Localitatea Apoş, un sat mic ascuns între dealuri molcome, aparţinând de comuna Bârghiş, a devenit foarte cunoscut după vizitele regelui Charles al III-lea, pe vremea când era prinţ, la atelierul de cărămidărie tradiţională, unde şi-a lăsat semnătura pe una din ţigle şi apoi la Villa Abbatis, un centru de călărie foarte căutat de turiştii dornici să viziteze frumoasele locuri din centrul ţării.
Ieri, 21 iunie, Apoşul s-a umplut din nou de musafiri, veniţi la Villa Abbatis pentru o întâlnire cu europerlamentarul Daniel Buda, vicepreşedintele Comisiei de Agricultură din PE, care a fost însoţit de membri ai Comisiei de Agricultură din Parlamentul European.
La întâlnire au ţinut să fie prezenţi lucrători din agricultură şi mulţi reprezentanţi ai Grupurilor de Acţiune Locală care au fost foarte interesaţi de aceasta, având prilejul să-şi exprime doleanţele pentru a-şi putea dezvolta acţiunile privind dezvoltarea rurală.
După ce a admirat caii şi a ascultat explicaţiile lui Mihai Barbu, patronul acestui punct turistic, realizat cu fonduri europene prin Gal Microregiunea Hârtibaciu, europarlamentarul a mers în sala de întâlnire pentru discuţii cu cei prezenţi
Cei care au vorbit au solicitat o cotă mai mare de fonduri europene alocate pentru agricultură, solicitările, mai ales din partea tinerilor fermieri, fiind în creştere şi în acest sens Gal-urile au făcut dovada că sunt capabile să-i sprijine pe tinerii care dezvoltă afaceri în agricultură.
S-a solicitat înbunătăţirea regulamentului de funcţionare a Gal-urilor, actualul regulament creând multe probleme, mai ales financiare pentru angajaţi.
La problemele ridicate au răspuns George Chirilă, directorul AFIR şi Norber Lins, preşedintele Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Uniunii Europene.
Domnul europarlamentar Daniel Buda a apreciat activitatea Gal-urilor, considerând că programele pregătite în cadrul UE sunt benefice pentru dezvoltarea rurală şi că acestea au nevoie de mai mult sprijin atât la nivel naţional cât şi european.
La conferinţa de presă care a urmat, răspunsurile au fost date de domnul Norbert Lins, care a vorbit despre problema cerealelor din Ucraina care tranzitează România, care îi afectează pe agricultorii români dar au impact şi asupra pieţei agricole europene, despre subvenţiile care ajung târziu la beneficiari şi le afectează activitatea, mai ales cele destinate investiţiilor, despre relaţiile uneori tensionate dintre crescătorii de animale şi producătorii de cereale, despre necesitatea unui mai mare sprijin pentru producătorii bio.
A vorbit şi despre problema urşilor care au devenit un pericol pentru agricultori, mai ales pentru animalele din ferme, rănite şi ucise de aceştia. A menţionat că la Comisia pentru Agricultură se analizează această problemă, se caută soluţii, urmând ca până în toamnă să se facă propuneri concrete pentru elaborarea de acte legislative care să rezolve această problemă.
După conferinţa de presă Daniel Buda a discutat cu mai mulţi participanţi la această întâlnire.