E și el mititel și te-a înjunghiat nițel

Acasa >

Articol

Pentru că orice sărbătoare la care-și fac apariția și oficialii guvernamentali e un prilej de făcut risipă de discursuri cioplite în limbaj de lemn, nici Ziua Poliției nu a scăpat de aceste episoade insalubre. L-am auzit pe premierul României glăsuind, marți, despre nevoia păstrării unui climat sigur în școli și în afara acestora, intervenția sa fiind rostită în nota protocolară cu care ne-au obișnuit participările (la fel de protocolare) demnitarilor la astfel de evenimente. Siguranța în școli e o temă vastă pe care încalecă, de multe ori, toți cei ce doresc să ciupească vreo coardă sensibilă, generatoare de emoții la nivelul societății. Nu de puține ori am auzit psihologi care ne explicau, în termeni de specialitate (rostiți musai în engleză, deși sintagmele au corespondent în română) care e treaba cu „bulling”-ul și cum ar trebui el combătut. În tot acest timp, prin și pe lângă școlile din România adolescenții se ciomăgesc și se înjunghie într-o veselie. Aceste fapte antisociale nu vor fi cu adevărat contracarate cu povești motivaționale, ședințe cu părinții ori alte demersuri tărăgănate, ci doar cu măsuri mai dure prevăzute de o legislație sănătoasă. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Faptele deosebit de grave comise de un minor în România sunt sancționate mult prea blând, ceea ce nu face decât să încurajeze perpetuarea comportamentului agresiv. Există adolescenți cu un palmares infracțional greu de constituit într-o viață de om, iar pedeapsa aplicată unui minor care îți înfige cuțitul în inimă și cea pentru un major care face același lucru, nu ar trebui să cunoască diferențe prea mari. O viață luată de un minor sau un ins trecut bine de majorat, rămâne tot o viață luată. Da, pot exista circumstanțe atenuante, dar de la ele până la pedepsele mult prea blânde aplicate minorilor, e cale lungă. 

Când în mintea unui vlăjgan de 13-14 ani se pietrifică ideea că vârsta îl poate scăpa de consecințele neplăcute ale unor fapte, acesta se va avânta, cu încredere, spre „raftul” cu fapte penale. Iar societatea va privi, neputincioasă, ca o victimă colaterală, toate episoadele însângerate comise de minori. Lipsa educației, a unui climat familial firesc sunt printre cauzele acestor derapaje, dar, în niciun caz, nu trebuie privite ca scuze legale. În absența unei legislații ferme, fără fisuri, nu e de mirare că școlile, barurile și, în general, zonele frecventate de puberi devin câmpuri de bătălie înroșite de sânge.  

Autor
25 martie 2025 la 13:22

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 21 ore
Dezgropați și proptiți în geam
Vi-i mai amintiți pe cei 15 mii de specialiști ai Convenției Democrate, pe care ni-i fluturau pe sub...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 zi
Medic? Stetoscop? Bisturiu? Nu, dosar cu șină
Cine crede că dosarul cu șină a dispărut din biroul și din mentalitatea funcționărimii românești, nu a înțeles...
Editorialul zilei
2 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 3 zile
O altfel de bursă, o altfel de prăbușire, aceeași revenire
Sâmbătă, pe când Papa Francisc pleca din această lume, lăsând urii un adversar mai puțin, sub cupola de...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 6 zile
Uite, nu-ți iau lanțul de la gât, dar fac bani din telefonul tău vechi
Zilele trecute o voce plină de entuziasm anunța la radio că România ar putea obține două tone de...
Editorialul zilei
3 min de citit