Expoziţia "Lanțuri și aureole. Martirii Bisericii Greco-Catolice" la Brukenthal

Acasa >

Articol

Vineri, 2 august de la ora 18, la Palatul Brukenthal din Piața Mare va avea loc vernisajul expoziției "Lanțuri și aureole. Martirii Bisericii Greco-Catolice", curator dr. Alexandru Constantin Chituță. La evenimentul organizat cu prilejul împlinirii a cinci ani de la beatificarea pe Câmpia Libertății din Blaj a celor şapte episcopi martiri greco-catolici, va participa şi Preasfinţia Sa Cristian Crișan, episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

În 2019 a avut loc ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici români, morți în închisorile comuniste. După ce și-au găsit libertatea prin martiriu, cei şapte episcopi au fost beatificați la Blaj. Amintind despre celebrarea a cinci ani de la vizita în România a papei Francisc și de la beatificarea episcopilor din data de 2 iunie 2019, pe Câmpia Libertății de la Blaj, cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, sublinia: "Împlinirea a cinci ani de la ridicarea la cinstea altarelor a Fericiților Episcopilor Martiri Greco-Catolici Români, ne reamintește exemplul lor curajos de trăire a credinței și chemarea de a fi și noi, asemenea lor, "mărturisitori ai libertății și milostivirii”. Totodată, face să răsune din nou în inimile și conștiințele noastre îndemnul pe care Papa Francisc ni l-a adresat pe Câmpia Libertății din Blaj, de a le împărtăși semenilor noștri lumina Evangheliei".

"Expoziția aceasta este foarte specială! Ea continuă colaborarea Muzeului Național Brukenthal cu Biserica Greco-Catolică din România. Prezentăm acum o parte din viața și activitatea martirilor greco-catolici. Episcopi cărturari, episcopi care au dorit să vadă o Românie Mare, episcopi care au dus o amplă campanie de culturalizare a poporului român din Transilvania. Au dus o viață sfântă și dreaptă. Au fost beatificați iar puținele obiecte păstrate sunt astăzi tezaurizate și considerate adevărate relicve. Fotografii, piese de îmbrăcăminte, documente, cărți, piese de cult, tronul folosit de SS Papa Francisc la Blaj vor putea fi văzute în această expoziție. O expoziție care aduce în fața vizitatorilor o amplă și dură istorie! Este o expoziție de memorie, de memorie reparativă și vindecătoare! Mulțumesc Cardinalului Lucian Mureșan și episcopului Cristian Crișan pentru colaborare excelentă”, a afirmat Alexandru Constantin Chituță.

Imagine intercalată
Imagine intercalată
30 iulie 2024 la 11:41

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 oră
Fetiță de 7 ani, lovită de mașină lângă Zoo
Un accident s-a produs marți, în a doua zi de Paști, pe Calea Dumbrăvii, zona Zoo. O fetiță...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
Măldărășanu, după remiza cu Farul: ”Aceeași meteahnă a noastră, nu învățăm din greșeli”. Motivul pentru care nu e supărat pe jucătorii săi
Antrenorul echipei sibiene era dezamăgit, la finalul meciului de la Ovidiu, pentru faptul că echipa sa a obținut...
Actualitate
3 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 1 oră
Sibiul devine capitala baschetului feminin U14!
Imediat după Sărbătorile Pascale, debutează ultima faza a Campionatului Național de Baschet Feminin U14! CSS Sibiu și Federația...
Actualitate
4 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
”Lupul singuratic”, dat jos din trecul cu care se întorcea de pe Litoral de ”naș”, după ce a pedalat peste 550 de kilometri să asiste la meciul cu Farul!
Suporterul sibian care parcurge anual mii de kilometri cu bicicleta pentru a asista la meciurile din deplasare ale...
Actualitate
4 min de citit