De ce s-ar preface că sunt inteligenți?

Acasa >

Articol

Dacă în ultimii 10 ani am avut un șef de stat numit, în mediile politico-civile „președintele facebook”, în următorii cinci ani ne va conduce un „președinte tik-tok”, indiferent de rezultatul turului doi. Atât George Simion, cât și Nicușor Dan au apelat la această rețea de socializare unde imaginile și mesajele scurte modelează convingeri, alimentează simpatii și antipatii. De-a lungul prestațiilor din campanie, ambii au reușit să demonstreze că sunt incapabili să transmită un mesaj articulat, coerent, să se refere la prerogativele constituționale ale unui șef de stat. Amândoi au mimat lupta cu hidra sistemului, au promis o droaie de lucruri pe care nu șeful statului le rezolvă, ci Parlamentul sau Guvernul. Nicușor Dan a vorbit mult despre orientarea sa proeuropeană, un concept vag, pe care românii din diaspora occidentală par să nu-l fi deslușit, de vreme ce în Spania, Italia sau Marea Britanie Simion a fost votat masiv.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Despre momelile electorale ale celui din urmă trebuie spus că sunt paralelele cu ceea ce ar trebui să transmită un candidat la Președinție, care mai și pricepe câte ceva din atribuțiile funcției la care jinduiește.

S-a dovedit încă o dată că toată campania de discreditare, dusă împotriva celui autodeclarat suveranist, toate caracterizările care i s-au făcut, de la „izolaționist” la „antieuropean” au generat un efect de bumerang: Simion a luat mai multe voturi decât primise în 24 noiembrie împreună cu Georgescu. Teoria aceea care spune că s-ar putea să îl crești pe unul cu cât îl lovești mai mult s-a adeverit în cazul lui Simion, iar din acest punct de vedere ceea ce se va întâmpla până în 18 mai la nivelul discursului public ar putea fi hotărâtor.

Cu toate că electoratul dăduse unele semne de nesupunere și neascultare politică, se continuă amanetarea din pix a zestrei electorale a candidaților. Aritmetica marilor partide care mai cred în influența primarilor e contrazisă de rezultatele de duminică și de cele din 24 noiembrie. Nici calculele care spun că procentele lui Ponta vor merge, în turul doi, în mare parte către Simion nu ar trebui privite cu titlu de certitudine, dar unii continuă să comercializeze blana ursului din pădure. Adunările pe care le fac unii sau alții pentru a determina scorul final din 18 mai sunt iluzorii, orice pronostic fiind hazardat. Teoretic, urmează un joc al strategiilor inteligente; practic, am putea asista la o nouă confruntare a mostrelor de tembelism.

Autor
05 mai 2025 la 15:23

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 12 ore
Și am mai urcat o dată la vale…
Pentru unii deznodământul primului tur al prezidențialelor era previzibil, pentru alții a fost surprinzător. Adevărul e că pe...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 5 zile
Dezgropați și proptiți în geam
Vi-i mai amintiți pe cei 15 mii de specialiști ai Convenției Democrate, pe care ni-i fluturau pe sub...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 6 zile
Medic? Stetoscop? Bisturiu? Nu, dosar cu șină
Cine crede că dosarul cu șină a dispărut din biroul și din mentalitatea funcționărimii românești, nu a înțeles...
Editorialul zilei
2 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 săptămână
O altfel de bursă, o altfel de prăbușire, aceeași revenire
Sâmbătă, pe când Papa Francisc pleca din această lume, lăsând urii un adversar mai puțin, sub cupola de...
Editorialul zilei
3 min de citit