În următoarea perioadă, Sibiu se va confrunta cu un nou val de caniculă, cu temperaturi ce vor urca frecvent peste 33–34°C în timpul zilei, în special în intervalul 25–27 iulie. Dacă ziua ne putem răcori cu un duș sau cu o înghețată, greul vine noaptea, când temperaturile în locuință cresc până la 30 de grade.
Noaptea, căldura poate influența în mare măsură calitatea somnului, pe toate fazele lui – de la adormire. Afectează adormirea, durata somnului, somnul profund și, bineînțeles, de multe ori îl fragmentează. Practic, apar mai multe treziri în timpul nopții. Fiecare fază a somnului este afectată.
„Căldura excesivă influențează calitatea somnului și prin mecanismul de termoreglare. În mod normal, înainte de somn, corpul se răcește ușor. Astfel, temperatura ridicată din cameră blochează acest proces și afectează somnul. Un alt mecanism este legat de temperaturile ridicate, care pot induce stres și chiar anxietate. Se eliberează astfel hormonul stresului – cortizonul – care la rândul său afectează somnul. Bineînțeles, pe timpul somnului apare și transpirația, un disconfort inevitabil, fiind unul dintre mecanismele prin care corpul încearcă să se răcorească. În cazuri extreme, poate apărea deshidratarea, mai ales dacă nu am consumat suficiente lichide înainte de culcare”, explică Egri Eduard, medic de familie.
Ce putem face
Medicul spune că trebuie să menținem o temperatură cât mai confortabilă – ideal sub 23 de grade în camera în care dormim. Pentru asta, pe timpul zilei, este bine să ținem jaluzelele sau draperiile trase. Iar seara, dacă s-a mai răcorit, să aerisim bine camera sau să folosim un ventilator. În perioadele caniculare, putem apela și la aer condiționat.
„La nivel de comunitate, un lucru foarte important este împădurirea orașelor. Vegetația nu doar că scade temperatura la nivelul solului și al clădirilor, dar are și un efect protector împotriva prafului și a altor poluanți atmosferici”, mai precizează medicul de familie.
Există categorii vulnerabile la căldura excesivă, care sunt și mai afectate de scăderea calității somnului. Printre acestea: vârstnicii, persoanele cu boli cronice (mai ales cardiovasculare, pulmonare, afecțiuni ale glandei tiroide), dar și copiii – în special sugarii și nou-născuții (0–2 luni), care au mecanisme de termoreglare mai puțin eficiente.
Alte recomandări pentru un somn mai bun vara:
Printre consecințele lipsei de somn se numără: oboseală cronică, astenie, scăderea performanțelor, iritabilitate, tulburări de dispoziție sau, în cazuri mai grave, chiar anxietate.