Experții SuperTeach: Cum folosești rezultatele simulării ca să obții rezultate bune la BAC și Evaluarea Națională

Profesorii SuperTeach vorbesc despre tacticile care-i motivează pe copii să învețe mai eficient în cele două luni rămase până la examenele finale.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Sute de mii de copii au trecut în ultimele două săptămâni prin emoțiile simulărilor pentru examenele naționale (BAC 2022 și Evaluarea Națională). Pe lângă o presiune extraordinară atât pentru copii, cât și pentru părinți și profesori, simulările reprezintă un fel de ”moment al adevărului”, arătând cât de bine s-au pregătit până acum elevii pentru examenele de la finalul anului. Care este rolul acestor simulări, ce pot face elevii, profesorii și părinții dacă rezultatele nu sunt satisfăcătoare? Cum comunicăm mai departe cu copiii pentru a-i ajuta să obțină rezultate bune la BAC sau la Evaluarea Națională? Profesorii SuperTeach vin cu câteva recomandări în acest sens. 

Potrivit acestora, rezultatele la simulare sunt o ocazie să analizăm nivelul de pregătire, nu o prognoză a reușitei unui copil la examen

Imagine intercalată
Imagine intercalată

”Rezultatele simulării sunt un indicator foarte valoros atât pentru elevi, cât și pentru profesori și părinți”, apreciează Cristina Bărbosu-Ene, profesor de limba și literatura română la Școala Gimnazială Sihlea din județul Vrancea și facilitator de Mentalitate Deschisă în Educație. ”La nivel individual, profesorii văd prin aceste rezultate cât de bine au reușit să dezvolte competențele, astfel încât să își poată proiecta activitățile pentru a stimula zonele de putere pe care le au elevii și pentru a organiza programe, întâlniri cu scopul de a relua conținuturile care creează dificultăți elevilor”, punctează profesoara. De asemenea, părinții au nevoie să conștientizeze că aceste rezultate sunt un indicator de care să țină cont, dar ”să nu pună presiune pe copii, dacă rezultatul nu este cel pe care și-l doreau”. Rezultatul poate fi momentul de analiză, apoi de discuție pentru cum își pot susține copiii în perioada următoare, până la examenele finale.

La rândul său, Ovidiu Bădescu, profesor de matematică la Colegiul Naţional “Traian Lalescu” Reşiţa, facilitator de Mentalitate Deschisă în Educație, susține că rezultatele simulărilor sunt importante ”doar ca un punct de diagnosticare a nivelului la care acel elev se află, nu ca o prognoză a reușitei finale”. Profesorul SuperTeach menționează că simulările conțin materia de examen, nu doar din clasele a IX-a sau a XXII-a, iar profesorii abia în această perioadă încep recapitularea pentru examene.

Un rezultat nesatisfăcător oferă oportunitatea să devii mai motivat

 

Simulările sunt importante și pentru că ajuta elevul să se obisnuiască cu tipul de subiecte, cu atmosfera si cu regulile de la examen. 

Un rezultat nesatisfăcător, privit cu mentalitate deschisă, oferă oportunitatea să devii mai motivat, să vezi obiectiv unde ai nevoie de mai multă exersare.  Rolul profesorului este important, acesta putând să le vorbească elevilor despre modul în care privim eșecul –  ca moment de conștientizare și organizare a activităților din următoarea perioadă. ”Profesorii, parinții si copiii cu un rezultat nesatisfacator trebuie să pună foarte mult accent nu doar pe o pregatire științifică, dar și o pregatire emoțională”, spune Ovidiu Bădescu, adăugând: ”Să îi oferim copilului exemplu alți elevi care la simulare au luat note mici, dar la examen note foarte mari. Sa le explicăm ca rolul simulărilot nu este să prezică nota de la examenul din vara, ci mai degraba sa arate un nivel de pornire, pe care se poate cladi foarte mult. Să găsim părțile pozitive și să lăudăm ceea ce elevul a facut bine, punând accent pe faptul că, dacă s-ar fi pregatit mai bine, putea face si mai mult, dar și pe faptul că până în vară e suficient timp să se pregatească mult mai bine”. ”Dacă elevul ia o notă bună la simulare trebuie să continue în același ritm. Sub nicio formă nu trebuie să se oprească din învățat sau să lucreze mai puțin”, spune Teodora Simion, profesor de română și director al Școlii Gimnaziale Ciugud.

Tactici pentru a motiva copilul: încurajează-l, oferă-i suport emoțional, nu îl critica

Dar cum comunici mai departe cu copilul, ce tactici să folosești pentru a-l ajuta și a-l motiva? În primul rând, este nevoie de conectare reală cu elevul, pentru ca intervenția să aibă impact pozitiv. Există câteva instrumente pe care le putem folosi pentru a-l ajuta pe elev să continuie. Spre exemplu, funcționează să îi spui copilului care sunt zonele de putere, unde se pricepe cel mai bine, și să îl încurajezi să exerseze ca în acestă zonă să obțină punctaj maxim. Pe de altă parte, este nevoie să îi oglindești care sunt zonele în care are nevoie să despună mai mult efort. ”Profesorul le poate oferi elevilor diferite ”scurtături” care să îi ajute concret la examen pentru că timpul nu mai permite reluarea conceptelor în întregime, iar acest lucru depinde de măiestria profesorului”, spune Cristina Ene, facilitator Mentalitate Deschisă în Educație. De asemenea, precizează profesoara: ”Este important să oferi feedback real și să te asiguri că elevul îl integrează. Contează și modul în care duci către elevi ideea de examen, mulți blocându-se în acele momente”. Cristina Bărbosu-Ene spune că elevii au nevoie de profesori care să fie onești cu ei, să îi susțină și să îi încurajeze: ”Mi se pare foarte important ca profesorul să fie onest cu sine și cu elevii săi și să îi ajute să-și dezvolte un program de pregătire pentru Evaluare”.

Tactica pașilor mărunți, de folos mai ales pentru pregătirea la matematică

Ovidiu Bădescu susține că ”cea mai buna tactică este cea a pașilor mărunți, adică să găsim o anumită problemă pe care elevul nu a știut-o la simulare, să i-o explicăm până o înțelege, apoi să îi dăm mai multe probleme de același tip, pe care elevul le va putea rezolva singur. Va ajunge astfel la concluza ca depinde doar de el și de timpul alocat pregătirii să știe la examen orice problemă”.

Dacă sunteți părintele unui elev de clasa a VIII-a sau a XX-a, nu vă lăsati descurajați de nota fiului/fiicei dvs. Nu începeti să criticați! Nu-l veți ajuta cu nimic. ”Discutați cu calm, deschis cu el/ea și stabiliți împreună care sunt pașii pe care îi aveți de făcut mai departe. În acestă perioadă, copiii se simt foarte stresați, apăsați. Dacă îi vom certa/critica, vom pune și mai multă presiune asupra lor. În această perioadă au nevoie să stie că le suntem alături, părinți și profesori. Au nevoie să stie că, oricare ar fi rezultatul final de la examen, acel rezultat nu ne influenteaza iubirea pentru ei”, spune profesoara de română Teodora Simion, facilitator de Mentalitate Deschisă în Educație.

 

12 aprilie 2022 la 13:49
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Comunicat de presa
acum 4 ore
Aventura îndrăgitelor personaje din fimul “ Sirenele” continuă cu seria 2 “Sirenele: Insula Misterioasă”
Ajunse pe insula misterioasă, cele 3 sirene încearcă prin toate mijloacele să renunțe la puterile lor magice, însă...
Actualitate
2 min de citit
acum 6 ore
Întreruperi de curent
Distribuție Energie Electrică Romania – Sucursala Sibiu anunță întreruperea alimentării cu energie electrică: Nr. crt. Data întreruperii Localitatea/Adresa Intervalulorar   1 17.06.2025 CRISTIAN, strada XVII partial, strada...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 6 ore
CJ Sibiu caută diriginte de șantier pentru modernizarea drumurilor din județ
Consiliul Județean Sibiu a lansat un anunț prin care solicită serviciile unui diriginte de șantier pentru lucrările de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 6 ore
Incendiu puternic la intrarea în Cristian. Un cap de tractor a ars în totalitate
Un incendiu a izbucnit luni pe DN 1, la intrarea în Cristian, unde un autocamion staționat a fost...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 7 ore
De câți bani avem nevoie pentru o zi „cu de toate” la Ocna Sibiului
După o lună mai puțin prietenoasă, vremea bună a revenit, iar turiștii și localnicii au început să se...
Actualitate
3 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 1 zi
Un bărbat din Poplaca a blocat Valea Oltului pentru aproape o oră
Din primele verificări efectuate la fața locului, polițiștii rutieri au stabilit faptul că în timp ce conducea un...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
Doi under-i, singurele noutăți ale lui Hermannstadt la plecarea în cantonamentul de la Bolu. Ce jucători n-au mai făcut deplasarea…
Patrick Vuc - atacantul care s-a aflat în pregătiri cu sibienii și în urmă cu un an -...
Actualitate
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Foto/Video: O zi la Zoo Sibiu. Intrare ieftină și suveniruri la suprapreț
Cunoscută ca fiind cea mai veche grădină zoologică din România, Zoo Sibiu rămâne în continuare un loc ideal...
Actualitate
2 min de citit
acum 1 zi
Zece sfaturi utile pentru posibila întâlnire cu ursul
Întâlnirile cu urșii sunt tot mai dese în această perioadă, așa că e bine să ținem cont de...
Eveniment
3 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
Repartizați la Spitalul Clinic Militar de Urgență ,,Dr.Alexandru Augustin” din Sibiu
Centrul de Perfecţionare Medico-Militară Sebeș este o structură subordonată Direcției medicale a Ministerului Apărării Naționale, care asigură la...
Actualitate
1 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est împlinește cinci ani de la înființare
Aniversarea din Piața Mare, conform organizatorilor ceremoniei militare dedicate împlinirii a cinci ani de la înființarea Comandamentului Corpului...
Actualitate
1 min de citit
acum 1 zi
Lecție ucraineană: cum să treci peste graniță 1,4 milioane de dolari
Lucrătorii de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret au avut parte de o experiență neobișnuită: de această...
Eveniment
1 min de citit