Cel mai ieftin divorț se face la Primărie. Cât plătesc sibienii pentru desfacerea căsătoriei

Acasa >

Articol

Divorțurile sunt un subiect delicat, dar mulți dintre sibieni optează pentru o cale mai simplă și mai ieftină atunci când doresc să pună capăt căsătoriei. La Primăria Sibiu, procedura de divorț poate fi realizată mult mai rapid și cu costuri mai mici comparativ cu instanțele de judecată.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Potrivit site-ului Primăriei Sibiu, în cazul în care ambii soți sunt de acord cu desfacerea căsătoriei și nu au copii minori, costurile administrative sunt mult mai reduse decât în cazul unui divorț prin instanță. Prin urmare, taxa  privind desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor este de 593 lei şi se achită la data eliberării certificatelor de divorţ.

În acest caz, pentru a divorța la Primărie este necesar ca ambii soți să fie de acord cu decizia, să nu existe conflicte legate de bunuri sau copii, iar cererea să fie depusă într-un interval de timp relativ scurt. După depunerea cererii, se stabilesc detaliile administrative, iar procesul poate fi încheiat în câteva săptămâni.

Divorțul la Primărie, deși mai simplu și mai ieftin, vine cu limitări, în special pentru cei care au copii minori sau care nu sunt de acord cu împărțirea bunurilor. În aceste cazuri, procedura va fi mult mai complicată și va necesita implicarea instanței de judecată.

Potrivit reprezentanților Primăriei Sibiu, în anul 2024, Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor, a înregistrat un număr de 31 de dosare de divorț pe cale amiabilă.

Acte necesare pentru desfacerea căsătoriei

Conform site-ului Primăriei Sibiu, cererea de divorţ pe cale administrativã se face în scris, se depune şi se semneazã personal de cãtre ambii soţi, în faţa ofiţerului de stare civilã delegat de la primãria care are în pãstrare actul de cãsãtorie sau pe raza cãreia se aflã ultima locuinţã comunã a soţilor.

Astfel, va fi nevoie de  actele de identitate, în original; certificatele de naştere, în original; certificatul de căsătorie, în original;  declaraţie datã în faţa ofiţerului de stare civilã, în situaţia în care ultima locuinţă comunã declaratã nu este aceeaşi cu domiciliul sau reşedinţa ambilor soţi înscris/ă în actele de identitate; livret de familie, în original (dacă este cazul) și dosar de încopciat.

Autor
09 februarie 2025 la 09:08

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 10 ore
Bravo, băieți: Poliția Română se promovează cu o manea
Un clip postat pe pagina de socializare a Ministerului Afacerilor Interne, prin care se dorește responsabilizarea celor care...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 10 ore
CSU Sibiu are 1-0 în întâlnirea din play-out cu Galațiul după victoria din această seară, din ”Transilvania”
Baschetbaliștii sibieni au debutat cu dreptul în play-out-ul Ligii Naționale, învingând Galațiul, pe teren propriu, în primul meci...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 13 ore
Accident langă Rășinari. Un șofer a alunecat într-un pârâu
Un accident a avut loc de 1 Mai, în afara localității Rășinari, pe un drum forestier. Șoferul a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 14 ore
Sute de oameni au ales să petreacă 1 Mai la înălțime, pe Aerodromul Măgura-Cisnădie
De 1 Mai, în timp ce mulți au ales clasicele grătare și ieșiri la iarbă verde, câteva sute...
Actualitate
2 min de citit