 ore
SONDAJ: Sibienii, îngrijorați de scumpirea energiei electrice: „Am început să facem economie tot mai mult, dar tot nu se vede în factură!”
Începând cu 1 iulie, marii furnizori de energie electrică din România, au anunțat că vor crește prețul energiei...
Actualitate
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 17 ore
Bis la „Jaful Secolului”? Un colecționar din Cisnădioara acuză: Opere de artă (inclusiv piese de Rembrandt și Picasso) au dispărut din casă
Thomas Emmerling este un colecționar de artă, curator și om de afaceri german. Născut în 1963 la Nürnberg,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Burduf Challenge 2025 vine cu un format nou: mișcare, gust autentic și tradiții la înălțime
După șase ediții de succes, Burduf Challenge revine cu o formulă inovatoare, menită să reunească pasionații de mișcare...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Record la FITS 2025: peste un milion de vizitatori la Sibiu. „Faust” a tras cortina
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a reunit, timp de zece zile, un public impresionant  în Sibiu,...
Actualitate
2 min de citit
acum 1 zi
9 posturi desființate la Filarmonica de Stat Sibiu. 4 partide politice au votat pentru scăderea cheltuielilor
Ședința extraordinară a consilierilor județeni organizată pentru ora 15.00 la zilei de luni, 30 iunie ac a avut...
Administrație
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
A început gazonarea primelor două terenuri de pe ”Voința”. De câți bani mai are nevoie ALMA pentru a duce la bun sfârșit lucrările
Lucrările începute în toamnă la Baza Sportivă ”Voința” se îndreaptă cu pași repeți de final. La începutul săptămânii...
Actualitate
6 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 1 zi
„Bujorul de Munte” înflorește cu drumeții, preparate tradiționale, cântece și jocuri populare
Experiențe unice se trăiesc în acest an la Festivalul „Bujorul de Munte” din comuna sibiană Gura Râului, căci...
Actualitate
6 min de citit